""
Sporun Katma Değerleri
Sporun yararları sporla ilgili ve ilgisiz herkes tarafından yadsınamaz önem ve değerdedir. Çünkü spor; hareket katar. Fiziği ve metafiziği canlandırır. Bedeni dinç kılar. Zihne enerjik bir yapı kazandırır. Hatta düzenli spor yapma öfkeyi kontrol etme ve saldırganlığı azaltma gibi yararlar da sağlar. Spor, hastalıklara karşı koyabilme gücünü geliştirir. Kas ve kemik yapısını dayanıklı yapar. Spor, çocukları ve genç bireyleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutar. Alışkanlığı olanlara ise terapik yardımlarda etkili yöntemler sunar.
Yukarıda değinilen bu yararlara ek olarak spor;
- Zihinsel ve ruhsal yönden de katkılar sağlar.
- Bireylere öz güven kazandırır.
- Bireylerde sorumluluk duygusunu geliştirir.
- Karar verme mekanizmasını güçlendirir.
- Stresi azaltır.
- Sosyal ilişkilere katkılar sağlar.
Kitle Sporu
Kitle sporu bireylerin kendi istekleriyle, yürüyüş, beden eğitimi, oyun, jimnastik gibi eğlenceli faaliyetlerle fiziki güç ve moral desteği sağlamak amacıyla yaptıkları spordur. Kitle sporunun toplumsal gelişimi sağlama, dinlenme ve eğlenme, zamanları aktif ı değerlendirme yararları dikkati çekmektedir. Kitle sporu uygun yer ve koşullar bağlamında toplumun her yaş ve kesiminde yaygın olarak yapılabilir. Eş deyişle çocuk (2-6 ve 6-12 yaş), genç (12-18 yaş), genç yetişkin (18-30 yaş) ve yetişkin (30-60 yaş) ve yaşlı (60 yaş ve üzeri) her kesimin spor ile sağlıklı yaşamasının sağlanmasıdır.
Kitle Sporu Ekonomik Olup Cüzdan Sağlığını Da Korur
Kitle sporu hedefleri, kapsamı ve yapısı gereği ekonomiktir. Bir spor ayakkabısı ve giysi kitle sporu için yeterlidir. Gezegende her alan kitle sporu için kullanılabilir. Bu nedenle yerel ve merkezi yönetimlere özellikle kentlerde ve metropollerde daha boş alan daha yeşil alan bırakmaları için önerilerde bulunulmalıdır. Anılan yönetimler de bu konuda planlı, yeterli, tutarlı,verimli ve sistemli çalışma planları ve takvimleri kamuoyuyla paylaşmalıdır.
Takım Sporları Pahalıdır
Takım sporları pahalıdır. Profesyonel takımlar bu pahada başı çekmektedir. Çünkü; kadro planlaması, çalışanlar, medya yayınlarının hacmi, seyahatler, deplasman giderleri, transferler, tesis yatırım giderleri ve tesislerin işletilmesi temel kalemleri ile profesyonel kulüpler toplam harcamalarında açık ara zararda önde bulunuyorlar. Gelir gider dengesizliği ise kulüpleri giderek bankalara faiz darboğazına itmektedir. Yapılan transferlerin özellikle yabancı futbolcu transferlerinin “maliyet-yarar analizleri” hiç de atılan taş ürkütülen kuşa değmemektedir.
Varolan Ahvalden Acil Dönüş ve Akıllı Başlangıçlar Gerekiyor
Profesyonel kulüpleri rahata erdirecek reçeteler ve davranış terapileri bellidir. Bu belirginliği spor kamuoyu dillendirse de yeterince ses ve uygulama iradesi gösterilmiyor. Oysa bir düşünselin yaşama geçmesi o düşünselin kıymetini artırırken icraatta “girdi-işlem-çıktı” bütünlüğü ve dengesine bakmayı sağlar. Memlekette profesyonel kulüpler temelinde girdiler pahalı, işlemler zayıf olunca sonuçta çıktılar da hem nitel kaliteler hem de nicel sayılar yönlerinden yetersizlikler denizi doğuruyor.
Hal ve Gidiş Nasıl Olmalı?
Yukarı satırlarda ana çizgilerle yer verildiği gibi profesyonel kulüplerde yatırımlar somut katkılara dönüşemiyor. Dönüşüm için klasik ama etkili şu girişimler hayata geçirilmelidir:
- Bonservis değeri alırken yüksek dönüşümde düşük pahalı transferlerden vazgeçilmelidir.
- Önceden profesyonel futbolda yaş faktörü çok önemsenirdi. Bu aralar bu önem ucuzlatılmaya yaşlara kıymet vermeye evrilmiş durumda. Bu bakış kulüplere alıp satamama sendromu yaşatıyor. Bu nedenle kadrolar genç yetişkin yaş aralıklarında tutulmalıdır. Bu tutum transfer icralarını daha verimli kılacaktır.
- Spor-futbol alanları da birer fabrika gibi girdi-işlem-çıktı döngüsüyle nefes alıp vermelidir.
- Videolardan sporcu izleyip kararlar verme yerine; ilgili tepegözler bilimsel gözlükleriyle yetenekli sporcular aramalıdır.
- Sporcu sözleşmeleri açık ve şeffaf olmalıdır.
- Esameler yerine performanslar dikkate alınmalıdır.
Söz Sonu
Gezegeni ve memleketi kaplayan Çin Virüsü nedeniyle tribünler mücbir boş kalırken, işleyişteki uygulamalar ve harcamalardaki aksaklıkların yanında sonuçlar ve ürünlerdeki başarısızlıklar iyileşme yoluna girmezse sahadaki 22 kişi tribünlere çıkarken kitleler ise sahalara inecek gözüküyor.
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web : w3.gazi.edu.tr/~mkara
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1