29 Mart 2024 Cuma
ads
DOLAR 32.38 ₺
EURO 35.03 ₺
STERLIN 40.98 ₺
ALTIN 2,326.01 ₺
BTC 69,753.13 $
ETH 3,533.28 $
BİST 9,095.03
160x600_1 IFRAME SYNC
160x600_1 IFRAME SYNC

Elektrostatik Toz Boya

GÜNCEL 4211
Yayınlama: 19 Aralık 2022 Pazartesi 18:25 Kaynak: Haber Merkezi

Elektrostatik Toz Boya

Sanayi alanında en çok kullanılan boyalardan biri olan elektrostatik toz boya özellikle arabaların veya beyaz eşyaların boyanabilmeleri için kullanılır. Yapılan işlemlerde boya tanelerinin çok hızlı bir şekilde yüzeye çarpması ile yüzey kaplanır ve bu sayede ortaya kusursuz bir sonuç çıkar. Özel bir püskürtme tabancası ile yüzeye püskürtülen bu boya solvent içermediği için insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Ancak bu boyanın tam olarak tutunabilmesi için öncelikle ilgili yüzeyin temizlenmesi gerekir. Bunun için özellikle metal yüzeyler boyanacağı zaman kumlama işlemleri yapılır. Bu işlemlerden sonra pürüzsüz hale gelen yüzey boyanır ve ortaya kusursuz bir görünüm çıkar. Aslında çok ufak parçacıklardan meydana gelen bu boya yüzeylerde oluşan boya katmanının son katını oluşturur.

Elektrostatik toz boya kullanılacağı zaman ilgili yüzeyin önceden ısıtılması önerilir. Bu sayede boya taneleri ile arada güçlü bir çekim gücü oluşturulur. Oluşan bu güçlü yapışma sayesinde çok kaliteli bir boya görünümü elde edilir. Bu sebeple araba boyarında veya beyaz eşya boyalarında en çok kullanılan seçenek genellikle bu boyadır. Sanayi alanında en çok kullanılan boyalardan biri olması sebebi ile çok önemlidir. Bu boyanın el ile yapılması mümkün olmadığı için mutlaka özel olarak üretilmiş olan bir boya tabancası kullanılmalıdır. Aynı zamanda boyanın tam olarak tutunması ve kalıcı olması için mutlaka boya işlemlerinden sonra fırınlama ve kurutma işlemleri yapılmalıdır.  

Kumlama Makinası

Kumlama işlemleri sanayi alanında en çok kullanılan ve aynı zamanda boya yapılacak olan metal malzemelerin boyaya hazır hale gelmesini sağlayan makinalardır. Bilindiği gibi boya yapılacak olan metal yüzeylerin mutlaka pürüzsüz olmaları ve aynı zamanda temizlenmeleri gerekir. Bunun için ise kumlama makinası kullanılır. Yapılan işlemlerde özel olarak üretilen bir makina ile kum taneleri çok büyük bir hız ile ilgili yüzeye çarptırılır. Bu kum taneleri her darbede metal malzemede yer alan pasların, kirlerin veya çapakların tamamen yok olmasını sağlarlar. Bu sayede metal malzeme istenen temizlik yüzeyini yakalar ve boya işlemi için hazır hale gelir.

Farklı tasarımlara sahip olarak üretilebilen bu makineler yapılan boya işlemlerinin çok daha temiz ve çok daha kaliteli olmasını sağlar. Özellikle yeniden boyanacak olan metal malzemelerin üzerinde yer alan boyaların sökülmesi içinde yine kumlama makinası kullanılır. Kumlama işlemleri bir defa da sonuç vermediği takdirde birkaç defa daha tekrarlanabilir. Ancak bu işlemlerin çok dikkatli yapılmaları gerekir. Çünkü doğru bir teknik ile yapılmadığı takdirde metal yüzeyin zarar görmesine neden olunabilir. Bu sebeple kumlama işlemleri mutlaka bu işi bilen ve aynı zamanda deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Hem elektrostatik toz boya hem de kumlama makinası hakkında fiyat bilgileri almak istediğinizde sizde sanayiden olanaklarından faydalanabilirsiniz.

 
İlk Yorumu Sen Yaz
Tercüme