""
İstatistiğin Eti ve Budu
İstatistik, belli alanlardaki bilgileri, olguları, sayıları bir sonuç çıkarmak için sistemli bilgiler toplama işidir. İstatistik, zengin bir veri kaynağıdır. İstatistik, sayılar temelli bilgilerle çalışan bir matematik disiplinidir. İstatistik yapılan işe, aşa, hizmete ve ürüne ait bir tür kimlik bilgisidir.
İstatistiğin Gösterdikleri
İstatistik ile;
- Gözlemle elde edilen bilgiler düzenlenir.
- İncelenen olay ya durum analiz edilir.
- İzlencelere ait sayılara anlamlar yüklenir.
- İstatistik, bireysel ve kurumsal çabaların etkinliğini somut olarak gösterir.
- İstatistik, maksimuma ulaştırmada ve belirsizliği azaltır.
- İstatistik, performansları kabul edilebilir düzeye getirmeye ışık tutar.
- Aynı verilerden farklı sonuçlara ulaştırır.
İstatistik Neden Önemli ve Değerlidir
İstatistik önemli ve değerlidir, Çünkü;
- İstatistiksel olarak ilgili durumdaki bir sayı anlam ifadesinde zorluk verirken iki ve daha fazla sayı karşılaştırmalara, benzerliklere ya da farklılıklara repertuvar oluşturur.
- İstatistik lafa bakmaz. Gözlenen niteliği sayı ve sembollerle ifade eder.
- İstatistik sadece sonuca yani tabelaya değil; sürecin sayısal değerlerine de bakar.
- İstatistik sadece ve kuru rakamlar değildir.
- İstatistik elde edilen sayıları yorumlamaya sanat değeri katar.
Sahalarda İstatistik
Saha istatistikleri eş deyişle alan sayıları sahada olan biteni torpil ve takiyye yapmadan manipüle etmeden açık ve net ortaya koyar. Sahayı iki göz dışında da görmeyi sağlar. Sahada olup bitenin üstünü örtmez. Sahada sergilenen oyunun kalite kontrolüne ışık tutar. İstatistik sonuçları nihai maç sonuçlarının öncesi ve sonrasına dersler sunar. İstatistik verileri olumluysa sahayı tribünlerden gözleyenlere ve taraftarlara rahat bir seyir ve izlence hissi verir. Taraflı tarafsız maçı ekrandan gözleyenlere oyun zevki verir. Şayet maçı dinleme durumunda kalanlar ise farklı heyecanlar katar.
Tabelacılara İstatistiğin Dedikleri!
İstatistiğin yukarı satırlardaki hayır ve nimetlerine sırt dönüp “ben sonuca bakarım” diyenlere de yine istatistik en yalın ve kayırmasız biçimde şu cevapları verir:
- 90 dakika ve artıları dahil üçte ikisinde (%60-70) bile top sende kalamadı.
- Temaslı oyunlardan uzak durdun.
- İkili mücadelelerden yenik çıktın.
- Habire rakibine top kaptırdın.
- Top kaptırınca da nizami şarjlar yerine rövanş faulleri yaptın. Çünkü, topu alacak fizik değerlerin düşüktü der. Eş deyişle Anadolu insanın deyimiyle “pilin yoktu” der.
Tabelacı Şirinlikleri
Ahvali istatistik berbat iken, tabelaya göre yapılan okumalar ve aşağıdaki anlatılar ise birer şirinlik muskası takmışlıktan öteye gidemiyor:
- Taktik gereği böyle oynadık.
- Rakibe sürpriz yapmak istedik.
- Kimse bizden topu rakibe vermemizi beklemiyordu.
Ya, bir takım niye topu rakibine versin? Futbol böyle bir oyun mu? Rakip topla bu kadar yüksek yüzdeyle oynarken keyfe keder o topu kapmak için mi koşulur?. Hem top kapmanın top sendeyken oynamadan daha fazla güç ve fazladan mesai harcama gerektirdiği bir gerçek iken nasıl olur da taktik-teknik açıklamalar tabelaya bağlanır?
Söz Sonu
Tabelanın her şey olması için istatistiklerin de güçlü olması gerekir. Somut verilerden yoksun sonuçları yöneticiler savunur, taraftar ise oyunu yani futbolu yani performansı savunmalıdır. Tribünlere, seyirlere, ait olunan takımlara iyilikler, güzellikler ve başarılar katacak sadece memleket içinde değil, sınırlar ötesinde de başarılı kılacak ahval ise sürekli, güçlü, yeterli, tutarlı ve olumlu olan takım istatistikleridir.
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web : w3.gazi.edu.tr/~mkara
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1