27 Nisan 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.80 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 62,966.23 $
ETH 3,115.71 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Trabzon’da Olaylar, TFF ve Hakem Meler

Yayınlama: 19 Mart 2024 Salı 09:11 Okunma: 687

Trabzonspor Fenerbahçe Maçında Futbol İlk Yarıda Vardı!

Süper Lig’in 30’uncu haftasında Trabzonspor-Fenerbahçe maçı 3-2  Fenerbahçe’nin galibiyetiyle sonuçlandı.

Maçın ilk 25 dakikasında Fenerbahçe  topa ve oyuna istediği gibi  yön verdi.

Bu süreçte ilk golü bulan Fenerbahçe ilk devrenin son dakikalarında ikinci  gölü bularak, devreye  2-0 önde girdi.

İlk  devrede  25. dakikadan sonra, Trabzonspor topa daha çok sahip olan taraf  olurken, sadece bir  gol pozisyonu üretebildi.

İkinci Yarı Olaylar Çıktı!

Maçın ikinci yarısında Trabzonspor Enis Bardhi  değişikliği  ile ilk yarıda etkisiz kaldığı ikinci bölgede pas  desteğini artırarak önce ilk golü sonrada beraberliği yakaladı.

Maçın son bölümünde ise Fenerbahçe  3. Golü bularak  zorlu deplasmandan  3 puanla döndü.

Maçın ikinci yarısı  Trabzon trübünleri,  sahaya  su  şişeleri ve   bozuk paralar  atmaya başlayınca Fenerbahçe futbolcuları normal oyunlarından koparak, trübün baskısıyla   art arda 3 pas yapamadı.

Yanlışlarla Dolu Maçta Hakem Meler

Maçın bitiminde Fenerbahçe’li oyuncular ve teknik kadro, orta sahada galibiyeti kutlamak isteyince  taraftarlar sahaya indi, ortalık karıştı, Trabzonspor’lu taraftarlar Fenerbahçeli  futbolculara saldırdı. Saldırıda  yumruklu  ve tekmeli kavga yaşandı.

Güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle, Fenerbahçe takımı güçlükle soyunma  odasına girdi.

Maçın gidişinde hakem Meler oyunda  kontrolü kaybetti. Görmesi gereken  olayları görmezden geldi Yardımcılarıyla   göz teması kuramadı. Bu  tavrın ilk  somut olayı  Fenerbahçe kalesi  altı pasına tirübünlerden atılan  meşaleyi görmedi, sonrasında faul  verdi,  Trabzonspor’un ilk  golü de  bu faulle kazanılan frikikten  geldi.

Fenerbahçe  futbolcular, korner ve taç atışlarında  trübünlerden gelen su şişeleri nedeniyle oyundan düştü. Sindi, korktu  ve tedirgin oldu.

Hakem  Meler, sahaya atılan  maddeler nedeniyle  maçın iptalini sağlayamadı.

Çünkü; memleketin  futbol ulemalarının  ve spor hukukçularının ortak  görüşü; “olaylı maçın iptal  edilmesi ve  Fenerbahçe’nin  3-0 hükmen  galibiyetiyle  sonuçlanmasıydı.

Hakem Meler Önce Sen  Bir Ders  Al! Sonra Hep Beraber Biz Ders Alalım!

Süper Lig'in 15. Haftasında 12 Aralık 2024 tarihinde MKE Ankaragücü ile  Çaykur Rizespor arasında  oynanan maç  karşılıklı gollerle 1-1 sona erince  maç bitiminde  Hakem Meler’e  Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca saldırmıştı.

Koca'ya TFF’den ömür boyu men cezası verilirken, yaşananlar üzerine Süper Lig'e ara verilmişti.  Bu olayı,  “Başkent’te Şiddet”*  başlıklı  yazıda  bu  satırlarda Meler lehine yazmıştım.  “Zarar  Çok  Yönlü, Halil Umut Meler Yerine Sen Olsan Ne  Yapardın? Sorusuyla da  spor kamuoyunun  sporda  bu  şiddet   olayına  dikkat çekmiştim.

Aradan  henüz 3 ay  geçince söz  konusu  şiddet olaylarını  farklı öznelerle  yani  taraftar ve oyuncu  olarak   Trabzon’da  gören memleketin FİFA  kokartlı hakemi  Halil  Umut  Meler nedense yönetim  iradesiyle 1. Uyarı, 2. Uyarı 3. cüsünde  “maç  tatil”  diyemedi.  

Olayın aslında en dramatize yönü  burasıydı. Bu dramatizenin en dramatik yönü  ise de şu gezegende kararları  mahkemeye gitmeyen tek meslek olan  hakem yönlü olmasıydı.

Şiddet İle Spor  Yan Yana Olmaz!

Yaşamda kadınlar, çocuklar, aile bireyleri, tek taraflı ısrarlı takip edilenler,  hayvanlar, öğretmenler,  sağlık personeli, her türden kamu görevi yapanlar şiddet görürken, dün geceki şiddet Trabzon’da hayatını futboldan kazanan futbolculara  dönük yaşandı.

Çünkü; Profesyonel futbolcular, yaşamlarını futbol faaliyeti ile kazanmakta ve geçimlerini futbol faaliyeti ile sağlamaktadır. Futbolculara yönelik fiziksel saldırılar, futbolcuların meslek hayatını bitirebilecek niteliktedir. Bu nedenle müsabaka alanına giren ve futbolculara saldırı girişiminde bulunan kişilere karşı meşru müdafaa kapsamında savunma gerçekleştirilebilecektir. Fenerbahçeli futbolcuların da kendilerini savunmak adına yaptıkları eylemler cezalandırılmamalıdır. Ancak meşru müdafaa sınırını aşan, korunan bir hakka yönelik olmayan ve saldırı niteliğinde olan eylemler varsa ve tespit edilebiliyorsa ceza verilmelidir.

Sözün  Sonunda  Söz Yok! Güzelleme Yok! Gereğini Yapmak Var!

Türkiye TFF, göreve geldiği günden beri A Milli Takımın Başına getirdiği Montello dışında olumlu bir girişimi  bu gözlerde görülemedi.

Süper  kupa  finalinin yurt dışında  oynanması kararı, A Milli Takımdan gönderilen S. Kuntz  kararı, yabancı sayısı  konusunda  yaptığı  yanlış   hukuki manevralar vs.. hep  halen  yönetimde  olan TFF’nin yanlışlarından akla ilk  gelenlerdendir.

Maç  başladı, olaylar  aşama aşama  geldi.  Maçın  devamını  sağlayan Hakem Meler nedense maçı tatil edemedi. Ama;  maç şampiyonluk  mücadelesi  veren Fenerbahçe  galibiyetiyle bitti  de TFF’yi  şimdilik inceleme ve soruşturma süreçleriyle kurtarmış oldu.

Bir Ona Bir Buna  Cezalar Yolda!

Yapılacak hukuki atraksiyonlarla  da bir ona bir  buna  karşılıklı cezayla  bu konu da  memlekete  özgü kapatılmış olacak. Hukukta ve  ölçme-değerlendirmede kural koymak kolaydır.  Zor olan kuralı uygulamaktır.

Aşağıdaki kural  da  bunlardan  biridir:

“Futbol Disiplin Talimatının “Saha Olayları” başlıklı 52. maddesi uyarınca, stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralların ihlal edilmesi durumunda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK) olaylara sebebiyet veren kulüplere para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezalarından birini veya birkaçını verebilecek”.**

*Karaağaçlı, M. (2023). Başkentte Şiddet. Ankara: Yurt Spor. Web Sayfası. https://www.yurtspor.com/kose-yazisi/ 12.12.2023.

**TFF. Futbol Disiplin Talimatı. Saha Olayları başlıklı 52. Maddesi. www. tff.org.19.03.2024.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X :M_Karaagacli     
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme