""
Karne
Karne genelde ve temelde okul yönetimlerince öğrencilere dönem sonlarında verilen belgedir.
Karne ile öğrencilerin her dersten aldıkları başarı notları, genel tutumları, genel gidişat halleri, okula devam ve devamsızlık durumları yazılı olarak belirtilir. Özelde ise karne, bireylerin bir haktan yararlanmaları için bir kuruluş tarafından verilen belgedir. Bu konuda 1 Eylül 1939 – 2 Eylül 1945 sürecinde yaşanan İkinci Dünya Savaşı sürecinde ve sonrasında yaygın kullanılan ekmek karneleri somut örnektir. Karne ayrıca, teknik ve davranım repertuavarını gösterirken; tatile de merhaba deme belgesidir.
Memleketin Skor Sever Medya Gözü
Skor sever medya, memlekette sonuca bakarak yazan, çizen ve söyleyen takımdır.
Çünkü skor sever medya;
- Süreç değil sonuç odaklıdır.
- Haticeye değil neticeye bakar.
- Yetişmeye ve girişime değil hemen tabelaya bakar.
- Yazıları hiç dünya klasiklerinde ve Klasik Türk eserlerinde geçmeyen bol “atarlı-giderli-gönderli” ifadelidir.
- Teknik kadrolardaki kalifikasyon değerlendirmeleri UEFA Pro Lisansına göre değil; o takımda eski futbolcu olma, , kıyafete ve saç kesim şekillerine göredir.
- Yani, skor sever medya, Avrupa futbolunun resmî yönetim organı olan UEFA'nın antrenörlük için belirlediği mevcut en yüksek antrenörlük sertifikasyonuna değil; o takımda futbol oynamaya bakar.
Spor Sever Notlarla Üç Maçlık A Milli Takım Karnesi
Türk A Milli futbol takımının son üç maçlık karnesinde ölçme değerlendirmede “iyi- orta-zayıf” ölçeklerinde sıralı ve bütünsel olarak şu fotoğraflar notlandırıldı:
- Basit oynama ve uygulama: İyi
- Takım içi yardımlaşma: İyi
- Ofansif yön: İyi
- Fizik kondisyon: Orta
- Alan savunması: Orta
- Defansif yön: Orta
- Zaman yönetimi: Orta
- Maç motivasyonu: Orta
- Pozisyon bilgisi: Zayıf
- Temaslı oyun: Zayıf
- Taktik çeşitliliği: Zayıf
- Maç sonları yapılan teknik analizler: Zayıf
“Manzara bulunduğun yere göre değişir” ilkesi gereğince bu boyutlara farklı değerlendirme açılarıyla da bakılabilir.
A Milli Takımın bireysel performansı takımda yer bulan her futbolcu görevini yaptı” şeklinde de değerlendirme yapılırken; aktif maç çıkaran isimlere oynamayan ya da kadroda düşünülmeyen diğer liglerdeki aday isimler de önerilebilir.
Teknik kadronun maç sonu açıklamaları galibiyetler dahil teknik özellikli ve tatminkar değildi. Hollanda ve Norveç Maçlarının galibiyet sonraları doğaldır ki; iyimserlik hakimken Letonya Maçı beraberlik sonra tükenmişlik gözlendi.
Halbuki; Süreç İyi Sonuçsa Bereket Versin
Halbuki A Milli Takım iyi süreçte. Sonuç ise üç maçta gelen 7 puana bereketler olsun. Maç seçimi yapılarak uzun nefesli bu yarışkanlıkta alınan 7 puan maçlara göre ayrıştırılamaz. Bu konuda “Hollanda ve Norveç maçlarından biri beraberlik Letonya maçı galibiyetli olsaydı” şeklindeki Letonya maçı sonrası yapılan teknik kadro açıklamaları ise elde edilen kazanım durumunu anlatan yeterlilik ve tutarlılıkta değildi.
Milli takımın 1Eylül 2021’deki Karadağ maçına kadar Dünya Kupası Elemelerinde resmi maçı bulunmuyor. Bu ara iyi geçirilmeli, hem mental hem fiziki gelişmeler için kadro periyodik toplanmalı. Takım fizik, moral ve motivasyonda ilerlemelidir.
Çünkü; A Milli Ekip Geç Yetişkin ve Yetişkin Nüfus Cüzdanlı
A Milli ekibi oluşturan kadronun yaş ortalaması bundan önceki A Milli teknik kadronun tercihiyle başlayan ve ağırlıklı olarak genç yetişkin yani 18-30 yaş aralığında iken birkaç futbolcu ise 30 yaş üzeri yani yetişkin nufus cüzdanı yaşında bulunuyor.
Bu yaş dilimleri fırsat bilinmeli, memlekette skor sever medyanın çok bel bağladığı “jenerasyon yakalama” haline durum dönüşmemelidir. Çünkü bu oyunun (1)Durum ve (2)Zaman gibi iki temel değişkeni olup, amaç ve güzellik bu iki değişkeni yerinde ve zamanında iyi kullanmak olmalıdır.
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1