27 Temmuz 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.99 ₺
EURO 35.82 ₺
STERLIN 42.55 ₺
G.ALTIN 2,529.53 ₺
BTC 66,397.86 $
ETH 3,193.75 $
BİST 10,891.42

Gençlerbirliği’nden hakemlere ceza isteği

Gençlerbirliği 3362
Yayınlama: 16 Mayıs 2024 Perşembe 14:19 Kaynak: Haber Merkezi

Gençlerbirliği’nden hakemlere ceza isteği

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Gençlerbirliği, Tuzlaspor A.Ş. ile oynanan sezonun son maçında görev yapan hakemleri Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu’na yazılı olarak şikâyet ederek, müsabakada görev alan hakemlerin MHK listesinden çıkarılıp cezalandırılması konusunda talepte bulundu. 

Gençlerbirliği Spor Kulübü, Trendyol 1. Lig’in 34. haftasında Sancaktepe 15 Temmuz Stadı’nda Tuzlaspor A.Ş. ile oynadığı karşılaşmada görev alan hakemlerinin cezalandırılması için Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu’na başvuruda bulundu. 
Gençlerbirliği Spor Kulübü adına Genel Sekreter Avukat Taner Ünlü imzası taşıyan yazıda MHK’ya başvuru nedeni olarak, Tuzlaspor A.Ş.-Gençlerbirliği arasında 11.05.2024 tarihinde oynanan Trendyol 1. Lig 34. hafta karşılaşmasında yapılan bariz hakem hatalarına dair MHK tarafından değerlendirme yapılması ve müsabaka hakemlerinin MHK listesinden çıkarma şeklinde cezalandırılması yer aldı.

Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün MHK’ya başvurusunda şu ifadelere yer verildi; 
“Kulübümüzün 11.05.2024 tarihinde Sancaktepe Stadı’nda oynadığı Tuzlaspor A.Ş. müsabakasının 90+3 dakikasında rakip takımın attığı gol öncesinde ofsayt sebebiyle müsabaka hakemi tarafından iptal edilmiş ancak VAR incelemesi sonrası gol kararı verilmiştir. Futbol oyun kuralları içerisinde ceza sahası içerisinde kaleciye yapılan müdahaleye rağmen rakip takımın attığı gol, yaklaşık 5 dakikalık VAR incelemesi sebebiyle geçerli sayılmıştır.  Oysa müsabaka hakemi golü ofsayt sebebiyle iptal etmiş ancak gol öncesi açık bir şekilde kalecimize yapılan faul dikkate alınmamıştır. 

Müsabaka hakemi Yasin Kol ve ekibinden ofsaytı tespit eden Hüseyin Emre Çelimli ile VAR hakemi Onur Özütoprak oyun kurallarını yorumlamada, pozisyon takibinde ve mevcut şartlar altında VAR incelemesinde 90+3. dakikada gol ile sonuçlanan pozisyonda kalecimize yapılan faullü hareketi, tayin ve tespitte açık bir şekilde hataya düşmüştür.

Kaleciye yapılan faulü tespit edemeyen öncesinde müsabaka hakemi ve sonrasında VAR görevlisi, bu kararları ile bütün sezon verilen emeği basiretsizlikleri, iş bilmezlikleri ve görevlerini kötüye kullanmışlardır. Tüm dünyada olduğu üzere VAR müessesesi hakem hatalarını en aza indirmek için ihdas edilmiş iken öncesinde Ankara Keçiörengücü müsabakasında atılan nizami golü iptal eden sonrasında ise bu müsabakada kaleciye yapılan açık faule rağmen gol kararı vererek kulübümüzün bütün bir sene verdiği emekleri heba etmişlerdir.

Şöyle ki;

Canlı yayın içerisinde defalarca gösterilen ve yaklaşık 5 dakika süren VAR incelemesi sonrasın pozisyonu TV’den izleyen spor yorumcularının dahi tespit ettiği faulü, tespit edemeyen VAR görevlisi Onur Özütoprak isimli hakemin yanlış tespiti ile hatalı bir karar verilmiştir. (Söz konusu müsabaka görüntülerine dair video MHK'nın mail adresine gönderilmiş olup ayrıca müsabakayı yayınlayan TRT ve Bein sports ile TFF'nin Riva tesislerinde bulunan VAR Merkezinden de temin edilmesini talep ediyoruz.)

Müsabaka görüntülerinde özetle;
-Rakip takım oyuncusunun ofsayt olduğu,
-Golün hemen öncesinde rakip 3 numaralı oyuncusunun kalecimize temas ederek dengesini bozduğu,
-Bu ve buna benzer olası hakem hatalarını tespit amacıyla oyun kuralı olarak futbola getirilen VAR uygulaması başında yer alan Onur Özütoprak'ın da görüntüyü VAR Merkezi’nde birçok açıdan izlemesine rağmen, açık bir şekilde görülen faulü hangi saikle olduğu tarafımızca da bilinmeyen bir nedenle golü vermiş olduğu,
-Müsabaka hakemini yardımcı hakemin uyarısının yanlış olduğunu tespit ederek gol öncesi kaleciye rakip takım 3 numaralı oyuncusu tarafından yapılan faul nedeni ile müsabaka hakemini uyarmak yerine bu hatalı kararı teyit etmiş olduğu görülmektedir.
Dolayısıyla hakem Yasin Kol ve VAR hakemi Onur Özütoprak hem maddi vakıaları tespitte, hem futbol oyun kurallarını uygulamada hem de görüntüleri yorumlamakta hataya düşmüşlerdir. Hakemlerin bu denli açık hataları ve yanlı olduğu kanaati oluşturan kararları ile müsabakanın adil ve eşit şartlar altında ve kuralına uygun olarak oynanması ilkesi zedelenmektedir.

Yukarıda belirtilen sebeplerle;
11.05.2024 tarihinde kulübümüzün Tuzlaspor A.Ş. ile yaptığı müsabakadaki hakem hatalarının kurulunuzca değerlendirilmesi ve gerekli işlem ve yaptırımların uygulanmasını,
13.04.2024 tarihinde oynanan Ankara Keçiörengücü müsabakasında da benzer VAR incelemesinde sebebi anlaşılmayan ancak VAR kayıtlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkacak gerçek durumun tarafımızla da paylaşılmasını,
Müsabaka temsilcisinin, müsabaka hakemi için verdiği notun ve hakem ile VAR odası arasında gerçekleşen görüşme kayıtlarının açıklanmasını,
Turgut Doman ve Onur Özütoprak isimli iki kötü hakemin bir daha müsabakalarımızda görevlendirilmemesini,
MHK yöneticileri ve bu iki kötü hakem hakkında tüm TFF düzenlemelerini de dikkate alarak yasal yollarda hesap soracağımızı, hakem hataları ile Cumhuriyet ile yaşıt kulübümüzü her ne sebeple olduğu meçhul bir şekilde mağdur edenlerin veya bundan sonra da bu hadsizliğe cüret edecek olanlar hakkında en ağır şekilde mücadele edeceğimizin bilinmesini, 

Kulübümüz aleyhine bilinçli olarak yapıldığını düşündüğümüz şer odaklarının Türk futbolundan temizlenmesi adına takipçisi olacağımızı, 
Saygılarımızla vekaleten talep ederiz.”

İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme