26 Nisan 2024 Cuma
ads
DOLAR 32.51 ₺
EURO 34.96 ₺
STERLIN 40.79 ₺
ALTIN 2,439.46 ₺
BTC 64,499.38 $
ETH 3,155.51 $
BİST 9,716.77

Hakemlere dokunan yandı!

Trendyol Süper Lig 3216
Yayınlama: 7 Aralık 2022 Çarşamba 21:48 Kaynak: Haber Merkezi

Hakemlere dokunan yandı!

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi hakemler konusunda yapılacak talimat değişikliğini duyurdu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakemlerle ilgili talimat değişikliği yapılacağını ve maç öncesi ya da maç sonu başkanlar, antrenörler ya da futbolculardan hakemlerle ilgili yorum yapanlar için ceza uygulamasına geçileceğini belirtti...

beIN Sports'a konuk olan Büyükekşi, hakemlerle ilgili talimat değişikliği yapılacağını ve maç öncesi ya da maç sonu başkanlar, antrenörler ya da futbolculardan hakemlerle ilgili yorum yapanlar için ceza uygulamasına geçileceğini belirtti.

"Bizim iki konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Birincisi hakemlerin güvenilirliklerine karşı olumsuz algı yaratmamamız lazım, değerli kılmamız lazım. Orta ve yan hakemlerimizden başlarsak, ben başarılı bir sezon olduğunu düşünüyorum. Ancak yüzde yüz mü, tabii ki değil. Hakemler de insan. Bir kaleci hatalı gol yiyorsa, futbolcu gol kaçırıyorsa hakemlerde de bu olabiliyor. Dünyanın her yerinde hakem hataları oluyor. Premier Lig'de, La Liga'da, Bundesliga'da oluyor, Türkiye'de de oluyor."

"TALİMAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPACAĞIZ"

"Onlarla ilgili bir karar alacağız, onu da buradan söylemiş olayım. Talimat değişikliği yapacağız ve hakemlerimiz hakkında maç öncesi ya da maç sonunda olumlu ya da olumsuz konuşan başkan, antrenör, futbolcu olursa onlara ceza uygulaması getiriyoruz. Çünkü bu kültürü değiştirmemiz gerekiyor. Oyunu hakem üzerinden değil taktik üzerinden futbol üzerinden değerlendirelim. Yıllardır böyle yaptık hiçbir faydası olmadı. Bunu değiştireceğiz."

"BİZ DAHA CESUR DAVRANDIK"

"Yönetime gelince iki şey yaptık. İki gözlemci getirdik. Biri televizyon gözlemcisi diğeri saha gözlemcisi. VAR hakemiyle saha hakemini ayırdık. Bu ayrımın etkisinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Premier Lig'de bir toplantı yaptık, onlar şu an iki tane VAR hakemi ayırmışlar. En az 5 tane yapmak istiyoruz diyorlar. Biz bu konuda cesur davrandık, sadece VAR hakemi sayımız az şu an 12 tane, nasıl artırırız diye çalışmasını yapıyoruz. Diğer konu da şu; biz VAR protokolünü UEFA kriterlerine göre yüzde yüz uygulamaya başladık. Daha önce anladığımız kadarıyla farklı talimatlar verilmiş. VAR hakeminin dört görevi var; mesela ofsayt var mı yok mu? İkincisi gol mü değil mi? Üçüncüsü ceza sahası içinde bir müdahale var mı? Dördüncüsü de hakem yanlış kart kararı verdi mi? Bunlar dışında müdahale etmememiz lazım. Bunun harfi harfine uygulanması için çalışıyoruz."

"HAKEMLER İÇİN İNGİLİZCE ŞARTI GETİRECEĞİZ"

"Bu zamana kadarki atamalar algoritmayla yapıldı. Ancak bazen bir maça birkaç hakem atıyordu algoritma. Şimdi veriler arttı elimizde. Bu verileri bir araya getirdik. Bundan sonra her maça bir hakem atayacak. Süper Lig ekipleriyle de konuştuk, MHK onların gözü önünde atamayı yapacak. Yapmamız gereken şu; eğitimin artması lazım, tecrübelerin artması lazım. MHK bu zamana kadar 8 ayda bir değişmiş, o değişince il hakem kurulu başkanı da değişiyormuş. Şimdi böyle olmayacak, kriterler getireceğiz. İmtihanda ve mülakatta kriterleri yerine getirenler başkan olacaklar. Hakemlik eğitim süresi şu anda 3 gün, onu 15 güne çıkarıyoruz. Hakem olacak kişiye psikoteknik testler uygulayacağız. İngilizce şartı getireceğiz. Cüneyt Çakır şu an 2. Lig ve 3. Lig hakemlerini takip ediyor. Zaten bizimle Ağustos'a kadar sözleşmesi var. Bundan sonraki süreçte kendisi de isterse devam ederiz"

 
İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme