27 Temmuz 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.99 ₺
EURO 35.82 ₺
STERLIN 42.55 ₺
G.ALTIN 2,529.53 ₺
BTC 66,397.86 $
ETH 3,193.75 $
BİST 10,891.42

Parkinson Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

GÜNCEL 2263
Yayınlama: 8 Temmuz 2023 Cumartesi 22:21 Kaynak: Haber Merkezi

Parkinson Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Parkinson hastalığı, vücutta hareketlerin kontrolünü sağlayan, beyinde bulunan dopamin hücrelerinin azalması ve bozulması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlığa denmektedir. Parkinson hastalığı genellikle yaş ilerledikçe görülen bir rahatsızlıktır. Genetik etkenlerden ötürü 40’lı yaşlarda da görülmektedir.

Parkinson hastalığı genellikle yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden fark edilmesi ve tanı konulması çok güç bir hastalıktır. Herhangi bir semptom gördüğünüz anda bir sağlık kuruluşuna özellikle de nöroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Tam bu noktada, GOP Hastanesi uzman kadrosu ve geniş hizmet skalası sayesinde hastaların güvenebileceği bir oluşumdur.

Parkinson hastalığı kişilerde hayat boyu devam etse, uygun tedavi yöntemleriyle günlük hayatınızda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Parkinson hastalığında tedavi yöntemi olarak ilaç, zorunda kalınması durumunda ise beyin pili yöntemi kullanılmaktadır. Ayrıca, günlük hayatta hastalığa uygun bir yaşam biçimi benimsenmelidir.

Parkinson Tedavisinde İlaç

Parkinson hastalığını dopamin hücrelerinin azalması azalması sonucunda oluşan ve yavaş yavaş ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden gözlemlediğiniz herhangi bir belirti sonucuna nöroloji uzmanına gözükmeniz gerekmektedir. Tanı aldıktan sonra kişinin sağlık durumuna göre değişse de öncelikle ilaçla tedavi yöntemi uygulanır. Parkinson hastalığı, kişiden kişiye değişse de, psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilir.

İlaç sayesinde de dopamin hücrelerinin kaybı dengelinirken, hastalıktan dolayı ortaya çıkan belirtiler etkisini kaybetmeye başlar. Parkinson hastalığında erken teşhiş ve bunun yanında doktor tarafından belirlenen ilaç tedavisini düzenli olarak takip edildiğinde hastalar günlük hayatlarına kaldığı yerden devam edebilir.

Beyin Pili Yöntemi

Parkinson hastalarının ilaçla tedaviye yanıt vermemesi durumunda cerrahi müdahale olan beyin pili yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi hastalığın oldukça ilerlediği ve ilaçla hafifleyen hastalar için yapılmaktadır. Alanında uzman doktorlar tarafından karar verilmesi gereken bir durumdur. Hastanın beyninde hastalığı oluşturan bölgeler ameliyat öncesinde beyin tomografisi ve MR ile görüntülenip belirlenir. Daha sonrasında bu yerlere elektrod yerleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında parkinson hastalığına bağlı olarak, titreme, yavaşlık vücudun kasılması gibi birçok yan etki ortadan kalkmaktadır. Kişiler bu tedavi sayesinde hayatlarına tekrar kavuşma imkanı yakalamaktadır.

Parkinson Hastalığına Uygun Bir Hayat Tarzı Benimsenmeli

Parkinson hastalığının en önemli tedavi yöntemi kesinlikle hastalığa uygun bir yaşam tarzı belirlemektedir. Doktorunuzun belirdiği tedavi yöntemini düzenli bir şekilde takip ederken günlük hayatınızda da çeşitli konulara dikkat etmek çok büyük bir yere sahiptir. Parkinson hastalığında egzersiz ve fizyoterapi çok önemlidir. Düzenli yürüyüş yapma, hastalığın ortaya çıkarabileceği yan etkileri düşürebilir. Denge ve vücut koordinasyonunu sağlama da yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra, iyi bir uyku, düzenli ve dengeli beslenme de dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardandır. Parkinson hastalığını önleyici bir tedavi veya yöntem bulunmamaktadır. Fakat parkinson hastalığına uygun bir hayat tarzı benimsemek hastalığın ortaya çıkarabileceği etkileri azaltabilir.

 
İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme