İletişim Çağı
Endüstri Çağı, Atom Çağı ve Bilgi Çağı derken gelindi İletişim Çağına. İletişim Çağı her girişimde iletişimin önem ve değerini gösteriyor. 21. yüzyıla dönük kullanılan “Bilişim çağı, teknoloji çağı, uzay çağı” gibi kavramlardan en kapsamlı ve yerinde olanı “iletişim çağı” olmasıdır. Çünkü; iletişim çağında; ekonomik, sosyal, siyasal, insan hakları, teknolojik, bilimsel değişkenlerin temlinde iletişim olgusu vardır. Matematik ve istatistik değerler iletişimle paylaşılmaktadır. Bireysel ve toplumsal yaşam düzeyi de iletişim süreçlerinin niteliğine dayalı bulunmaktadır.
İletişim Çağında Değişenler
İletişimde teknoloji, bilgi kaynaklarını çoğaltırken zaman ve mekân algısını değiştirmiştir. Değişimle birlikte; görsel ve işitsel kitle iletişim araçları herkese ulaşılabilir olmuştur.
Bunun sonucunda;
-Her haber çabuk yayılır olmuştur.
- Ahlaki ve moral değerlerin zarar görüştür.
- Spor alanlarındaki yıldız idoller, markalar, imajlar modellenerek bireyler tek tip düşünen, giyinen ve aynı şeylerden zevk alanlar haline getirilmiştir.
- Spor alanları fanatizm ve holiganizm gibi düşmanlıkların üretilmesine ortam oluşturmuştur.
- Yanıltıcı ve hipnetize resimler çoğalmıştır.
Maç Bitti İletişim Kazaları Bitmedi
Son Fenerbahçe Galatasaray maçı öncesi ve sonrası yaşananlar hep birer sportif iletişim kazasıdır.
Bunlar;
- Vatandaşlın salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmasına karşın stad içinde çok sayıda insanın bulunmasıdır.
- Maç öncesi stada girerken Galatasaray kafilesinin kötü sözlere maruz kaldıklarını söylemeleridir.
- Maç sonrası yöneticilerin açıklamalarıdır.
- Hatta maç bitip resmi skor tabelası futbol Federasyonu Kurullarınca tescil edilmiş olmasına ve üzerinden on gün geçmiş olmasına rağmen bugün de devam eden karşılıklı yönetim demeçleri de birer iletişim kazasıdır.
Memleket Karşılıklı Demeç Krizlerinde Açık Ara Önde
Memlekette maçlar bitiyor, konuşmalar bitmiyor. Bitmeyen konuşmalar birer kriz oluşturuyor. Takımın performansı ve maçın gidişatıyla ilgili teknik açıklamalar yapılmıyor. Her mağlubiyet sonrası yöneticiler tarafından hakem kararları futbolun önüne geçiyor. Konuşmalar duygusal olup, teknik dayanaktan yoksun olunca da karşılıklı atışmalar iki hafta önceki maç üzerinde hala saha dışı konuşmalar yapılıyor.
Taraftara neden göstermek adına futbolun sportif ruhu ve yarışmacı kimliği zedeleniyor. Süper Ligin marka değeri diye başlayan ifadeler de bu olumsuzluğu ortadan kaldıramıyor.
İletişim Çağında Sükut Gümüşse Söz Altındır
Anadolu insanı “söz gümüşse sükut (susmak) altındır” der. Ancak iletişim çağında durum değişmiş iyi söz altın olmuştur. Hal böyle olunca da her alanda özelikle futbolda maç öncesi ve maç sonu konuşmaları çok dikkatli yapılmalıdır. Yöneticiler, teknik direktörler ve futbolcular göz önünde olmalarından dolayı özellikle maçın hemen ardından duygusal tepkilerden uzak olmalıdır.
Maç Sonlarında Kısa, Öz ve Daha Teknik Analizler Bekleniyor
Futbol kamuyu maç sonraları da “yapacak bir şey yok!” “önümüzdeki maça bakacağız” “ gerekli önlemleri alacağız” türünden tek tip ağızbirlikli konuşmalar yerine; maçı, sonucu kendi takımını nesnel ve teknik olarak açıklayan ifadeler bekleniyor. Bu tavır, futbolu geliştirir. Taraftara bilgi verir.
Söz sonunda; futbolda esame büyüklüğü ne olursa olsun her takım için önemli olan yarışmak, adaletle mücadele etmek olmalıdır. Etik olmayan konuşmalar ve eylemlerden uzak durmak gerekiyor. Gençlere futbol kamuoyuna ve taraftara ışık tutup feyz verecek konuşmalar da profesyonelce yapılmalıdır. Zira bu ahval iletişim kazalarını önleyebilecektir. Aksi ise “ver odunu, ver odunuyla yangınla körükle gitmek olacaktır.
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1