Aitlik
-Aitlik, en temel insani bir ihtiyaçtır.
-Aitlik, sevgi ve saygı belirtisidir.
-Ait olan ait olduğu bir yerde kendini görür, duyar ve hisseder.
-Ait olmada illa bir liberal çıkar beklenmez.
-Aitlikte, girişimlerden bir katma değer istenmez.
Çünkü aitlik, sevme, gönül verme ve bağ kurmadır. Aitlik zamandan, fizik mekandan, cüzdandan ve o an yapabileceklerinden vermedir.
Aitliğin En Somut Hali
Aitliğin en somutu taraftarlıktır. Bir takımın yanlısı olmadır. Hele bu bir de yaşadığın şehrin takımına aitse o aitlik ve taraftarlık daha bir manidar izler, duygular ve gönüller taşır. Çünkü, taraftar taraf olduğuyla gönül bağları kurmuştur. dil dizelerini tezahürata dökmüştür, sevgisini“ senden başka yok!” diye haykırmıştır.
Görüldüğü gibi taraftar olarak aitlik, gezegende al-ver, sat-kazan, ne elde ettin kurgularından ve işlerinden bağımsızdır. Ait olan sade ve yalın olarak ait hissettiği takımına gönülden bağlar kurmuştur.
Aitlik ve Taraftarlıkta Güven İklimi
Ait olan taraftarların temelde tek bir beklenti içinde olduğu görülür. Bu beklenti de “taraftar olduğunun kendisine güven vermesidir.” Güveni,n tersi ise her ilişkinin ve bağın kanseridir.
Taraftarı olduğu takımın dayanıklı olmasıdır. Çünkü; dayanıksız takımlar, çürük binalar gibi sallanır ve çöker. Çürük tahtalar gibi çivi tutmaz, gerek ara gerekse an transfer dönemlerinde paralarını boşa harcar. Yeni hallerden medet umar. Oysa temel dayanıksız ise gelen yeniler ve yenilenen kadrolar da bir işe yaramaz. Bir mağlubiyetle ruhlar enfekte olur. Mağlubiyetler art arda gelir. Takım ruhu mumla aranır. Dayanışma kaybolur. Destekler çekilir. Küskünlükler ve protestolar artar.
Ait Olan Taraftarın Beklediği
Taraftarın takımından beklediği huzur içinde bir seyirdir. Tuttuğu takım başarısız sonuçlar alsa da ona derlenip toplanır güvenini duymasıdır. Stressiz bir destek vermesidir.
Sözün sonunda ait olan çok şey beklemez derken, güvenin her sorunun çözümünün anahtarı olduğu unutulmadan sportif alanda yerler alınmalı mücadeleler verilmeli ve olumlu sonuçlar için karşılıklı bağlar güçlendirilmelidir.
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web : w3.gazi.edu.tr/~mkara
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1