Memleketin Şansa Olan Düşkünlüğü
Memleket hemen her şeyi şans ya da şansızlıkla gerekçelendirmeye bayılıyor.
Bu ahval liberal, yeni liberal, muhafazakar liberal, solcu liberal, milliyetçi ve mukaddesatçı her kesimce kabul görüyor.
Bürokratik hiyerarşik yapı da sportif habitat da bu ahvale çanak tutuyor. Sportif habitifin yönetseli de bizzat oyuncu aktörü de destek işgöreni de skoru oldu bitti seven yazar takımı da sonuçları şans ya da şansızlık gerekçesiyle parağraflamaya nerdeyse geberiyor(!).
Şansa Bel ve İp Bağlayan Kafalar
- Anılan bu ahvalin ilginç ve manidar yönleri ibretlik!
- Sık karşılaşılan bu tablonun gerçekleri gizlemesi utanmazlık!
- Sonuçlardan kaçış için kişisel savunma ve yansıtma mekanizmalarının bu kadar başkalarına tahvil edilmesi aymazlık!
- Şayet ve eğer yaşamış olsa bugünkü memleketin spor özellikle futbol ilahlarını görse Sigmund Freud’u bile “yapma ya, öyle hiç düşünmemiştim!” dedirtecek kadar kendinden kaçışlık!
Zeka Sahaya Uyumdur!
Saha yaşamda her türden uygulama alanı olup, iş bu yazıya bahse konu ise elbette futbol sahasıdır.
Jean Piaget her türden bilişsel durumun öncelini “zeka çevreye uyum sağlamadır” eğitsel mottosuyla açıklar.
Bu mottoyu her türden garipliği açıklamada kullanan bu satırların sahibi de aşağıdaki durumlarda zekamızla oynayanların zekasında gariplik vardır diye yorumluyor:
- Ekonomide arz talep dengesizliği tüm eko girişimleri felç eder.
- Spordaki süreç yani yol ürün yani neticelerin ilişkisizliği yapılan yatırımları heba eder.
- Ölçme ve değerlendirmede kullanılan testler gibi futboldaki maçların sonuçları da geçerlik ve güvenirlik faktörlerine sahiptir. Anılan faktöryeller doğaldır ki; başarı da sürer-yükselir başarısızlıkta iner-düşer.
Sabah Akşam Aynı Yemek!
Her konuda bir diyeceği olan Anadolu insanı; “peygamber kabak aşını sever de, sabah akşam kabak aşı da yenmez ki!” der.
- E, sen sabah akşam aynı golleri yiyorsun!
- E, sen şımarıklık yapıyor kusurlarını görmüyorsun!
- E, sen eldeki malzemeyle bir karın doyuracak basit bir aş öne koyamıyorsun!
- E, sen her sonucu şansla ve ruhla açıklıyorsun!
- E, yani birader bu kadar görmez gözünle sana ümit ve umut bağlayanları her kötü sonuçla mağdur ediyorsun!
- E, sen ama nedense kendinde hiç kusur görmüyorsun!
- E, sen sonuçları hep rakip iki kere geldiye bağlamaya alışmışsın da bir türlü gerçekleri görmüyorsun!
Şansa Kader Bu Kafalara Yeni Nesil Sorular
- Son Fenerbahçe-Alanyaspor maçında rakip deplasmanda oynuyor, kaç kere gelecek? 40 kere mi?
- Son Fenerbahçe-Alanyaspor maçında rakip 30 bin senin taraftarın önünde mücadele ediyor, yüzde 70’le mi topla oynayacak?
- Son Beşiktaş-S. Lizbon maçında rakip aynı köşeden çalışıldığı kabak gibi beli iki kez ön direk kurgusuyla iki kornerden üst üste iki gol atıyor, daha kaç kere alan savunması takıntından gol atacak?
- Son Trabzon-Göztepe maçında kötü ve hatta sıkıcı oyununla 1-O’la tahtını koruyorsun, daha bu çekirge ne kadar zıplayacak?
- Rotasyonlar yaşı 35-36’ya gelenlerde de yaşı 25-26 olanlarda da saha içi performansları yükseltmiyorsa; yetersizliğini niye kadro zafiyetine bağlayarak kifayetsizliğini ört bas etmeye çalışıyorsun?
- Alan savunmasıyla bozduğundan daha kaç kere gel, sabah akşam bana aynı golleri at diyeceksin?
Söz Sonu
- Şans ve ruh emeği karşılayıp açıklayamaz! Zaten çalışıp emek vermeyenin de harmanda da maçların sonunda da yüzü olmaz.
- Kadro zafiyeti diye bir şey olmaz! Eldeki futbolcu yaş, fizik, yetenek ve yapabilirliklerine göre bir taktik disiplin anlayışı olur.
- Rotasyon yolu haftada iki maçlı günümüzün temaslı, sert ve 1. Bölgeden 3. Bölgeye hızlı geçişli oyun yapısında “olmazsa olmazdır” ama ve fakat senin en az 1, 2 ve 3. Bölgelerde sahada inşaatı yapacak en az 7-8 seçenekli usta oyuncun bu inşaatın iskeletinde olacak.
- Aksi halde yöneticine şans, taraftarına ruh, basına da “önümüzdeki maçlara bakacağız” açıklamalarıyla peynir takımı yürümez ve maçlar alınmaz!
- 35-40 yıl önce futboldan nasiplenirken bize öğretilen “adam al-adamını tut!” pozisyon bilgisi basit ama oldukça işe yarar olduğundan körü körüne alan savunması da yapılmaz!
- 1. bölgede 3’lüyle ve alan savunmasında ısrar edenler de sabah akşam aynı pozisyonlu golleri yemeye devam ederler!
- Bu oyunda şans yoktur, ödül ve ceza vardır. Ödül rakip kalede, ceza ise kendi kalende gol ya da golleri görmektir.
Kaynaklar
F.Bahçe-Alanyaspor, Beşiktaş-S. Lizbon ve Göztepe-Trabzonspor Maçları ve Basın Açıklamaları (Ekim, 2021).
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
G.Ü, Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web (3):www.mektepligazete.bulten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1