29 Mart 2024 Cuma
ads
DOLAR 32.38 ₺
EURO 35.03 ₺
STERLIN 40.98 ₺
ALTIN 2,326.01 ₺
BTC 69,753.13 $
ETH 3,533.28 $
BİST 9,095.03
160x600_1 IFRAME SYNC
160x600_1 IFRAME SYNC

Futbolda puan mücadelesine yeni düzenleme

Trendyol Süper Lig 4751
Yayınlama: 18 Şubat 2023 Cumartesi 09:19 Kaynak: Haber Merkezi

Futbolda puan mücadelesine  yeni düzenleme

Bölgedeki depremden etkilenen ve ligden çekilen kulüpler, gelecek sezon da aynı kulvardan faaliyetlerine devam edecek ve bu sezona ait maddi hakları ödenecek. 3-4 Mart’la birlikte Süper Lig ve 1. Lig’in kalan bölümü için yeni bir süreç başlayacak.

Ülkemizi derinden sarsan, maddi ve manevi büyük bir yıkıma yol açan depremlerin acısını yüreğimizde yaşarken, yaralarını hep birlikte sarmaya devam ediyoruz. Deprem felaketinden sonra tüm alanlarda olduğu gibi sportif faaliyetler de durdurulurken, federasyonlar liglerin kalan bölümü için takvim düzenlemesini yeniden planlıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), deprem felaketi nedeniyle depremden etkilenen ve olağanüstü hal ilan edilen Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana olmak üzere 10 ilde merkezi bulunan profesyonel kulüplerle ilgili karar aldı. Federasyonun aldığı karar sonrasında, Mart ayının başında yeniden sahalara dönülecek. Bölgedeki depremden etkilenen ve ligden çekilen kulüpler, gelecek sezon da aynı kulvardan faaliyetlerine devam edecek ve bu sezon ki maddi hakları ödenecek. 3-4 Mart’la birlikte Süper Lig ve 1. Lig’in kalan bölümü için yeni bir süreç başlayacak.

Süper Lig gelecek sezon 20 takımla oynanacak

Deprem felaketi nedeniyle depremden etkilenen ve olağanüstü hâl ilan edilen Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana’nın bu sezon profesyonel liglerde mücadele eden ve ligden çekilme talebinde bulunan kulüplerin talepleri, federasyonca kabul edildi.

Bu kulüpler, 2022-2023 futbol sezonunda 6 Şubat 2023 tarihinden sonra oynayacakları müsabakalarda 3-0 hükmen yenik sayılacak. Bu takımlarla maçları olan rakipleri 3-0 hükmen galip sayılacak. Ligden çekilen kulüpler 2023-2024 futbol sezonunda; 2022-2023 sezonunda bulundukları liglerde sportif faaliyetlerine devam edecek. Hatayspor ve Gaziantep FK, Süper Lig, Yeni Malatyaspor ve Adanaspor 1. Lig, diğer kulüpler de yarıştıkları kulvarda mücadele edecek.

Profesyonel liglerden çekilen takımlara sezonun kalan kısmına ait TFF nezdinde doğan garanti alacakları ödenmeye devam edecek. Yayın havuzu eşit dağıtım, şampiyonluk, puan performans, sezon sonu derece ödülü payları değişmeyecek ve aynı kalacak. Sezona devam eden kulüplerin bir galibiyet puan performans tutarı, ligden çekilen kulüplere eşit olarak dağıtılacak şekilde yayın havuzu hak ediş tutarları yeniden belirlenecek. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’dan 5’er milyon TL, diğer Süper Lig kulüplerinden 3’er milyon TL olmak üzere yayın havuzu gelirlerinin çekilen kulüpler hariç olmak üzere azaltılacak. Hak ediş tutarları revize edilecek.

Kulüpler ve yabancı oyunculara transfer hakkı

Türkiye Futbol Federasyonu, yaşanan deprem felaketi sebebiyle, kulüplere ve ligden çekilme talebinde bulunan kulüplerdeki yabancı uyruklu futbolculara ek transfer hakkı tanıdı. Yabancı oyuncular, 2022-2023 İkinci Transfer ve Tescil Dönemi sonuna kadar Spor Toto Süper Lig kulüplerine transfer veya geçici transfer olmaları halinde; kulüpler bu sezon sonuna kadar bu statüde belirlenen yabancı futbolcu sayılarına ilave olarak, A takım listesine bu şartlara uygun en fazla iki futbolcu yazabilecek. Bu karar sonrasında kadrodaki 14 olan yabancı oyuncu sayısı 16’ya çıkabilecek. Transfer olan oyuncular, Spor Toto Süper Lig’de müsabaka isim listesine yazılabilecek.

Bu futbolculardan biri sahadaki 8 yabancıya ilaveten aynı anda müsabakaya devam eden kadroda 9. yabancı futbolcu olarak sahada yer alabilecek. Federasyon, hem oyuncuların futbol kariyerlerine devam etmesinin yolunu açarken, hem de ligden çekilen kulüplerin ekonomik anlamda elinin rahatlamasını sağlamayı amaçlıyor.

Aynı düzenleme Spor Toto 1. Lig için de yapıldı. Kulüpler, bu statüde belirlenen yabancı futbolcu sayılarına ilave olarak, A takım listesine bu şartlara uygun en fazla iki futbolcu daha yazabilecek. Müsabaka isim listesine yazılabilecek olan bu futbolculardan biri sahadaki 5 yabancıya ilaveten aynı anda müsabakaya devam eden kadroda 6. yabancı futbolcu olarak sahada yer alabilecek

 
İlk Yorumu Sen Yaz
Tercüme