3 Mayıs 2024 Cuma
ads
DOLAR 32.32 ₺
EURO 34.76 ₺
STERLIN 40.64 ₺
ALTIN 2,388.46 ₺
BTC 59,087.84 $
ETH 2,975.09 $
BİST 10,259.00

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Vasat Derbi; 1-0’ı En İyi Koruyan Galatasaray’ın!

Yayınlama: 4 Mart 2024 Pazartesi 08:42 Okunma: 523

Beşiktaş’ta Önce Tut   Sonra At  Tutmadı

Süper ligin  28 Haftasında   Galatasaray’a   1-0  kaybeden Beşiktaş yeni stadında    Galatasaray’a karşı ilk  mağlubiyetini  aldı.

Beşiktaş’ın hocası Fernando Santos 35  yıllık  teknik adamlık deneyimiyle taraftarlarını derbi öncesi  umutlandırmıştı.  Ancak,  Santos    Amartey, Rashica  ve  Muci  ile çıktığı orta saha  kurgusuyla “önce oyunu tutar  sonra atarım”  anlayışını   gösterdi.    Beşiktaş  2.  Dakikada  yediği  golle maça  1-0  geriden başladı.

Beşiktaş, memleket   futbolunun  defansif önlem yetersizliğinde en  büyük defosu olan duran  topla ola yediği golün  90+9  dakikada  telafi edemedi.

  1. Santos‘un maç sonu açıklamasında  “golden  sonra    reaksiyon  gösterdik(!)”  değerlendirmesi  ise “biz   başka  bir  Beşiktaş mı  izledik”  dedirten türdendi.  Beşiktaş  bu  sezon  yaşadığı ve ladığı  sonuçlardan bağımsız  olarak derbilerde   Beşiktaş gibi oynamalı-oynamalıydı.

 Derbide Beşiktaş’ın  en iyi performansı  kaptan Necip’ten geldi.  Bu   veriyle  birlikte  Beşiktaş’ta  stoper  oynamak  durumunda kalan  Necip  takımın  en iyisi olunca;  Beşiktaş’ın sahasında  ne kadar defansif  oyun  sergilediği daha somut ortaya  çıktı.

Ters  kafa vuruşuyla kendi kalesine gol  atan Al-Musrati  skor  ve oyunun  tek   sorumlusu  göstermek  yanlış bir değerlendirme  olurken; işin  doğrusu; Beşiktaş’ta   vasata yaklaşan  isim  yoktu!

Derbilerde  ilk golü bulan  oyuna  skor  ve  moral kondüsyon  olarak   avantajlı devam  ediyor.

Kadro  formasyonu  olarak  görece   Galatasaray’a   göre; daha  zayıf   olan Beşiktaş   ilk golü  atmış olsaydı.  Galatasaray   bu kadar  rahat  oyunu  kontrol edemezdi.

Bir gün  önceki  maçta Hatayspor oyunu 2-0 geride götürürken,  baskı kurduğu 55  ile 65.dakikalık oyunuyla  skoru  2-1’getirebilse Fenerbahçe de zorlanmış  olurdu.

Beşitaş’ın   gol beklediği  ayaklardan başta Cenk  ve Semih etkisiz olunca,  oyuna  sonradan giren maç  eksikliği her  halinden belli olan  Abubakar’ın  gol umudu olması ise  Beşiktaş’ta  kadro  mühendisliğinin,  oyun planı zayıflığının  ve taktik  eksikliğinin  bir fotoğrafı oldu.

Memlekette 1-0’ı En İyi Koruyan Galatasaray

Okan Buruk  yönetimli  Galatasaray derbi galibiyetiyle puanını  75  yaptı.

Derbiye    2.  Dakikada    kornerden   bulduğu ikram golle 1-0   önde  başlayan  Galatasaray bu tabelanın  maç boyunca  değişmesine   izin vermedi.

Galatasaray’da  derbinin  açık  ara  en iyi   görüneni,  top kesme, ikili mücadele kazanma ve  attığı kontra-diyagonal toplarla  oyunun  yönünü değiştirmede  Kerem Demirbay oldu.

Adaşı Kerem Türkoğlu da  atletizmi   ve   çabukluğuyla    Galatasaray’da   performansı  takıma  yararlı olan  diğer ismi oldu.

Galatasaray,  attığı ilk   golü  eş deyişle  1-0’ı  en  iyi  koruyan takımı  olduğunu son derbide  bir kez daha  kanıtladı. Galatasaray’ın deplasmanlarda az  gol  yemesi (5 gol), oyunu  kontrol etmesinin bir sonucu  olarak Beşiktaş  derbisinde gözlendi.

Galatasaray’ın  en rahat   pas  yaptığı   bölgesinin Muslera, Kaan Ayhan, Nelsson, Sanchez ve Köhn  olması  da  başta  Muslera olmak üzere diğer 1. Bölge hattındaki  anılan  oyuncular arasındaki  pas  trafiğini gösterdi.

Galatasaray’da   13. Sezonunu yaşayan ve bu gidişle de ömür boyu   mukavelesi olacak gözüken  Muslera   topu oyuna  sokmada en  rahat maçlarından  biri  çıkardı.

Galatasaray’da   Icardi  fizik olarak son maçlarda artık yok!  Icardi  idman  yapamaması   ve ağrılarıyla  fizik  olarak düzelecek  görünmüyor.  Bu eksikliği  Barış Alper  mücadele  performansıyla kapatmaya   çalışıyor.

Söz  Sonu  Derbi Sonu

  1. Derbide golü  erken kalesinde  gören,  Beşiktaş  golü  telafi etmek  için 
  2. Beşiktaş skoru eşitlemek için yeterli  ofans  zenginliğini gösteremezken;   1, 2  ve 3. bölgeler arasındaki takım boyunu kısaltamadı.
  3. Derbideki, defansif ağırlık oyun planıyla Beşiktaş, Gezzal   gibi sanatkar oyuncuları  etkili  kullanamayınca Beşiktaş’ın  ceza  sahası içindeki oyun organizasyonlarında etkili gözükmedi.
  4. Derbiden istediğini alan  Galatasaray  Süper Lig'in 28. haftasında Beşiktaş'ı                  deplasmanda 1-0 mağlup ederek liderliği Fenerbahçe'den devraldı.
  5. Süper ligde, resmi olarak  son  10-11  maçlık  periyoda  girilirken,   fizik kalitesi  ve psikolojik mentali  diri kalan  takımlar istediği  sonuçları alacak  görünüyor. Çünkü;  bu  lige artık   maç  kazanmak  kolay  gözükmüyor!

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X               : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme