Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig yayın gelirlerinin dağıtım sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Alınan karara göre yıllardır uygulanan “Şampiyonlar Payı” sistemi bu sezon son kez dağıtılacak. Gelecek sezondan itibaren bu pay, ligde yer alan tüm takımlar arasında eşit olarak paylaştırılacak.
TFF Yönetim Kurulunun aldığı karara göre yayın geliri dağıtımındaki kriterlerden biri olan ve geçmişte şampiyonluk yaşayan kulüpler arasında dağıtılan “Şampiyonlar Payı” bu sezon son kez uygulanacak.
Toplam yayın gelirinin yüzde 11’ine denk gelen bu pay, bugüne kadar geçmişte şampiyonluk yaşamış 6 kulüp arasında şampiyonluk sayılarına göre dağıtılıyordu.
Yeni düzenlemeyle birlikte gelecek sezondan itibaren bu gelir tüm Süper Lig kulüplerine eşit şekilde dağıtılacak.
Süper Lig’de yayın gelirleri uzun yıllardır şu kriterlere göre paylaşılıyordu:
1. %37 – Ligde yer alan tüm kulüplere katılım payı (ayak bastı parası) olarak eşit dağıtılır.
2. %46 – Takımların maç performansına göre (galibiyet ve beraberlik) pay edilir.
3. %11 – Geçmişte şampiyonluk yaşayan kulüpler arasında şampiyonluk sayısına göre dağıtılır.
4. %6 – Ligi ilk 6 sırada bitiren takımlar arasında derecelerine göre paylaştırılır.
Yeni sistemle birlikte %11’lik Şampiyonlar Payı kaldırılarak tüm kulüplere eşit dağıtılacak.
Böylece yayın gelirinin %48’i Süper Lig’de yer alan tüm takımlara eşit şekilde verilecek. Bu değişiklik özellikle Anadolu kulüplerinin gelirlerini artıracak bir adım olarak değerlendiriliyor.
Süper Lig yayın hakları 2024 yılında 3 sezonluk anlaşmayla 180 milyon dolar karşılığında ihale edilmişti.
Anlaşmaya göre yayın bedelinin yarısı sabit kur üzerinden, yarısı ise dolar üzerinden ödeniyor.
Bu sezon itibarıyla Şampiyonlar Payı yaklaşık 718 milyon TL (14 milyon avro) seviyesinde bulunuyor.
Toplam tutar, lig tarihinde şampiyonluk yaşayan kulüpler arasında paylaştırılırken her bir şampiyonluk için yaklaşık 10,4 milyon TL ödeme yapılıyor.
Bu sezon son kez dağıtılacak Şampiyonlar Payı’nda kulüplerin kazançları şu şekilde:
Galatasaray – 260 milyon TL (5,1 milyon avro)
Fenerbahçe – 197,6 milyon TL (3,8 milyon avro)
Beşiktaş – 166,4 milyon TL (3,2 milyon avro)
Trabzonspor – 72,8 milyon TL (1,4 milyon avro)
Bursaspor – 10,4 milyon TL (202 bin avro)
İstanbul Başakşehir – 10,4 milyon TL (202 bin avro)
Yeni sistemle birlikte 718 milyon TL’yi aşması beklenen Şampiyonlar Payı, gelecek sezonda 18 Süper Lig kulübü arasında eşit şekilde paylaştırılacak.
Bu durumda her kulüp en az 40 milyon TL civarında ek gelir elde edecek. Özellikle Anadolu kulüplerinin bütçesine önemli katkı sağlanması bekleniyor.