24 Nisan 2024 Çarşamba
ads
DOLAR 32.53 ₺
EURO 34.81 ₺
STERLIN 40.49 ₺
ALTIN 2,432.15 ₺
BTC 64,917.10 $
ETH 3,194.64 $
BİST 9,716.37

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

A Milli Nakavttan Sonra, Geldik Annemizin Ligindeki Beşiktaş Fenerbahçe Derbisine

Yayınlama: 2 Ekim 2022 Pazar 09:14 Okunma: 75

Önce  Lüksemburg’dan Yumruk, Sonra Faroe   Adaları’ndan  Nakavt  Gören A Milli Takım 

A Milli Takım  4 galibiyet 1 beraberlikle  1 mağlubiyet alarak  18  gol atıp 5  gol  yediği  6  maç sonunda  13  puan toplayarak Avrupa Uluslar B  ligine çıktı.

A Milli Takım İstanbul’da oynanan  maçta  Lüksemburg ile 3-3 berabere   kalırken, Faroe   Adaları’na deplasmanda 2-1   mağlup olmuştu.

- A  Mili Takım  Teknik sorumlusu  S. Kuntz’un  göreve  geldiği  2021 Yılının  Ekim  ayından bu yana   en formsuz  son  iki maçını  yaşadı.

- Kuntz’un Lüksemburg maçı sonrası “yumruk yedik”  derken,  futbol maçlarını  boks   maçı anolojileriyle açıklamaya Faroe  Adaları  maçı sonrasında  da “nakavt olduk” diye devam etti.“ 

İletişimsiz  A Milli Takım 

Gerek Lüksemburg  gerekse Faroe   Adaları maçları sonrasında teknik sorumlu   S. Kuntz’un  ve  A Mili Takım  sorumlusu H. Altıntop’un  açıklamalarında S. Kuntz  kendisine  öz eleştiri   futbolculara ise  bir  eleştiri yapmazken,  H. Altıntop futbolculara yeterince  mücadele etmedikleri  eleştirmişti.

Bu iki farklı açıklamaya  rağmen,   A Milli Takımın S. Kuntz  ile yola  devam  edileceği  açıklansa  da kanımca bundan  sonra A Milli Takımın S. Kuntz  ile çalışmasının doğru  olmayacağı görülüyor.

A Milli  Nakavt Sonrası  Geldik Annemizin Ligindeki Beşiktaş Fenerbahçe  Derbisine

Türkiye’nin  temel derbileri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş   arasında  yaşanıyor. Elbette     “aynı şehrin takımları”  betimlemesine uyan  aynı şehirli   çok sayıda takımımız  arasında da derbi  maçları oynanıyor.

Bunlar arasında .  Ankara   derbisi  olarak,   Ankaragücü  ile Gençlerbirliği, İzmir’de Karşıyaka  ile  Altay, Adana’da Adana Demirspor  ile  Adanaspor… cennet memleketin   diğer  gözde derbilerdendir.  Bu derbiler gözdedirler   çünkü; heyecanları, duyguları, yarışkanlıkları  farklı   iklimli,   havalı, sulu  ve karakter  zenginlikleri  içeren   kültürel bağlamlarla doludur.

Güncel Derbi’nin  Fark Yaratan Rakamları

Beşiktaş ve Fenerbahçe, V. Park'ta  Türk futbol tarihinde 357.  kez karşı karşıya geliyor.

İki takımın yaptığı 357 futbol maçında en çok kazanan takım, 133 galibiyetle Fenerbahçe  olurken, Beşiktaş'ın 127 galibiyeti  bulunuyor. Rekabetde 97 maçta  ise taraflar eşitliği bozamamıştır. 

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanacak olan derbide iki takımın ilk yedi haftalık performansında şu  rakamlar  dikkat çekiyor:

- Beşiktaş, yedi maçta topladığı 14 puanla dördüncü sırada bulunurken; bir maçı eksik Fenerbahçe ise, altı maç sonunda 13 puanla altıncı sırada yer alıyor.

- Altı maçta 20 gol atan Fenerbahçe  maç başına 3,3 gol ortalamasıyla  Süper  Ligin Lideri durumunda bulunuyor.

- Ligde oynadığı yedi maçta 16 kez gol sevinci yaşayan Beşiktaş, maç başına 2,3 gol ortalamasıyla ligde maç başına en fazla gol atan ikinci takım konumunda yer alıyor.

- Şut: Maç başına isabetli şut istatistiklerinde derbiyi deplasmanda oynayacak olan Fenerbahçe, 6,5 ile maç başına 5,9 isabetli şut atan Beşiktaş'ın önünde bulunuyor. 

- Topa sahip olma: Beşiktaş % 47  Fenerbahçe % 55 topla oynama frekansı gösteriyor.

- Pas başarı yüzdesi: Beşiktaş % 80,7  Fenerbahçe: % 83,9  isabetli pas  yaptığı  dikkati çekiyor.

- Maç başına isabetli pas sayısı: Beşiktaş 298  Fenerbahçe 369 sayısıyla daha çok topu olum  kullandığı  gözleniyor.

- İkili mücadele kazanma yüzdesi: Beşiktaş’ın %49,1  Fenerbahçe’nin  % 52,4 oranıyla  temaslı  oyunda başarı gösterdiği sayılara  yansıyor.

- Hava topu kazanma yüzdesi: Beşiktaş % 54,2 Fenerbahçe % 54,7 hava hakimiyeti  gösterdiği biliniyor.

Maç başı korner kazanma: Beşiktaş’ın 4 ,8  Fenerbahçe’nin   ise  5,5  maç  başına korner  kazanma istatistiği bulunuyor.

Takımların Defoları, Beklentiler ve Bir Dilek

Gerek Beşiktaş gerekse  Fenerbahçe maç kadrolarında  maça başlayacak ilk 11 için  ortak sorun savunma  düzenlerinde  gözleniyor.  çünkü; Fenerbahçe Rennes maçında olduğu  1. Bölgede teşbih  gibi dizilen üç uzun  boylu ama ağır stoperinin arkasına  atılan  her  top gol pozisyonu yaratırken, Beşiktaş savunması ise Başakşehir  maçında olduğu gibi takım boyunun  kısaldığı anlarda  oyun kurarken   birinci ve ikinci bölgelerde kaptırdığı toplarla kalesinde  goller ve  gol pozisyonları  görüyor.

Söz Sonunda Derbiden Beklentiler  ve Bir Dilek

- Spor Toto Süper Lig'in 8. haftasında  karşılaşacak olan Beşiktaş ile Fenerbahçe maçlarının  rakamları iyi oyuna işaret ediyor.

- Her  iki takım da aralarında oynadıkları  maçlarda kendilerine  özgü bir  derbi iklimi ve futbolu  yansıtıyorlar.

- Saha ve taraftar desteğini  aldığı derbilerde Beşiktaş’ın Galatasaray'a karşı son yedi maçta altı galibiyet ve bir beraberlik aldığı,  Fenerbahçe'ye karşı da son altı maçta  üç   galibiyet  ve üç beraberlik  alarak  yenilmediği gözleniyor.

- Beşiktaş’ın Fenerbahçe’yi konuk edeceği karşılaşmada Beşiktaş-Fenerbahçe  derbilerinin rakamları maçların  daha  gollü, saha  içi  pozisyon  zenginliklerinin  geçtiğini  gösterirken, yarınki  maçta da   futbol adına  olumlu  farklı hikayelerin yaşanıp  yazıldığı bir  maç olsun  dileğiyle.

Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web    (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara

Web    (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter    : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1

Tercüme