""
Futbolun İki Temel Değişkeni: Durum ve Zaman
Futbolun her ortam ve bağlamda (1)Durum ve (2)Zaman değişkeni vardır. Bu iki değişkenden duruma bakıldığında; A Milli Takımın Karadağ, Cebelitarık ve Hollanda Maçlarında 2020 Avrupa Şampiyonası halinin geri geldiği, üzerindeki ölü toprağının gitmediği, paniklemenin devam ettiği görüldü.
Zaman değişkeninde ise; 2021 yılı 11 Haziran 2021’de İtalya-Türkiye maçının bir kopyasının 07.09.2021’de oynanan Hollanda maçıyla yaşandığı gözlendi.
Futbolda durum ve zaman değişkenleri bize futbolda geçmişe ait sonuçların ve geçmiş başarıların gerçekçi bakış olmadığını bugünün önemli olduğunu gösteriyor.
Futbolun Teorik Dünü Bugünün Gerçeğinde İşe Yaramıyor
Sistemi Olmayanın Taktiği de Olmaz!
Sistem ilgili hedefi gerçekleştirmek üzere planlanıp uygulanan girdi, işlem ve çıktılardan oluşan ve çıktılar hakkında kararlar veren bir yapıdır.
Memleketin genel sistem yoksunluğu futbol alanında da kendini göstermeye devam ediyor.
Sistemsizlik sıkça dillendirilmesine karşın, şahıslardan beklenen medetler ülke olarak dün gece Amsterdam’da Hollanda önünde alınan 6-1’lik travmatik mağlubiyette olduğu gibi yaşanan hayal kırıklıklarını artırıyor.
Travmatik Sonuca Linç mi? Butikte Görülenler mi?
Her kötü sonuçtan sonra, spor medyasına skorlara göre söyleme ve yazma kolay denmemelidir.
Yazılanlara “öyleyse giy eşortmanı takım çalıştır!” karşıtlığında bulunulma-malıdır. Futbol medyasının aslında sahada teknik görevlilerin görmeleri gerekenleri bir çift nitelikli gözle görmeye çalışanlar olduğu unutulmamalıdır.
A Milli Takımın son durum ve zaman hali linçle düzelmez! Şu gitsin bu kalsın ile şahıslara memleket futbolu indirgenemez. Her bağlamda yapılacaklar alınacak dersler vardır.
A Milli Takımın son çıktıları şunları gösteriyor:
A Milli Takımın Son Çıktıları
|
A Milli Takımın Son Ahvaline Son Sözü Kafka İle Söyleyelim!
Kafka, “yüksek beklentiler sarsar” görüşüyle kendimizi sarstırmadan gerçeğe ve son çıktılara bakarak eksikleri giderecek yaklaşık bir ay sonra oynanacak Norveç maçıyla ilgili çalışmaları yapmak gerekiyor.
Maçlara hazırlık çalışmaları, “büyük abilerle küçük çocuklar arasında oynanan maçlara hazırlık gibi değil; büyüklerle büyükler arasında oynanacak maçlara hazırlıklar gibi ciddi, üşenmeden tekrarlı idmanlarla ve taktik oyun akıllarıyla yapılmalı.
A Milli takımın son çıktıları varolan plan, program ve çalışmaların yeterli olmadığını, rakip hocaların her maç öncesindeki basın toplantılarında söyledikleri gibi “çok iyi takımla oynayacağız” sözleri bizi kan-dırı-yor. Bu demeçli tuzağa bundan sonra düşülmemeli, zira kırılganlığı yüksek, travmatik sonuçlar alan ve taktik disiplini olmayan takımlar her durum ve zamanda iyi takım hüviyeti ve ruhu taşıyamazlar. Son model tesisleri olsa bile!
İletişim
*Dr. Öğr. Üyesi
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web (3):www.mektepligazete.bulten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1