30 Nisan 2024 Salı
ads
DOLAR 32.39 ₺
EURO 34.62 ₺
STERLIN 40.51 ₺
ALTIN 2,387.97 ₺
BTC 60,202.27 $
ETH 2,973.46 $
BİST 10,045.74

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Fenerbahçe’nin Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Şampiyonluğunun Sportif ve Sosyolojik Mesajları

Yayınlama: 17 Nisan 2024 Çarşamba 23:41 Okunma: 425

Oyun  ve  Rakamlar Fenerbahçe  Diyor!

Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol takımı, 2023-24 sezonunda ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde  şampiyon  oldu.

Fenerbahçe ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonu 28’de 28 yaparak namağlup lider tamamladı.

Fenerbahçe çeyrek final serisinde Botaş’ı, yarı final serisinde  Galatasaray Çağdaş Faktoring’e 2-0’lık  galibiyetler  alarak  finale  geldi.  Finalde  ise Çukurova Basketbol Kulübü Mersin’i 3 maçta  mağlup ederek 3-0’lık   seriyle şampiyon oldu.

Fenerbahçe  bu  şampiyonluk  serisi  maçları dahil bu sezon Türkiye  ölçeğinde   çıktığı  35  maçın  35’ini de  kazanmış  oldu.

3  gün önce,  üst üste 2.   kez Euroleague  kadınlarda  şampiyonluk  yaşayan Fenerbahçe  bu  kulvarda ise  sadece 2 maç kaybetti.

Fenerbahçe,  bu şampiyonlukla  üst  üste üst üste 6. toplamda da 18 lig şampiyonluğuyla en çok şampiyon olan takım  oldu.

 Finalin Fizik  Mekanı  ve Performans İklimi

ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi final  serisisinin3. Maçı  Mersin  Servet Tazegül Spor Salonu'nda  oynandı. Hafta içi  olmasına  rağmen  basketbol severlerin   maça  ilgisi,  memlekette  kadın basketbolunun sevildiğinin  somut bir göstergesiydi.

Üç  gün önceki Eurolig finalinden  farklı  olarak Fenerbahçe’de, ilk  beşe Alperi Onar  girerek, Kayla McBride, Napheesa Collier, Natasha Howard ve Emma Meesseman  düzeniyle  çıktı.

Maçta   ilk çeyreği Fenerbahçe, 21-17, ikinci çeyreği, 38-30 önde  tamamladı.

Üçüncü çeyrekte,  62-42’lik skorla  farkı çift hanelere çıkaran Fenerbahçe son  çeyreği  de  80-56  önde bitirerek  şampiyonluk kupasına uzandı.

Fenerbahçe’de  oyuna ilk beş  başlayan  ve sonradan giren oyunculardan  Howard 18, Alperi Onar 9, Meesseman 12, Collier 16, McBride 6, Sevgi Uzun 17,  Tilbe Şenyürek 2 sayı  üretti.

Fenerbahçe’de  son çeyrekte,  Fransız  Başantrenör Valeri Garnier, genç oyunculara süre  verdi.

ÇBK Mersin’de  ise   Asena Yalçın 6, Williams 9, Kiss 2, Mabrey 12, Copper 22, Derin Yaya 2, Sinem Ataş 3  sayıyla skora katkı  verdi.

Maç Sonunda 4. Kupa Geldi!

Fenerbahçe  bu sezon  ilk  olarak sezona FIBA Kadınlar Süper Kupa'yı alarak başladı.

Ardından, Türkiye Kupasını  kazandı.

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nin ardından da ligde şampiyon  olarak 4. kupasını elde etti.

Bu şampiyonluklarla  Fenerbahçe,  bu sezon toplam  203  günde 2  Avrupa  ve 2 Türkiye şampiyonluğuna adını yazdırmış oldu.

Fenerbahçe’den 4. Kupalı Şampiyonlukla  Verilen  Sportif ve Sosyolojik  Mesajlar

  • Fenerbahçe bu sezon tümelinde sadece 2 maç kaybetti
  • Fenerbahçe, son yıllarda   kadın  basketboluna  damga vurdu.
  • Fenerbahçe, sporun salt   futbolunda   marka  olmadığını  gösterdi.
  • Fenerbahçe, adaletli bir yarış içinde rekabet  edildiğinde rekabette ve yarışta  olduğunu son yılların  en beceriksiz yönetsel anlayışını ve  sportif formasyon  yetersizliğini  sergileyen  başta TFF  olmak üzere sporun diğer oligardlarına   gösterdi.
  • Fenerbahçe, gençlerin sosyal rol modellerinin kadınlar  basketbol yarışının  içinde  de sunulacağını  kanıtladı.
  • Fenerbahçe bir spor kulübü olma yolunda bu  kadınlar basketbol şampiyonluğu ile  bir  adım  daha atmış oldu.
  • Fenerbahçe, final maçında hücum zenginliklerinde  basketboldan  derslik organizasyon  örnekleri gösterirken,  son saniyeleri beklemeden çabuk atışlarla sayılar üretti.
  • Maç boyunca  Fenerbahçe  geriye bakmadan ritmini  ve temposunu o kadar yüksellti ki;  bu  oyuna tepki  vermekte  rakibi  ÇBK Mersin  zorlandı.
  • Avrupa ve  Dünya  kadınlar basketbolunda üst  seviyedeki oyun  ve skor  üretmesinin yanında Türkiye ölçeğinde de   Fenerbahçe’ye   cevap  verebilecek  bir takımın olmadığı son lig   şampiyonluğuyla bir  kez daha gözlendi.
  • Fenerbahçe’ye üç  gün önce kazandığı  FIBA Kadınlar Euroleague  şampiyonluğundan sonra İstanbul’a  dönmeyerek Mersin’de  hazırlandığı  maçı da  ÇBK Mersin karşısında  çift haneli  24 sayılık farkla kazanmasını 

Tebrikler ÇBK Mersin

Fenerbahçe’ye gerek FIBA Kadınlar Euroleague  kulvarında gerekse  Türkiye  İNG Basketbol Liginde  rakip  olan ÇBK Mersin’de  basketbola son yıllarda  yaptığı  yatırımların  karşılığını bu seviyelerde  hep finallerde  mücadele ederek  ve  yer  alarak  göstermeye   başladığı  için finalleri kaybetse  çoklu tebrikleri hak  etti.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X                :M_Karaagacli
İnstagram    : mustafakaraagacli1

 

 

Tercüme