5 Mayıs 2024 Pazar
ads
DOLAR 32.34 ₺
EURO 34.88 ₺
STERLIN 40.65 ₺
ALTIN 2,393.53 ₺
BTC 64,139.63 $
ETH 3,150.66 $
BİST 10,276.88

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Puan Kayıplarının Nedeni; Fizik Kaliteyi Koruyamamadır!

Yayınlama: 14 Kasım 2023 Salı 21:09 Okunma: 159

Bu Oyun  Fizik  Kalite İstiyor

Süper ligin 12.  Haftasında  ligin başatlarından önce Galatasaray  sonra Fenerbahçe puan kayıpları yaşadı.

Puan kayıplarının temel nedenleri  arasında  fizik  kaliteyi koruyamama başta geliyor.

Perşembe  Pazar  maç  trafiği  ile fiziksel yıpranmalar kaçınılmaz olurken, teknik adamlarının bu planlanmayı   dikkate alarak  maç hazırlığı  ve tercihleri  yapması  bekleniyor.

Süper  lig genelinde   Galatasaray  ve Fenerbahçe  özelinde ise takımdaki sanatkarlığı  yüksek oyuncuların  maç yolculuk sürecinde   fiziksel  ve mental  yorgunlukları sonucunda  kendilerinden beklenen  performansları  gösteremedikleri  gözleniyor.

 

Futbolun  temaslı olan kısmına   sanatkar  oyuncular  çok  girmek istemeseler  de  günümüz futbolu,  kollektif  oyun istediğinden  takım olarak dağınıklığa  ve  -mış-  gibi davranmaya  tahammülü  yoktur.

Yeni yüzyılda futbolun en  göze  çarpan  yeniliği  de savunma ve fizik kaliteye yönelik kurgulardan  geliyor.

Memlekette Pareira,  Jesus  ve Valerien Ismael ile çok  tartışılan  3’lü defans kurgusu da  hücum opsiyonlarını  artırmak amaçlıyken, her üç teknik adamın da   bu dizilimlerde  istikrarlı sonuçlar alamamalarının  nedeni  fizik kaliteyi yükseltememeleridir.  Anılan  hocaların  takımlarında rakiplerine pres yaptırmalarına rağmen  bunda sürekli  bir çizgi tutturamamaları da   fizik güçle doğrudan ilişkilidir.

 

Çünkü, üçlü  savunmalardan  hızlı biçimde kalabalık  beşli orta  sahaya  geçerek  2.  Bölgeye  hakim olma 3. Bölgede pozisyon  zenginliği ele etmede fizik  güce bağlıdır.

Okan Buruk ve  İsmail  Kartal’ın  Yapamadıkları

Süper  ligin 12. Haftasında  kaybettikleri  5’er  puana ve Avrupa maçlarında aldıkları mağlubiyetlere bakıldığında, Okan Buruk ve  İsmail  Kartal’ın  sezon ortalaması en az 50-55 maç oynama  potansiyeli  olan takımlarında oyuncuların fizik  kalitelerini koruyamadıkları  gözleniyor.

 

Temaslı sakatlıklar bir yana fizik düşüşle beraber gelen kas  sakatlıkları da  bu konudan  bağımsız ele alınmayacağı  için  haftada iki kez çıkılan Avrupa  ve Türkiye  Süper Ligi  maçlarında maç  kondüsyonunu  koruma  temelinde  oyuncuların  hazırlanması  gerekiyor.

Her  iki teknik adamın  takımlarına son maçlarda  yaşattıkları puan  kayıpları  maç sürekliliğini kadro  çeşitliliği  ile sağlayamamalarından kaynaklanıyor.

Dikkatli bakılırsa; Galatasaray’ın  Bayern  Münih ve Hatayspor maçlarındaki  puan  kayıplarının takımdaki fiziki  dayanıklılığın  giderek zayıflaması olduğu görülür.

Galatasaray’da sanatkar futbolculardan  İcardi’nin de  ozon  iğneleriyle  oynaması da  sonucu değiştiremezken, benzer   şekilde  Fenerbahçe’nin   Ludogorets   maçında  daha çok  topa sahip olmasına karşın rakibin  ikili   mücadelelerdeki   fizik  üstünlüğü gözlendi.

Fenerbahçe  kendisi  için  en test maçlarından olan  Adana  Demirspor karşısında   takım  olarak 16  şut atıp  6’sında  kaleyi bulması yanında sanatkar futbolcuları  Dzeko ve  Tadiç’in  etkisiz vuruşları ve   pozisyon duruşları   da yaş  faktörüne bağlı  fizik   kalitelerindeki düşüşün bir  sonucuydu.

Kalite  Süreklilik  İster

Toplam kalite  yönetiminin kurucularından Deming kaliteyi  süreklilik  ilkesine bağlar.  

İstesek  de istemesek de kas gücü futbolda estetiğin önüne geçti. Bu gerçekle beraber sanatkar oyunculara bu oyunda   her zaman yer vardır. Ancak; sanatlarını  gösterirken, kas ve nefes gücünü  korumaları  gerekiyor.  Bunu yapacak olan da takımların teknik sorumlularıdır.

Sonuçta göreceli olarak,  takım  formasyonları  ve  yetenekli oyuncuları  iyi olan takımların puan kayıplarının oyun planını uygulamada zorlanan fizik kalite düşüklüğü olduğu gün gibi aşikardır.

İletişim  ve Erişim    
Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1
 

Tercüme