Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2026 FIFA Dünya Kupası’nda A Milli Futbol Takımı’nın oynayacağı maç nedeniyle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihinin değiştirildiğini açıkladı.
Daha önce 14 Haziran Pazar günü yapılacağı duyurulan sınavın, 13 Haziran Cumartesi günü aynı saatte gerçekleştirileceği bildirildi.
Bakan Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Dünya Kupası grup aşamasındaki ilk maçının 14 Haziran Pazar sabahı oynanacak olması nedeniyle sınav tarihinin yeniden değerlendirildiğini belirtti.
Yapılan incelemelerin ardından LGS’nin 14 Haziran’dan 13 Haziran’a alınmasına karar verildi.
Alınan kararın arkasındaki temel nedenin, A Milli Futbol Takımı’nın Dünya Kupası’nda Avustralya ile oynayacağı karşılaşma olduğu ifade edildi.
Bakan Tekin, öğrencilerin ve ailelerin bu önemli milli maçla aynı gün sınav stresi yaşamaması için değişikliğe gidildiğini söyledi.
Aydın’da düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yusuf Tekin, süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“14 Haziran günü yapılacağını ilan ettiğimiz liselere geçiş sınavının, 13 Haziran Cumartesi günü aynı saatte yapılmasına hukuken ve teknik olarak bir engel olmadığını arkadaşlarımız tespit etti. Biz de sınav değişikliğini yapmaya karar verdik.”
Bakan Tekin, sınav öncesi hazırlıkların aksamaması için 12 Haziran Cuma günü örgün eğitim kurumlarında idari tatil uygulanacağını da duyurdu.
Bu kararın, hem okul hazırlıkları hem de velilerin sınav merkezleriyle ilgili planlamalarını rahat şekilde yapabilmesi amacıyla alındığı belirtildi.
Tekin bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“12 Haziran Cuma günü idari tatil örgün eğitim kurumlarında. 13 Haziran Cumartesi günü daha önce ilan ettiğimiz aynı saatte liselere geçiş sınavını gerçekleştirmiş olacağız.”
Normal şartlarda sınavın pazar günü yapılması halinde, cumartesi günü öğrenciler ve veliler için hazırlık günü olarak değerlendiriliyordu.
Sınavın cumartesiye alınmasıyla birlikte, 12 Haziran Cuma gününün idari izin ilan edilmesi, bu hazırlık sürecinin korunmasını sağladı.
Yusuf Tekin, Türkiye’nin 2026 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada da LGS tarihinin değişebileceğini ifade etmişti.
Bakan Tekin o açıklamasında, öğrencilerin sınav günü sabah saatlerinde oynanacak milli maça odaklanmaması için tarih değişikliğinin gündemde olduğunu belirtmişti.
Böylece LGS ile ilgili yeni takvim resmen belli oldu:
Kararın ardından gözler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı resmi duyuru ve güncellenmiş sınav takvimine çevrildi.