6 Mayıs 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.31 ₺
EURO 34.82 ₺
STERLIN 40.68 ₺
ALTIN 2,408.38 ₺
BTC 65,385.51 $
ETH 3,208.80 $
BİST 10,243.38

Kimler Laparoskopi Histeroskopi İçin Uygun Adaylardır?

DİĞER 871
Yayınlama: 12 Ocak 2024 Cuma 23:31 Kaynak: Haber Merkezi

Son yıllarda, hayatın diğer tüm alanlarında olduğu gibi tıpta da ciddi teknolojik gelişmeler gerçekleşmiştir.

Kimler Laparoskopi Histeroskopi İçin Uygun Adaylardır?

Son yıllarda, hayatın diğer tüm alanlarında olduğu gibi tıpta da ciddi teknolojik gelişmeler gerçekleşmiştir. Bu teknolojik gelişmeler, birtakım hastalıkların cerrahi tedavilerinin büyük kesiler yerine küçük kesilerlerle yapılabilmesini mümkün hale getirmiştir.

Laparoskopi ve histeroskopi de bahsedilen teknolojik gelişmeler arasında yer alır. Bu iki teknik diğer cerrahi operasyonlara kıyasla daha az ağrılıdır. Ayrıca iyileşme süresi de daha kısadır. Laparoskopi histereskopi tekniklerinin avantajlarından bir diğeri de deride büyük izler kalmasının önüne geçilmesidir.

Laparoskopi, minimal invazif cerrahi bir yöntemdir. Bu yönde karın boşluğuna "laparoskop" denilen küçük bir kamera ve küçük cerrahi aletler yerleştirilir. Böylece iç organların incelenmesi kolaylaşır. Laparoskopi, çeşitli cerrahi müdahelelerde kullanılır.

Ayrıca kist ve tümörlerin vücuttan çıkarılması gibi işlemler için de tercih edilir. İşlem sırasında kan kaybı az düzeydedir ve hastaların yatış süresi kısadır. Hastalar işlem sonrasında genellikle hızlı bir iyileşme gösterirler.

Histeroskopi işlemi ise rahimi içinin incelenmesi ve tedavi edilmesi için kullanılır. Bu işlem, laparoskoiye benzer olarak minimal invaziftir. İşlemde, rahim içerisine "histeroskop" isimli bir alet yerleştirilir. Bu alet ince ve teleskopik özelliklere sahiptir. Histeroskopi sayesinde rahmin iç duvarlı ayrıntılı olarak incelenebilir.

Peki laparoskopi histeroskopi, tam olarak hangi hastalıklar için kullanılır? Kimler bu operasyonlar için uygun adaylardır? İçeriğimizde konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye erişim sağlayabilirsiniz.

İnfertilite (Kısırlık)

İnfertilite, bir diğer ismi ile kısırlık, cinsel ilişkiye girdikleri halde gebelik elde edemeyen çiftler için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bir yıl boyunca cinsel ilişki gerçekleşmiş olmasına rağmen gebe kalamayan çiftlerde gebelikten şüphelenilir. Kısırlık, kadında, erkekte veya her iki tarafta da olabilir.

Kadınlarda yumurtlamanın düzenli bir şekilde gerçekleşmemesi, rahim içerisindeki sorunlar, fallop tüplerinin tıkanık olması ve endometriozis kısırlığa sebep olan faktörler arasındadır. Ayrıca yaşlanma da doğurganlığın azalmasına sebep olabilir.

Erkeklerde ise sperm miktarının az olması veya spermlerde şekil bozuklukları kısırlığa neden olabilir. Ayrıca hormonel bozukluklar ve testislerdeki sağlık problemleri de infertilite ile sonuçlanabilir. Laparoskopi histereskopi işlemleri, kısırlığın teşhis ve tedavi edilmesinde tercih edilebilir. Bu işlemler sayesinde çiflter kısırlık teşhis ve tedavi sürecini daha az sorunla atlatabilir.

Endometriozis

Kadınlarda rahim içerisinde endometrium isimli, dokuya benzeyen hücreler yer alır. Endometriozis ise bu hücrelerin rahim yerine vücudun diğer bölgelerinde gelişmesine denir. Bu hücreler çoğunlukla pelvik bölgede, yumurtalıklarda, bağırsaklarda veya mesanede oluşabilir. Endometriozis, oluştuğu bölgede ağrıya, iltihaba ve irritasyona sebep olabilir. Hastalığın belirtileri arasında pelvik bölgesinde ağrı, regl dönemlerinde şiddetli ağrı ve cinsel ilişki sırasında ağrı yer alır.

Laparoskopi histereskopi, endometriozis teşhisi ve tedavisinde kullanılan işlemlerdir. Laparoskopi ile sorunlu bölge incelenebilir ve bölgeden örnekler alınabilir. Histeroskopi ise rahim içinin incelenmesi ve bölgede endometriozisin sebep olduğu yapışıklıkların giderilmesini sağlar.

Rahim İçi Polipler veya Miyomlar

Rahim içi polipler, endometrium denilen rahim iç tabakasında küçük büyümelerin oluşmasıdır. Bu oluşumlar çoğunlukla iyi huyludur. Polipler bir veya birden fazla olabilir. Oluşum sebepleri, hormonal bozukluklar,a yaşlanmaya veya endometrium tabakasının normalin dışında kalın olmasına bağlı olabilir.

Miyomlar ise rahmin miyometrium ismi verilen kas tabakası bölümünde oluşur. Poliplere benzer olarak miyomlar da çoğu zaman iyi huyludur. Miyomlar farklı büyüklüklere sahip olabilir. Miyomlar kendini sırt ve bel ağrıları, sık sık idrara gitme ve pelvik ağrı ile gösterir.

Rahim içi polipler histereskopi ile teşhis edilebilir ve direkt olarak bu yöntem ile çıkarabilir. Miyomlar da histereskopi ile tespit edilebilir ve vücuttan alınabilir. Fakat miyometrium'a derin bir şekilde yerkeşmiş miyomların çıkarılmasında histereskopi yeterli olmayabilir. Bu durumda miyomlar laparoskopi ile çıkarılır.

Over Kistleri

Over kistleri ovaryum olarak da bilinen yumurtalıklarda meydana gelen keseciklerdir. Bu kistler su dolu olup genellikle iyi huyludurlar. Düzensiz regl, regl döneminde şiddetli karın ağrısı hastalığın belirtilerindedir. Laparoskopi histereskopi over kistlerinin teşhis edilmesinde ve vücuttan çıkarılmasında kullanılır.

Kanser Taraması ve Erken Teşhis

Kanserin erken aşamalarda teşhis edilmesinde de laparoskopi histereskopi kullanılabilir. Hastanın sahip olduğu belirtilerin kaynağının belirlenmesi için bu tekniklerden yardım alınır. Bu yöntemlerde rahim içi incelenebilir ve örnek alınabilir. Aynı şekilde gerekli bölgelerden biopsi alınmasında da laparoskopi histereskopi tercih edilebilir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme