27 Nisan 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.40 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 63,175.96 $
ETH 3,250.13 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Flaşlar Yandı, Basketbolde Fenerbahçe Türkiye Kupasının Sahibi Oldu!

Yayınlama: 19 Şubat 2024 Pazartesi 08:55 Okunma: 976

Konya Ev Sahipliğinde  Final

Türkiye Kupası final maçına  Konya esahipliği  yaptı.

Konya Karatay Spor ve Kongre Merkezi’ndeki finalde Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko  karşılaştı.

Dolu tirübünler  önünde  oynanan final maçı Türk Basketbolunun iki marka isminin heyecanlı mücadelesine sahne oldu.

 Final  Yolu ve Rakamlar?

Anadolu Efes, çeyrek finalde Manisa Büyükşehir Belediye Spor’u 94-85, yarı finalde Pınar Karşıyaka’yı 81-77 mağlup ederek, Fenerbahçe Beko da çeyrek finalde Aliağa Petkim’i 81-68, yarı finalde Beşiktaş Emlakjet’i 99-68’lik skor ile eleyerek finale yükselmişlerdi.

İki takım arasında Türkiye Ligi’nde oynanan 154 karşılaşmada ise Anadolu Efes 92 galibiyet ve 62 mağlubiyet aldı. Türkiye Kupası’nda iki takım arasında oynanan 15 karşılaşmanın 11’inden Anadolu Efes galibiyet ile ayrılırken, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko arasında bugüne kadar oynanan sekiz karşılaşmanın beşinde Anadolu Efes sahadan galibiyet ile ayrılan taraf oldu. İki takım arasında GSGM Kupası’nda oynanan tek karşılaşmadan ise Anadolu Efes sahadan galibiyet ile ayrıldı.

Final maçında Fenerbahçe'de   takımı  adına Scottie Wilbekin 18 sayı, 6 ribaund 4 asistle performans gösterirken, Johnathan Motley ise 15 sayı 3 ribaundluk katkı sağladı. Anadolu Efes'te ise Shane Larkin 17 sayı, 4 ribaund ve 7 asistlik   katkıyla takımının en  skorer  ismi oldu.  Anadolu Efes'te  Elijah Bryant ise 15 sayı, 6 ribaund ve 1 asistlik performans  gösterdi.

Maçın  Periyotları

Türkiye Kupası final maçında karşılaştığı Anadolu Efes’i 80-67 mağlup eden Fenerbahçe, Erkekler Türkiye Kupası’nı sekizinci   defa  kazanırken, maçta 4 periyotun tamamında  1.Çeyrek: 20-26,  2.Çeyrek: 15-16,  3.Çeyrek: 14-21 ve 4.Çeyrek: 18-17  olmak üzere  Fenerbahçe Beko’nun üstünlüğü vardı.

Fenerbahçe Beko Final  maçında  iyi savunmayla   önce  Anadolu Efes’i  durdurdu. “savunma olmadan  basketbolda  maç kazanılmaz” basketbolda klasik  ama  çok doğru bir gerçektir.

Oyunun  savunma  tarafında; her  iki takımda  skorer  oyuncular  varken;  savunma  motivasyonuyla  Fenerbahçe Beko rakibine üstünlük kurdu.

Maç boyunca  15 hücum ribauntu  alan  Fenerbahçe Beko  aldığı ribauntlarla ikinci topları tam olarak değerlendirebilseydi, maçın  skoru  daha  farklı  olurdu.

Maçın ilk dakikalarında  4-0 üstünlük sağlayan Anadolu Efes bu  skordan sonra  maçta   öne geçemedi.

Finalin  En Değerlisi/MVP’si; Nick Calathes

Türkiye Kupası final maçında  10 sayı, 11 ribaunt, 7 asist, 1 top çalmayla İstatistik yapan  Yunan   oyun  kurucu Nick Calathes  gösterdiği performansla maçım MVP’si  oldu.

Nick Calathes, oyunun savunma ve hücum yönünde takımına liderlik  yapmasıyla dikkat çekti. Sezon başında oyun kurucu olarak kadroda düşünülmeyen Calathes maçlarda aldığı süreleri iyi değerlendirerek final maçında da maçın  performansı en iyi oyuncusu  oldu.

Söz  Sonu  Maç  Sonu

Basketbol Türkiye Kupası final maçında  Anadolu Efes’i geçen Fenerbahçe Beko 8. Kez bu  kupanın  sahibi oldu.

Türkiye  kupasında  rakibi Anadolu Efes   ise 15 kez bu kupayı  kazanmayı başarmıştı.

Final  maçının  sonucu,  kupanın sahibi,  Fenerbahçe Beko  için güncel bir tartışmayı da  başlatmış oldu. Söz konusu  tartışmaya  konu olan;  “Fenerbahçe Beko  savunma mı  yoksa hücum takımı mı?” sorusunun  karşılığı  n Türkiye  kupası final maçında  şöyle ortaya çıktı;  Fenerbahçe Beko hem savunmada dirençli  hem de hücumda  sıcak elli ve  her  oyuncusu  skora katkı  verdiği  için   kupaya uzanmış oldu.

Fenerbahçe Beko savunmada  çeyrek finalde Aliğa Petkimspor’u,  yarı  finalde Beşiktaş’ı  ve  finalde  ise Anadolu Efes’i  68  sayı ve altında  tuttuğu  için  savunmasının   meyvesini alırken;  hücumda ise  rotasyondan yararlandığı her  oyuncusundan  skor katkısı aldığı  için kupaya  uzanmış oldu.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X               : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme