28 Nisan 2024 Pazar
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.80 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 63,746.11 $
ETH 3,318.87 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Cumhuriyet’in 100. Yılında ASKF Desteğiyle Ankara Yüzme İhtisas ve Yeni İdeal Spor Kulüpleri 100 Ağaç Projesini Gerçekleştirdi

Yayınlama: 1 Kasım 2023 Çarşamba 23:09 Okunma: 101

100  Yıllık Cumhuriyet’in Vizyonu   ve  Misyonu 

100  Yıllık Cumhuriyetin temellerini oluşturan  yapı taşları 19 Mayıs 1919’da somutlaşmıştır. 19  Mayıs  1919’da  başlayan  Gençlik, Bağımsızlık  ve Cumhuriyet Yolculuğu; Mustafa  Kemal  Paşa’nın  özgüven,  öngörü, felsefi, analitik, akillik, askeri ve siyasi  liderlik formasyonlarının bir  sonucudur.

Çünkü;  Cumhuriyet yolculuğu herkesi, bütün vatan sathını  ve tüm yurttaşları  içine alan bir aksiyolojinin ve manevi değerlerin tümelidir.

Bu tümel yolculuğun 100  Yıllık esere evrilmesi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarının özverili, öngörülü ve özgürlük  tutkunu  olmalarına  dayalıdır.

Çünkü; bu yolculuğun senaryosu; Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından yazılıp icra edilmiştir.  Kaynağını;  Türk Ulusu’ndan alan Cumhuriyet  eserinin  vizyonu  özgürlük, misyonu  ise bağımsızlıktır.

Cumhuriyet’in 100.  Yılında  100  Ağacın  İmgesi ve  Simgesi

29  Ekim 2023  “halkın  egemenliği”  olan  Cumhuriyetin  100. Yılının seneyi devriyesiydi. Bu anlamlı  günde  100 ağaç dikildi. Özünde  dikilen  ağaçlarla imgeleşip görselleşen  Cumhuriyet’in ad yaşları  dikilen her bir ağaca 2023, 2024, 2025, 2026…..2122 ve 2123 yılarının  adları  verilerek simgeleştirildi.

100  Ağacın Kaynak Pınarı; “Amatör  Spor  Kulüpleri Federasyonu  (ASKF)“

29  Ekim 1023-29 Ekim 1923=100  yıl=1 Asır  ediyor. Bu 100 yıllık  eserin  “imgesi  bayrak, simgesi özgürlük ve bağımsızlık  kimyası  ise  emperyalizme  karşı  manda kabul etmez”  ilkesel duruşudur*. 

Bu ilkesel duruşla birlikte; Milli  Kurtuluş Savaşı  zaferle sonuçlanınca Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve  arkadaşları yeni Türk devletinin temellerini çağdaşlık ve demokratiklik olarak atılması gerektiğine inandılar.

Türk Ulusu adına, çok kıymetli  önem ve değerde  olan Cumhuriyet’in  ilk 100. Yılında   100 Ağaç Dikme  projesine kaynaklık; Amatör  Spor  Kulüpleri Federasyonu’ndan  (ASKF) geldi.

ASKF Başkanı  Sayın  Murat Kandazoğlu’nun  ilgili  birimlerle  etkili organizasyonlu diyaloguyla sağlanan   ağaçlar  29  Ekim 2023  günü  Ankara  Yüzme  İhtisas Spor Kulübü’nün 40 dönümlük  Gölbaşı  spor  ve  sosyal tesislerinde dikildi.

ASKF  Sadece Sportif  Değil; Sosyal Sorumluluk Bilinci De Gösteriyor

ASKF  kuruluş  amaç  ve işlevleri  gereği özünde  amatör spor  kulüplerine yönelik  kamu  hizmeti veren bir Federasyondur.   

1.    ASKF  odaklanıp üstlendiği kamu hizmeti gereği amatör spor  kulüplerine spor yasaları,  değişen  kulüp tüzükleri ve yarışma  kurallarıyla  ilgili  ihtiyaç duyulan  konularda bilgi  destekleri veriyor ve etkinlikler  düzenliyor.

2.    ASKF  yaptığı  organizasyonlarla  da  merkezi hükümetten ve yerel belediye yönetim  kurumlarından amatör  spor kulüplerine  finans  destekleri almalarına  etkin aracılık ediyor. 

3.    ASKF bilişim çağının bir uzantısı olarak da kulüplere kendi internet sayfalarını hazırlamalarına öncülük edip  teknik bilişim destekleri sağlıyor.

4.    ASKF kulüplere  sportif malzeme destekleri  veriyor.

5.    ASKF Ankara’nın farklı spor yerleşkelerinde amatör spor kulüplerine fizik-mekan/oda  desteği sağlamayı  sayılarını  her  geçen gün artırarak sürdürüyor.**

ASKF  yukarı satırlarda özet  çizgilerle bazılarına yer verilen sportif ve  lojistik destek görevlerinin yanında sosyal duyarlılık projelerine de desteğini sürdürüyor. Söz konusu  sosyal  destek projelerinin arasında  belki  de en anlamlısı  olan “Cumhuriyet’in 100. Yılında  100  Ağaç Dikme” etkinliğine sağladığı 100  ağaç  ile  ASKF,  “sosyal devlet  ve sosyal hizmet” yaklaşımındaki  ağaç desteğiyle hem çevreye    hem de sağlıklı yaşama  destek  sağlamakla  dikkat çekiyor.

Ankara  Yüzme  İhtisas ve   Yeni  İdeal Spor Kulüpleri’nden Anlamlı  ve Kalıcı  Proje

Cumhuriyet’in 100. Yılında,  40. Kuruluş yıldönümümü kutlayacak olan  Ankara  Yüzme  İhtisas   Spor  Kulübü ve  14. Kuruluş yıldönümünü kutlayacak Yeni İdeal  Spor  Kulübü anlamlı  ve  kalıcı  bir projeyi  memleketin hayatına  kattı.

⦁    Kendi öz  tesisleriyle 40 dönümlük arazisinde   yeni spor ve sosyal tesisleriyle hizmet  veren Ankara  Yüzme  İhtisas Spor Kulübü  ile başta  yüzme olmak üzere satranç ve  briç gibi spor  dallarında da   her yaştan insana  spor ve sosyal  tesis fırsatları sunuyor.

⦁    Yeni İdeal Spor  Kulübü” girişimiyle de  futbol dalında başarıya  odaklanıyor.

⦁    Toplumsal yapıda 2023 yaz  sezonu boyunca 15  bin üzerinde misafiri tesislerinde  ağırlayan kulüp  herkese spor  yapma  ve sosyal tesis  olanağı sunuyor.

⦁    Bireysel ve kitlesel spor  hizmeti sunma anlayışıyla kendi öz  tesislerini  topluma dolayısıyla halka  açıyor.

100 Ağaç Dikme Projesi’nde   Başkan  Dr.  İbrahim Yüngül’den Mesajlar

29  Ekim 2023   Pazar   günü Ankara  Yüzme  İhtisas Spor Kulübü’nün  Gölbaşı Spor  ve Sosyal  Tesislerinde gerçekleşen projeye katılım  yüksek oldu.  
Kulüp üyelerinin yanı sıra   Merkezi ve  Yerel  Yönetimlerden her düzeyde protokolün katıldığı proje etkinliği Cumhuriyet’in verdiği motivasyonla coşkuyla gerçekleşmiştir.

Etkinlikte katılımcılara yemek  ikramında bulunularak  kulübe hizmetleri olan  vefat eden üyelerin adları  kulübün  arşiv panosuna asılmıştır.

Ankara  Yüzme  İhtisas   ve  Yeni İdeal  Spor  Kulüpleri’nin Başkanı Dr.  Sayın İbrahim Yüngül şu mesajları vermiştir;

Öncelikle  100  Ağaç  Dikme   Projemize  100 ağaçla   destek sağlayan  ASKF    Başkanı  Sayın  Murat  Kandazoğlu’na  ve ekibine özel  olarak teşekkür ederim. Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla  ayrı  ve özel bir çoşku içindeyiz.  Sporda olimpiyat  ruhunu yaşatmayı   amaçlıyoruz.  Vefat eden  kulüp üyelerimizin adları   kulübün tarihsel hafızası olarak kulübün  arşiv panosuna asıldığı bugünde kulübe emekleri geçenleri  teşekkürle ve rahmetle anıyoruz. Katılımız  için sizlere de  gönülden teşekkür ederim.***

Söz  Sonunda

Sözün sonunda, sosyal  devlet,   sosyal duyarlılık   ve çevre bilinci adına;  Cumhuriyet’imizin 100. Yılında  100  ağaç  dikme projesine  destek  veren ASKF    Başkanı  Sayın  Murat  Kandazoğlu   ve   Yönetimine,  Ankara  Yüzme  İhtisas   Spor  Kulübü ve Yeni İdeal  Spor  Kulübü’nün  Başkanı Dr.  Sayın İbrahim  Yüngül’e  “çevre, doğa  ve sağlıklı yaşam”  bilincine sağladıkları katkılar  dolayısıyla  teşekkür ederken;  “Cumhuriyet’imize de Nice  100 Yıllar Olsun”  diyelim.

Kaynakça

*Karaağaçlı, M. 100 Yıllık Cumhuriyet’in  Vizyon  ve Misyonundaki  İmge, Simge ve Kimyanın Temelleri. www.mektepligazete. Köşe yazıları. 29.10.2023.

**Karaağaçlı, M. (2022). Futbolun  Oligarşik Profesyonelleri! “Memlekette Amatör  Spor  Kulüpleri Federasyonu  Da Var.” www.yurtspor.com. 23. 09 2022.

***AYİSK. (2023). Cumhuriyet’in 100.  Yılında  100  Ağaç  Projesi Etkinliği.  Golbaşı-Ankara. 29 Ekim 2023.

İletişim  ve Erişim    

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1
 

Tercüme