20 Nisan 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.50 ₺
EURO 34.78 ₺
STERLIN 40.24 ₺
ALTIN 2,499.53 ₺
BTC 63,597.89 $
ETH 3,039.50 $
BİST 9,693.46

Hakem operasyonu için geri sayım başladı

Trendyol 1.Lig 3519
Yayınlama: 26 Ekim 2022 Çarşamba 09:40 Kaynak: Haber Merkezi

Hakem operasyonu için geri sayım başladı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakem kadrosundaki yetersizliğe karşın Dünya Kupası arasında operasyon yapmakta ısrarlı. Yasin Kol ve Burak Şeker'in klasman düşeceği belirtiliyor.

Türkiye’de futbol denince ne yazık ki akla ilk hakemler geliyor. İş öylesine bir boyuta ulaştı ki, haftanın maç günü ve saati değil MHK tarafından hakemler açıklandığında kulüpler için fikstür başlıyor. Karşılaşma öncesi başlayan hakem tartışması büyük çoğunlukla maç sırasında ve sonrasında da devam ediyor. 

Kötü hakemler var ama kötü yöneticiler de var

Defalarca yazdık, altını çizdik. Türk hakemliğini ciddi problemleri var. İyi hakemler var, vasat hakemler var, kötü hakemler var. Ama iyi yönetemeyen kötü yöneticilerin de olduğunu da unutmamak gerekiyor. 

Birçok kötü niyetli futbolcu var

Diğer yandan bu kötü niyetli oyuncu, antrenörler de çok var. Özellikle de hakemleri aldatmak onları daha da zor durumda bırakmak için birbirleriyle yarışan fazlasıyla futbolcu bulunuyor. 

İnfaz sehpasında hep hakemler var

Tabii ki  hakem camiasını karıştırmak isteyen ve bundan büyük haz duyan “akraba takıntılı” bazı yorumcuları da unutmamak gerekiyor. Ama günah keçisi yapılıp ezilenler, infaz sehpasına çıkartılanlar ise hep hakemler oluyor. 

Süper Lig- Bundesliga farkı

Hakemler üzerinde öylesine büyük bir baskı yaratılıyor ki, bu insanlar hayat kaygılarının yanı sıra bir de yönetecekleri maçlar için duydukları kaygıların altında eziliyorlar. Türk asıllı Alman hakem Deniz Aytekin Bundesliga’da hiçbir kaygısı olmadan  maça çıkıyor.  Ama onunla aynı düzeyde bulunan Türkiye’deki meslektaşının kafasında maçlara çıkarken onlarca soru işareti bulunuyor. 

Elit hakemlere 'sıradan' muamele 

UEFA’nın art arda maçlar verdiği elit kategorisindeki tek hakem Halil Umut Meler, Türkiye’de daha önce Cüneyt Çakır’ın yaşadığı gibi vasat, sıradan bir hakem muamelesi görüyor. Ama Avrupa’da kafası rahat şekilde maça çıktığı için çok daha huzurlu bir şekilde maçlarını yönetip takdir topluyor. Yine UEFA’nın VAR’da çok önemli maçlarda görevlendirdiği Abdülkadir Bitigen’in Türkiye’de VAR odasına girmesi bile yasak. 

Hakemler yalnız bırakılıyor

İşte tüm bu baskılara maalesef TFF yönetimleri ve MHK’ler de boyun eğerek “kulüpleri nasıl memnun ederiz” derdiyle hakemleri çoğunlukla yalnız bırakıyorlar. Skandal 8 Mart operasyonu bunun en bariz örneği olarak tarihe kara bir leke olarak geçti.  

TFF Başkanı Büyükekşi'nin hakem vaadi: Zaman istedi

Haziran ayında göreve gelen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi tüm hakemlerle ilgili beyaz bir sayfa açıldığını ve yaz aylarında klasman değişikliği yapmayacaklarını, değerlendirmeyi Dünya Kupası arasında yapacaklarını duyurmuştu. 

Büyükekşi baskı altında

TFF Başkanı “göreceksiniz tüm sorunları çözeceğiz 14 Kasıma kadar hiçbir sorun kalmayacak bana süre verin” de demişti. Ancak lig başlayıp, birçoğunu kendi yarattıkları problemler kısa sürede yine ortaya çıktıkça Büyükekşi üzerinde baskılar giderek artmaya başladı. 

Dursun Özbek 'operasyon' sözü verildiğini açıkladı

Özellikle de Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek’in Riva’ya gidişi ve Galatasaray-Alanyaspor maçının ardından TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin kendisine operasyon sözü verdiğini açıklaması, Büyükekşi’yi iyice açmaza sokmuş durumda. 

Yapay zekanın devreleri yanabilir

Sahadaki hakemlerin VAR odasına sokulmaması ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan anlamsız VAR kadrosu ısrarı, eldeki hakem kadrosunu daha da yetersiz hale getirmiş durumda. Kulüplerce istenmeyen hakem sayısının artması atama yapmayı iyice güçleştiriyor. Öyle ki MHK’nin yapay zekasının dahi devrelerinin yanacak duruma gelmiş olma olasılığı yüksek. 

Büyükekşi geri adım atmayacak

Yani MHK’nin bırakın eldeki hakemlere klasman düşürmeyi, aşağıdan hakemleri yukarıya çıkartma ihtiyacı doğmuş durumda. Ama TFF’den gelen haberler daha önce Rezerv Lig gibi birçok kararından dönen Büyükekşi’nin “geri adım atmak bana yakışmaz” diyerek klasman düşürme operasyonunda ısrarcı olduğu yönünde. 

Yasin Kol ve Burak Şeker klasman düşecek

Bununla birlikte de iki ismin ön plana çıktığı bilgisi mevcut. Bunlardan biri daha önce de Ajansspor’da klasman düşürüleceğini duyurduğumuz Yasin Kol ile Burak Şeker. Oysa bu iki hakem düşürüldüğünde yerlerine aşağıdan geleceklerin kalitesi onların da altında. Ama muhtemelen Dünya Kupası arasında Türkiye Kupası’nda 3. tur maçlarını yöneten birçok hakemin klasman yükseltildiğine şahit olacağız. 

Kol ve Şeker'i mumla arayabilir

TFF Başkanı, eğer Dünya Kupası arasında hakem ve VAR kadrolarını tekrar eski haline döndürmezse ikinci yarıda başının çok daha fazla ağrıyacağını Yasin Kol ve Burak Şeker’i dahi mumla arayacağını şimdiden söyleyebiliriz. 

İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme