""
Defter
Defter, üzerinde yazı veya çizim yapılması amacıyla boş kâğıtların birleştirilmesiyle çoğunlukla karton ya da plastik bir kapak içinde ve formalar halinde tutturulmuş bir gereçtir. Defterin icadı 1920’li yıllara rastlar. Defterle beraber her türden girişim ve not kayıt altına alınmaya başlamıştır. Çünkü; her alanda defter tutma o alan özgü iş, aş ve eylemlerin unutulmadan sıralı, planlı, tutarlı ve düzenli, yapılmasını sağlar..
Akıl Defteri
Teknolojik gelişmeler muhasebede ve vergi usul kanununda e-Defter kavramını ve usulünü doğursa da asıl önemli ve değerli olan mekanik elle ve marifetle tutulan defterlerdir. Anadolu insanı buna “akıl defteri” der. Anadolu insanı alacağı basit mikro ev ihtiyaçlarından tut da makro büyük ölçekli alım satımlarında hep defter tutar. Onun için Anadolu insanı görevsel rollerinde temiz, tertipli, başarılı ve bereketlidir.
Zulüm Neslinin Deftersiz Dersleri
Herkese aynı reçeteleri ve yaşamsal aforizmaları veren kişisel gelişimcilerin fışkırtmalarından olan z-nesli aslında “zulüm nesli” android yaşamla bilgi çöplüğü internetle, antisosyal medyayla elinde cebiyle zamanını tükettiğinden nedense(!) defter alma, kullanma ve not tutma ihtiyacı hissetmemektedir. Onların bu ahvali zulüm neslinin derslere sadece cepleriyle gelmelerini, tüm eğitsel ve öğretimsel işlemlerini ceple yaptıklarını göstermektedir.
Dış bakışla zulüm nesli “maşşallah teknolojiye müthiş adapteler!” izlenimini verse de iç ve yakın iletişimde ne kadar bilgisel boş, iletişimsel balon ve eylemsel işgörmede çürük oldukları anlaşılır.
Deftersiz Oyunlar ve Futbolların Hâl-i Pür-Melâlleri
Deftersiz oyunların futbolları dramatiktir. İçler acısı demek isterim ama; sonuçta bu bir oyundur. O kadar da öldük Allah bittik mahvolduk dememek lazım. Ancak deftersizlik faturaları maddi ve manevi ağır kayıplara neden oluyor.
Deftersiz oyunların futbollarından ders çıkarma kederleri olmadığından ders alma aynı hataları bir daha yapmama ahvalleri hiç yoktur. Olumsuz sonuçlardan, başa gelen açmazlardan, karşılaşılan sıkıntılardan ders çıkarmayanlar ise hakikaten aciz haldedirler.
Onların deftersizlikleri ile yaşadıkları hallerden seçilmiş bazıları şunlardır:
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla aynı hataları defalarca yaparlar. Örnek mi? En son Malatya Spor’un Fenerbahçe’ye attığı golün benzeri daha birkaç hafta önce Kadıköy’de Göztepe’nin attığı golle çok yakın zaman, pozisyon ve durum benzerlikleri göstermesidir.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; orta ve şuta bel bağlarlar. Futbolda orta ve şut çaresizliğin tezahürüdür. Çünkü; önemli ve değerli olan teknik-taktik zengin varyasyonlarla ve akümülatif fizik kondisyonla boş kaleye gol atmaktır.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; acizliklerini ortaya koyan ortalar ve şutları da beceremediklerini göremezler. Örnek mi? Yine Fenerbahçe’nin son Denizli ve Malatya maçlarında yapılan 57 ortanın ancak 7’sinin isabetli olması ve atılan 28 şutun sadece 4’ünün kaleyi bulması gerçekleşen zayıf ve etkisiz durumun tipik göstergesidir.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; direkten dönen toplara “ah-vah!” ederken teknik istatistiklerde direkten dönen topların isabetli şut olarak değerlendirilmediğinden bi-haberdirler.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; topla oynama-rakibe verme dersinden de sınıfta kalanlardır. Çünkü futbol topla oynanan cazip bir oyun olup amaç topu kendinde tutmaktır. Çünkü bu oyun top-suz oynanmaz.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; “topla oynamayla topu oynatmayı” karıştırırlar. Tıpkı dersine iyi çalışmayan öğrenciler gibi basit temel bilgi isteyen konularda bile çuvallar devrilirler.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; şansa bel bağlarlar. Futbolda şans faktörü mü? Yoksa çalışıp pozisyon ve sonuç aramak mı? ayırdında değillerdir.
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; kendilerinden çok başkalarının sonuçlarına bel bağlarlar. Kendi analizlerini not etme ve idman tekrarı yapma yerine rakiplerinin puan kayıplarını beklerler (Karaağaçlı, 2021).
- Deftersiz oyunlar futbollarıyla; futbolda akan oyun kadar duran pozisyon çeşitliliklerinin de sayı-gol getirdiğinin farkında değillerdir. İstatistikler ekonomik veriler gibi bu konuda yalan söylemez, serbest atışlardan atılan gol sayıları kabak gibi ortada olup her takım için bakılabilir.
Deftersizler Niye Deftersizdir?
Deftersizler niye deftersizdir? sorusunun cevabı açık olmakla beraber şu eksikliklerle yaşayan, yaşamaya ve yarışmaya devam edenlerdir:
- Çünkü; yaşadıkları ve gördükleri olumsuzlukları defterlerine kayıt etmemişlerdir.
- Çünkü; almaları gereken dersleri boş gözlerle izlemişlerdir.
- Çünkü; çıkaracakları olumlu sonuçlar üzerine düşünmemişlerdir.
- Çünkü; uyarıları ve kendilerine kesilen cezaları not edebilecekleri bir defterleri yoktur.
Sözün Sonunda Deftersizlere Yaşamsal Önem ve Değerde Bir Anekdot
Defteri olmayıp dolayısıyla not tutma alışkanlıkları olmayan öğrencilere, takım yöneticilerine ve teknik adamlara asrın bilim adamı Albert Einsten’in yaşadığı ibretlik ve derslik şu anekdotu hatırlatmak gerekir:
Albert Einstein’e bir toplantıda bir ülkenin devlet başkanı olması teklif edilir. Aradan bir süre geçer ve yapılan teklife ilişkin ne düşündüğü sorulur. A. Einstein “Hangi teklif?” diye sorar. “Devlet başkanlığı” diye teklif yinelenir. Ünlü bilim adamı yanıt verir: “düşünmedim, çünkü not almamıştım” (Einstein,2020)* |
Bu yaşanmış kısa öykü bile; başarıda defterli olmanın dolayısıyla yazılı not tutmanın ne kadar önemsendiğini gösterdiğinden bu vesile deftersizlere anımsatılır.
Kaynaklar
Einstein, A. (2020). Aforizmalar. D&R. Music-Book Store.
Karaağaçlı, M. (2021). Başkalarının Kötü Sonuçlarından Medet Umanlar! https://www.yurtspor.com/kose-yazisi/962/ 12.03.2021.
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1