3 Mayıs 2024 Cuma
ads
DOLAR 32.34 ₺
EURO 34.87 ₺
STERLIN 40.66 ₺
ALTIN 2,389.20 ₺
BTC 61,909.32 $
ETH 3,079.53 $
BİST 10,276.88

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Fenerbahçe, Voleybol Sultanlar Liginde 7. Kez Şampiyon

Yayınlama: 22 Nisan 2024 Pazartesi 07:51 Okunma: 432

Şampiyonluğun Şifreleri

Eczacıbaşı Dynavit  ve Fenerbahçe  Opet Türk  Voleybolunun  sadece  Türkiye’ye  değil; dünyaya açılan  sportif karakterli rol modeller  penceresidir.

Fenerbahçe Opet’de Şampiyonluğun şifrelerini deşifre  etmeden önce; her  iki takımı  da  bu seviyede   voleybol sundukları için tebrikle kutlamak gerekir.

 Çünkü her  iki  takım da;

  • Voleybol adına müthiş kareler ve karşılıklı  ralliler sundular.
  • Son topa  kadar  mücadele ettiler.
  • Geri adım atmadılar.
  • Salonları taraftarlarla doldurdular, salona gelemeyen  voleybol severleri ise TRT Yıldız Spor  ekranlarında milyonlarca sporsevere maçları  izleme heyecanı yaşattılar.

Her  iki  takım  da  bu  satırlardan  daha fazla  güzellemeleri  hak ederken; öğrencilerimden gözlemindir; voleybol sporuyla uğraşan kızlar fizik olarak  güçlü, mental olarak  tutarlı  ve kişilik olarak da  mizaçlarının gereği  çok  karakterli  oluyorlar.

 Final Serinin Beşinci Maçı

Eczacıbaşı Dynavit  ve Fenerbahçe  Opet  Voleybol Sultanlar Ligi’nde şampiyonluk  için geride  kalan 4  maçta 2-2’lik eşitlikle  finalin  5. Maçına  çıktılar.

Her iki takımda  finalin 5. maçına 3 günde  bir  maç  sıklığıyla  fizik olarak  zorlanmalarının yanında   psikolojik olarak  da  gergin çıktılar.

Caine ve Caine’nin nörobilişsel öğrenme kuramında “beyin en iyi  randımanının  rahat ve esnek  ortamlarda  verir” bulgusunca 3  set  boyunca gergin  olduklarından basit top  hataları yaptılar servisler kaçırdılar.

2005’den beri voleybolun, 2008’den bu yana da  Fenerbahçe içinde olan Eda  Erdem  maçta yaptığı  bloklara, Aslı Kalaç etkili  servisler kullanma ve aldığı blok sayılarıyla, Gizem Örge savunma bakanı  unvanını ne  kadar  hak ettiğini gösteren performansıyla, Arina Fedorovtseva, Melisa Vargas ve Ana Cristina Souza’nın hücum organizasyonlarında aldıkları pasları sayıya dönüştürmede  etkili olurken; Bojana Drca  bu takım  için  bir  pasörün ne  kadar önemli olduğunu performansıyla  gösterdi.

Maçın  ilk iki  setinde  hücum  ve  savunmada   voleybolun doğrularını  yapan,  Fenerbahçe  Tiana  Boşkoviç ve  Hande Baladın’ı   Aslı  ve Eda’nın bloklarıyla durdururken, Arina Fedorovtseva, Melisa Vargas ve Ana Cristina Souza  ile sayılar üreterek ilk  iki seti 2-0 önde bitirdi.

Son  sette Eczacıbaşı  üç  defa  üç  sayı farkla öne  geçmesine rağmen  Fenerbahçe  geri adım atmadı, bu sette iki kez  set sayısını  çevirerek maçı   da  3-0 kazanmasını  bildi*.

Finalin En İyileri

Eczacıbaşı Dynavit  ve Fenerbahçe  Opet  Voleybol Sultanlar Ligi’nin 5.  Maçının en iyileri şu isimlerden  oluştu;

  • En değerli oyuncu  ödülü; Melissa Vargas,
  • En hızlı servis kullanan oyuncu  ödülü; Melissa Vargas topun saatteki hızı 110  km  ile,
  • En iyi smaçör oyuncu ödülü; Ana Cristina Souza,
  • En iyi pasör oyuncu ödülü; Bojana Drca,
  • En iyi savunma oyuncusu ödülü; Gizem Örge,
  • En iyi orta oyuncu  ödülü; Eda Erdem,
  • En iyi pasör çaprazı Tiana Boşkoviç
  • En değerli oyuncusu ödülü; Melissa Vargas geçen  sezonun finalinde  olduğu gibi  bu sezondaki  serinin de  en değerli oyuncusu  seçildi.

Şampiyonluk Kupası  Arina Fedorovtsev’aya

Takım kaptanı Eda  Erdem kupayı  bu  kez Arina Fedorovtsev’anın  almasını  istedi.

Geçen  sezonda Eda  Erdem, Ana Cristina Souza’nın almasını sağlamıştı.

Tüm  bu tutumlar, spor için tevazu, paylaşım ve onurlandırmanın  tipik özelliklerini  somutlandırırken; bir kaptanın takım için  sadece oyuncu olarak değil; birleştiriciliğinin  de ne denli  önemli ve değerli  olduğunu gösterdi.

Eczacıbaşı Türkiye’de Voleybolun  İmgesi ve Simgesi

Voleybol kadınlarda  16  kez  Türkiye şampiyonu  olarak Türkiye’de voleybola  yatırım  yapan  sporcu  yetiştiren ve yarışmacı takım  oluşturma  yolunda maddi  desteklerini veren  Eczacıbaşı özelinde  Şirketin   sahiplerinden  Sayın Şakir  ve  Bülent  Eczacıbaşı’na  tebrikle teşekkür etmek gerekir.

Bir müessese  takımı olarak, gelecek  sezon, Türkiye’yi  Avrupa’da  başarıyla  temsil edecek olan  Eczacıbaşı  Dynavit  takımın kaptanı en iyi  pasör  çaprazı Tiana Boşkoviç bu maçla  birlikte  bu sezon  999  sayıyla  ulaşmasıyla  dikkat çekti.

Maç Sonunda Sportif Tavırlar  ve  Açıklamalar Özlenmişti

Eczacıbaşı Dynavit  ve Fenerbahçe  Opet  Voleybol Sultanlar Ligi’nde şampiyonluk  için 5 maçlık seride voleybol sporu  için  son derece  heyecanlı  maçlar oynadılar.

Voleybolda   Eczacıbaşı  Fenerbahçe  yarışması  her iki  tarafın sportmen   rekabetine ve  açıklamamalarıyla “işte  yarışma  ve spor  böyle  olmalı”  dedirtti.

Üst  üste  2  toplamda  7. Kez şampiyonluğa  ulaşan, Fenerbahçe Opet’te takımına başına  bu  sezon  getirilen AXA Sigorta Kupa Voley’den  sonra  ikinci kupasını kazanan İtalyan  başantrenör  Stefano Lavarini  maç sonu  değerlendirmesinde; “onlar yaptı ve onlar kazandı” derken kendisinden çok; takımını ve oyuncularını öne  çıkardı.

Fenerbahçe  Başkanı  Ali  Koç’un  da  Eczacıbaşı’nı  kutlayarak, TRT Yıldız  Spor’a  teşekkür  ederken  “sporda hakkaniyetli  yarış  ve  izleme”  mesajlarını verdi.

*TVF. (2024).Fenerbahçe Opet-Eczacıbaşı Dynavit.  Türkiye Voleybol Sultanlar Ligi Final Serisi 5.  Maçı. İstanbul: 21.04.2024: (3-0).www.tvf.org.tr.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X                :M_Karaagacli
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme