19 Mayıs 2024 Pazar
ads
DOLAR 32.21 ₺
EURO 35.12 ₺
STERLIN 40.88 ₺
ALTIN 2,500.70 ₺
BTC 67,008.90 $
ETH 3,129.86 $
BİST 10,643.58

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Süper Ligin Zirvesinde Psikolojik Üstünlük Galatasaray’da!..

Yayınlama: 22 Ocak 2024 Pazartesi 09:34 Okunma: 421

Fenerbahçe’den Kritik  Puan Kaybı

Fenerbahçe  Y. Samsunspor maçı dolayısıyla 20 Ocak 1989'da geçirdikleri trafik kazasında vefat eden Samsunspor teknik direktörü ve oyuncularını bu  vesileyle  rahmetle anarak satırlara başlamak gerek. Fenerbahçe,  Süper Lig'in 21. haftasında Y Samsunspor’la  sahasında 1-1  berabere  kalınca  kritik puan   kaybı  yaşayınca  iki  puan geriden  gelen Galatasaray psikolojik  üstünlüğü aldı.

Fenerbahçe maça ilk dakikalarda baskılı başlayınca  beklediği golü  İrfan Can ile erken  buldu. Bu  golün devamını  getiremeyenin  her takımın başına gelen Fenerbahçe’nin de  başına geldi.  Duran  toptan  Emre Kılıç kariyerinde ilk  frikik golünü sanatkar  sol  ayağıyla Livakovic’i  deyim  yerindeyse avlayarak  attı. Maçta kritik kurtarışları olan ve  geçen  haftaki   deplasmandaki Gaziantepspor maçında takımının galibiyetinde  payı büyük olan Livakoviç yediği golde  pozisyon alma hatasının  cezasını   ödedi.

Trabzon’da Psikolojik Üstünlük Galatasaray’da

Bu oyunun doğasında  geriden  gelenin daha avantajlı olduğu bilinir. Galatasaray  kendisinden  önce oynayan  ve puan kaybı yaşayan Fenerbahçe’nin üç puan gerisinden  maça başlarken, puan farkını  kapatma  isteğiyle maça başladı.

Galatasaray  farklı  kazandığı  Trabzonspor  maçı sonrasında Fenerbahçe ile puanları eşitledi.

Galatasaray  teknik  sorumlusu  Okan Burak’un maç öncesinde  vurguladığı     “zor deplasman ve ciddi  rakip” nitelemesine uygun olarak  Galatasaray  maça yüksek  konsantrasyonla  başladı.   İlk bulduğu  golden sonra  oyunu kendi  istediği  biçimde kontrol etti.

Trabzonspor  karşısında maçın ilk dakikalardan  son dakikasına  kadar  oyunun  her  iki yönünü  de Galatasaray  iyi oynadı.

Maçın hem skor  hem oyun  gücü  yönünden  Galatasaray  sezonun açık ara  en iyi deplasman  performansını  göstererek, Süper Lig tarihinde Trabzonspor'a  karşı  bir maçta  ilk kez beş gollü bir  galibiyet aldı.

Galatasaray’da başta  W. Zaha  2 gol 1 asist ile maçın  en   iyi performansını  gösterdi.  Kaan Ayhan  her  mevkide oynayabileceğini kanıtlarken skora da  attığı golle katkı  verdi.

Galatasaray'da Kerem Aktürkoğlu yine takıma mücadele gücüyle  ve oyunu   dikine oynama  formasyonuyla farklı katkı  verdi.

Dikkatle bakıldığında,  Kerem Aktürkoğlu’nun olmadığı oyunlarda Galatasaray'ın  ofans kurgularında eksiklilerin olduğu  gözlenir.  Bu sezon 33 maçta 10 gol ve 8 asist  istatistiği  de  Kerem Aktürkoğlu’nun takıma katkısını  gösteriyor.

Galatasaray’da Barış, Mertens ve Kerem Demirbay da  oyunun defans ve  ofans yönünde etkili performans sergiledi.

Okan  Buruk  Faktörü

Okan Buruk, maç  sonu oyunun saha içi ve saha  dışı faktörlerini iyi  hesapladıklarını söylerken,  öğretici hoca  profili çizerken; O’nun sosyal benim antisosyal medya dediğim sanal  ortam faktörünün  ve dedikodularının  Galatasaray aleyhine  işletildiğini söylerken   abartılı ve enerjisini  boşa  ve  başka yöne harcayan hoca  niteliğini  gösteriyordu. 

Söz  Sonu  21. Haftada Zirvenin  Görünümü

Fenerbahçe, Süper  Ligin 21. Haftası İstanbul’da  sezon başı  3 puan yazdığı   Y. Samsunspor   maçında beklemediği 2  puan kaybı  yaşadı. 

Fenerbahçe açısından bu kaybın  hafta içinde  oynayacağı  ligin renkli takımı  Başakşehir karşısında nasıl   bir tepkiyle telafi edileceğinin bugünden iyi planlaması  gerekiyor.

Galatasaray  2  puan geriden  geldiği 21.  Haftada Fenerbahçe  ile  puanlarını eşitledi.  10 gollük  averaj  açığını giderme  yolunda Trabzon deplasmanında  farklı skorla galip  gelince psikolojik üstünlük faktörünü kendisine  döndürdü.

Anılan psikolojik  faktörün devamı   gelecek maçlardaki skor  ve oyun  üstünlüğünün   garantisi olmasa da  önemli ve değerli  bir moral  kondisyon  olduğu gözardı edilmemelidir.

Fenerbahçe  ve Galatasaray’ın 17  puan  eş deyişle  6  maçlık puan farkıyla Süper  ligin  3. Basamağındaki Trabzonspor için  varolan kadro ve puan farkı  gelecek  maçlar için  ümit  ve umut  vermiyor.

Pendikspor maçına  çıkan  kadar son iki maçı  galibiyetle   geçen Beşiktaş Pendik’te 4-0  gibi hezimet  bir skorla   maçı  kaybetti.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X               : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme