29 Nisan 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.46 ₺
EURO 34.93 ₺
STERLIN 40.93 ₺
ALTIN 2,435.65 ₺
BTC 62,790.90 $
ETH 3,163.03 $
BİST 10,082.77

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Süper Kupa Finalinde Süper Tuhaflıklar!..

Yayınlama: 8 Nisan 2024 Pazartesi 10:06 Okunma: 380

Süper Kupa  Finalini Hak  Etmek  ve Yaşamak

Süper Lig Şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası Şampiyonu  Fenerbahçe’nin oynamaya hak ettiği Süper Kupa final maçı oynanamadı.

Finali hak  etmek, alın teri, süreç ve ürün bütünlüğü  gerektirir. Anılan her iki takımda finale  zorlu yollardan  geldiler.

Zorlu finali hak  eden, “futbolcunun  bayramı  maça  çıkacağı  gündür.”  Bayram gününü  yaşayamayan  futbolcular  bu  oyunun  en  temel  öğeleri  ve aktörleri  olarak  hak  ettikleri bir  maçı yaşayamadılar.

Süper Kupada, “Sen  Oyna TFF!”  Dedirten Tuhaflıklar Silsilesi

Süper  Kupa final maçının oynanmaması  Aralık 2023’den bu yana,  aşağıda sıralanan türlü tuhaflıklarla  dolu:

  1. Tuhaflık: Türkiye Cumhuriyeti’nin  Yıldönümü olan 2023  yılında  oynatılmaması  başlı başına bir  tuhaflıktı.
  1. Tuhaflık: Süper Kupa final maçının  Katara  alınması tuhaflıkların  başlatan ve  Futbol  kamuoyunda hiçbir  ilgilinin   kabul etmediği  bir  karardı.
  1. Tuhaflık: TFF tarafından, Katar krizinin sosyal,  sportif  ve siyasal zararlarını giderilmeden 7 nisanda  oynama kararı   alınması ise  Süper  Lig  ve Avrupa Kupası  maçları devam ederken finalde  olan takımların görüşleri alınmadan  emri-vaki ve  tuhaf  bir karardı.
  1. Tuhaflık:  BU oyun  futbolcularla   oynanır.  Süper Kupa finalini  hak  eden  oyunculara  bu hakkı tanımadan   U-19 Futbol takımıyla   finale  çıkılması ise Fenerbahçe  adına bir tuhaflıktı.
  1. Tuhaflık: UEFA Konferans Ligi çeyrek final ilk maçında 11 Nisan Perşembe gün Olympiakos'la karşılaşacak Fenerbahçe’nin  Süper Kupa  Final  Maçının erteleme isteminin TFF tarafından red  edilmesi de memleket futbolu adına   ayrı bir tuhaflıktı. 

Bu  tarihin  yani  10-11 Nisan tarihinde her yıl Avrupa  çeyrek  final maçlarının  oynanacak   olmasının önceden belli olan bir maç takvimi  bilgisinin TFF  tarafından  göz ardı edilmesi  ise ayrı bir  tuhaflıktı.  Bu  tuhaf tavrında; TFF herhalde  “Türkiye’de Futbol takımları  Avrupa’da Mart ayını görmez” varsayımınından  hareket  etti.

Euro 2004  öncesi hazırlık maçları  oynayan A Milli Takımımız  Macaristan  ve Avusturya  maçları nedeniyle   ara verilen lig maçları takımların  maç ritimlerini  bozuyor. 

Bu  oyunun  geleneksel maç hazırlığında  “en iyi  idman maçtır”   bulgusu  da;   yaklaşık 20 günde sadece  Adanademirspor  maçıyla   resmi karşılaşmaya  çıkan Fenerbahçe,  rakibi  Olympiakos'a  karşı maç alışkanlığı ve kondüsyonundan yoksun çıkmış olacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)  Görevlerini Hatırlamalı

23 Nisan 1923'te kurulan; TFF,  Türkiye  genelinde her düzeyde  futbol  faaliyetlerini düzenlemek  ve  futbolu  geliştirmek  gibi  temel   görevleri vardır.

Futbol ise paydaşlar  ile  gelişir ve yükselir.  Memlekette  futbolun  marka değeri adına yapılması  gereken  öncelikli adım;  ilgili  paydaşları bir araya getirmek,   görüşlerini  almak  ve  uygulamada planlı  davranmaktır.

Anılan bu  adımların  atılması  maçların  eş zamanlı yapılmasını sağlamaktır.  Bu  eş zamanlılık şampiyonluğa  giden  ve düşme  hattında olan  takımların maçlara  hazırlanma  ve oynama motivasyonlarını  da  olumlu  yönde  etkileyecektir.

 Sözün  Sonunda  Süper  Kupa Maçı Sonunda Kayıplar

Süper Lig Şampiyonu ile Türkiye Kupası Şampiyonunun oynamaya  hak ettiği Süper  Kupa final maçı oynanmadı.  Bu oyunun  399. Derbisine sahne  olacak iki şampiyonun  futbol  heyecanı ve rekabeti    yaşanmadı.

Yaşamda  uyarıcı-tepki bağı önemli ve değerlidir.  TFF’nin  yanlışlıklarına  farklı  demokratik  tepkiler  verilebilir. Tepkiler  sadece  oyun alanına sıkıştırılmamalıdır.

- Çünkü; futbolun sadece oyun olarak görülmesi  eksik  ve  hatalı bakışlarla doludur.

- Çünkü; Simon  Cooper  mottosuyla “futbol,  asla ve sadece  futbol değildir.” 

- Çünkü; futbol  sosyolojidir,  sportif kültürdür, taraftar  psikolojisidir,  bir endüstridir  yani seyir ve görsel sosyalleşme alanıdır.

Süper Kupa Final maçı öncesi TFF’nin 18 Temmuz  2024 tarihinde seçim  kararı   alması  Beşiktaş  ve  Fenerbahçe Kulüpleri  tarafından zamanlama hatası  olarak tepkiyle  karşılandı.

Yapılan  tepki açıklamasında; “2024-2025  Futbol  sezonun başlamasına  2 hafta kala bu  kararın   alınmasının, play of maçları, lig  hazırlıkları  ve   planlamalar açısından varolan  sorunları  çözemeyeceği  açıktır” görüşleri  paylaşıldı.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X  :M_Karaagacli          : _
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme