29 Nisan 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.47 ₺
EURO 34.95 ₺
STERLIN 40.92 ₺
ALTIN 2,434.60 ₺
BTC 62,505.20 $
ETH 3,199.74 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Memlekete Bir İlk Daha; 2023 FIBA Süper Kupa'sı Fenerbahçe’nin

Yayınlama: 30 Eylül 2023 Cumartesi 17:46 Okunma: 46

2023 FIBA Süper Kupa'sının  Adı Fenerbahçe

2023   sezonu  EuroLeague'de şampiyon  olan Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı bu yıl 12.’si düzenlenen FIBA Süper Kupasını kazandı.

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı Fransa şampiyonu  ve  2022  sezonu FIBA Süper Kupasının şampiyonu  olan Asvel ile karşılaştı.

Temsilcimiz Fransa'nın LDLC Asvel  Feminin’i 109-52 mağlup ederek Süper Kupa’nın sahibi oldu.

Bu Şampiyonluk  Bir  İlk

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı kazandığı bu şampiyonluğu Türk  basketbolu  açısından bir  ilk.

Fenerbahçe A.H. 2009'dan bu yana düzenlenen FIBA Kadınlar Süper Kupa organizasyonunda bu kupayı ilk kez ülkemize getirmiş oldu.

Maç  Lyon – Fransa’da  Ama  Salon  Sanki  İstanbul Metro  Enerji  Gibi 

Süper kupa statüsü gereği FIBA Avrupa Ligi'nde geçen sezon şampiyon olan Fenerbahçe A.H ile Avrupa Kupası'nı kazanan LDLC ASVEL Feminin  arasında Fransa'nın Lyon kentinde  oynandı.

Salonu  dolduran  Türk taraftarlar  Fenerbahçe’ye desteklerini maç  boyunca sürdürüp  İstanbul Metro  Enerji  salonuna çevirdiler. Türk  taraftarlar maç  boyunca yaptıkları  tezahüratlarla    İstanbul  iklimini  yaşattı.

Tek Maçlar  Her Zaman  Zordur!

Maçın  uluslararası  basketbol otoritelerince  fovorisi; Fenerbahçe A.H.  idi.  Ancak takım  oyunlarında  tek maçlar sonunda ulaşılan sonuçlar  telafisi  olmadığından her zaman  zor elde edilir.

Maçın ilk  beş  dakikasında bu zorluk daha çok kendini gösterir. Fenerbahçe A.H. maça sert  savunma ve   hızlı ofanslarla girince  farkı  bir  anda çift  hanelere  yükseltti.

Maçın dört  periyodunda   da   bu  üstünlüğünü sürdüren  Fenerbahçe A.H. FIBA  Süper Kupa’sına  uzandı.

Fenerbahçe A.H. maçın ilk periyodunu 26-16,   ikinci periyodunu 51-28, üçüncü çeyreği 84-38,  maçı da  109-52  üstün tamamladı. 

Bu sonuçla FIBA  Süper Kupa finallerinde 100 sayı  barajını  geçen finalin adı  109 sayıyla Fenerbahçe A.H. oldu.

Maça ve  Fenerbahçe’ye  Dokunuşlar  Valerie  Garnier’den

Fenerbahçe A.H.  Kadın Basketbol Takımı'nı bu yıl tekrar  çalıştırmaya  başlayan  koç  Valerie Garnier  kenar  yönetimi  ve  yaptığı oyuncu  rotasyonlarıyla  şampiyonluğa teknik katkılar sağlayan isim oldu.

2017-18 sezonunun ikinci yarısında takımın başına geçen ve 2018-19 sezonunda da takımı çalıştıran Valerie Garnier, ilk döneminde; 2 Kadınlar Basketbol Süper Ligi ve 1 Türkiye Kupası şampiyonluğu kazanmıştı.  Fransa Milli Takımı'nı da çalıştıran Valerie Garnier, kadın basketbolunun formasyonu  yüksek  marka isimleri arasında  bulunuyor.

FIBA Süper  Kupası  Kazanımının  Önemi

Eurolig  Kadınlar Basketbol Finallerinin müdavimi; Fenerbahçe Kadın  Basketbol  Takımı  daha önce 2013, 2014, 2017 ve 2022'de finallerine  çıkan ancak kaybeden;  Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı  2023 sezonunda bu  kez şampiyonluğa ulaşmasının  yanında aynı sezon  içinde FIBA Süper  Kupasını kazanmış  oldu.

2022-2023 Eurolig Kadınlar Basketbolünde şampiyon olan Fenerbahçe A.H. böylece Fenerbahçe, hem erkek hem de kadın basketbol kulvarında  Avrupa şampiyonluğu elde eden ilk spor kulübü oldu.

Memleketin Spor  Kanalları Değil!  Futbol  Kanalları  Var(!)

FIBA Kadınlar Süper  Kupayı kazanıp  ilk kez  bu şampiyonluğa  ulaşan Fenerbahçe A. H. haberi nedense  memleketin futbol  ulemaları (!) olan  kanallarda  yer almadı-alamadı. Söz konusu ilgili spor kanalları hakem kararlı ve yorumlu futbol  güzellemeleriyle  ekranlarını doldurup pazarladılar.

Şampiyonluk  haberini sadece TRT spor o da “kj formatında alt  yazılı” olarak verdi.
Bu ahval  bile memlekette sporun çok  dallı olduğuna bakamayan  hali ortaya koyan  son trajedi  oldu.

Ama; siyasi politikler  Fenerbahçe kulübüne kutlama mesajlarını ileterek ve  anti-sosyal medyadaki kişisel iletileriyle  adlarını duyurma  fırsatını kaçırmadılar.

Söz  Sonunda Tebrikler  Fenerbahçe

Uzun yıllardır  yatırımların karşılığı  basketbol  şampiyonlukları  ile alan Fenerbahçe  A.H  Basketbolde yatırım istikrarı olarak  gözleniyor ve  bu satırlardan da tebrikleri  hak ediyor.

İletişim  ve Erişim    

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme