3 Mayıs 2024 Cuma
ads
DOLAR 32.41 ₺
EURO 34.82 ₺
STERLIN 40.70 ₺
ALTIN 2,403.81 ₺
BTC 59,497.66 $
ETH 2,999.67 $
BİST 10,208.65

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Derbinin Görünen Kadıköy’ünde Klavuz Avcı Oldu!

Yayınlama: 5 Kasım 2023 Pazar 08:50 Okunma: 103

Rakip Analizinde  Memlekette Nadir  Hocalardan; Abdullah  Avcı

Abdullah  Avcı,  memlekette rakip analizini en iyi  yapan hocalar arasında bulunuyor.

Abdullah  Avcı, Fenerbahçe’yi  iyi çalışmış.

Avcı’nın  taktiğinin en göze  çarpanı; kaleden oyunu  geç başlatmak  ve kaptıkları  topları  ters  kanata diyagonal yapmaktı.

Trabzonspor kaptığı her topu derin  oynama;  yerine topu  ters kanata  çevirmesiyle Fenerbahçe’nin bütün yerleşim düzenini  bozdu.

Trabzonspor oyununun  en kazançlı tarafı; Fenerbahçe’nin  4-2-3-1  yerleşiminde hatlar  arasındaki  alış-verişi  kesmesi oldu.

Trabzonspor Fenerbahçe’nin geçmiş maçlarda  tabela  ve  oyunu  etkileyen  2. ve 3.  bölgelerinde pas obsiyonlarını  bozdu.

Fenerbahçe  maç boyunca uzaktan atılan  birkaç şut dışında ceza sahasında  etkili olamaması da  Trabzonspor’un  rakibini buna  mecbur etmesiydi.

Şut  ve Orta  Bu  Oyunda Acizliktir!

Memleketin oyun anlayışında uzaktan şut atma ve sağlı  sollu ortalar hep  önemsenmiştir.

Oysa dikkatli  bakılıp oyun  iyi  analiz edildiğinde;  şut  ve ortanın net  gol pozisyonu üretememenin bir acizliği olduğu  görülür.

Şut ve orta yerine  kaleye  inme mümkünse  boş kaleye  gol atma bu oyununda oyun  gücünün  göstergesidir.

Bu oyuna  da  en somut adres; Barcelona’nın geleneksel oyun  kodlarında olan  pas  trafiğini  tamamlayıp  tabelayı  değiştirmesi  gösterilebilir.

Fenerbahçe’nin akan,  geçiş ve set  oyunlarında  önce ceza  sahası  sonra  altı  pas  içinde organize olamamasının acizliği uzaktan şutlara mecbur bıraktı.

İlk yarıda İrfan  ve  Zajc’ın ikinci yarıda Ferdi ceza sahası  dışından  şutları da 

Trabzonspor’un rakibini  buna  mecbur etmesinin  sonucuydu.

Takım Karnelerinin Tümeli

Bu oyunda bazı  maçlar skora göre  yorumlanır. Fenerbahçe’nin  sezon başından bu yana gelen performansının  karşısında sezona iyi başlamayan Trabzonspor için bu  maç sonucu  özelinde   karne notu  olarak  Trabzonspor’da kötü  oynayan  yokken,  Fenerbahçe’de iyi  oynayan  50 bin  watlık  projektörlerle arandı yine  de bulunamadı.

Takım Karnelerinin Özeli

Maçın  galibi Trabzonspor’da kalede Uğurcan, nasıl  olsa  memlekette hakemler  oyunu  geç başlatmaya  ceza kesmiyorları bildiği için  her oyun başlatmasında  minimun 20  saniye  topla oyalandı.  Uğurcan, 102  dakikalık maç boyunca uzaktan Ferdi’nin  şutu dışında kurtardığı pozisyonla karşı karşıya gelmedi.

Trabzonspor maçı galip bitirmeseydi,  skor Trabzonspor’un lehine maçın üçte ikisi   zaman olarak 3-0   geçilirken; Mehmet Can  yaptırdığı  kopya   iki  penaltıyla Fenerbahçe’yi oyuna ortak etti.

Trabzonspor’da Baniya, Denswill, Eren, Mendy, ve   alan savunmasında   rakibe pozisyon  vermedi. 

Berat  ve Pepe skora  katkısıyla   dikkat çekti.  Onuachu  ise hem skor hem de 2.01’lik boy avantajını iyi kullanarak  tüm hava  toplarında Fenerbahçe’nin   Samet ve Oosterwolde  ikilisini  aciz  hallere  düşürdü ve   amatörce hatalara  itti.

Onuachu’nun   takım oyunu iyi organize edildiğinde,  Süper  Lig’de  çok maçta esamesini   tabelaya yazdıracağı   gözlendi.

Visca  sezonun  kariyer maçını  oynadı. Ayak  becerisi  Süper Lig’in en iyilerinden olan Visca   fizik olarak  hazır olduğunda neler yapacağını gösterdi.

Albulkadir, top kapma ve  etkili kulanmadı Trabzonspor’un  iyilerindendi.

Fenerbahçe’de  takım  olarak öne  çıkan bir isim  yoktu.

Kalede Livakovic, Hırvatistan-Türkiye  A Milli  Maçında kalesini gereksiz  terkten  Barış Alper’den yediği   aşırtma  golün etkisinden hala kurtulamamış.

10 milyon  avrolu   bonservisli  Livakoviç’in, son  haftalarda  yediği gollere  ek  Trabzonspor’un ilk  gölünde de  kalesine  çakılı  kalması da  bu psikolojik travmanın  bir sonucuydu.  Livakoviç’e bu oyunda her hocanın  kaleciye  söylediği  “altı  pas  senindir!”  uyarısını  Fenerbahçe’de  kaleci antrenörlerinin ve   onlardan da sorumlu olan İsmail Kartal’ın bir hatırlatması gerekiyor.

Fenerbahçe’de  kötülerin başında Osayi, Samet ve Oosterwolde geldi.

İlk  golde sol kanattan ağır çekim  gelen ortada  Osayi, Samet ve Oosterwolde  adam  markajı ve alan savunmasında 50  bin Fenerbahçe  taraftarına saç baş  yoldurdu. Bu  golde altı  pas  köşesinde bekleyen  Ferdi de  loca  seyircisi  gibiydi.

Fenerbahçe’de   geride  kalan maçların  açık ara  en iyisi olan, İsmail de şok presleriyle kaptığı  toplardan uzaktı.  İsmail aksine ayağındaki  topları kaptırınca yaptığı rövanş  faulleriyle  ikinci sarıdan  kırmızılandı ve takımını  10  kişi bıraktı. İsmail bu acemiliğini geçen sezonki Dinamo Kiev maçında  da  yaparak  kritik maçta oyun dışı kalmıştı.

Fenerbahçe’de  skora  direnen  İrfan oyun mücadeloesinde geri adım atmazken,   kendisinden beklenen derin  pasları  kaptanıyla buluşturamadı Szymanski, Tadic  ve Dzeko  da sezonun en kötü performanslarıyla maçın hayal kırıklıkları oldular.

Maç  Sonunda, Söz Sonu Rakamlarda

1.     Süper Lig'in 11. haftasında Fenerbahçe sahasında Trabzonspor'a 3-2 kaybetti. 

2.    Fenerbahçe bu sezon 19 maç sonra ilk kez kaybetti.

3.    Onuachu, Beşiktaş’tan  sonra   Fenerbahçe’yi de  boş geçmedi.

4.    Trabzonspor’da Pepe  golle tanıştı.

5.    Trabzonspor, Fenerbahçe deplasmanında 26 yıl sonra kazandı. 

6.    Abbullah  Avcı  bu oyunun bilgi yönünü kullandığını  bir  kez daha gösterdi.

7.    Abdullah Hoca, maç  sonu açıklamalarıyla  da  fazla alçakgönüllü  olarak skoru üzerine çok almadı.  Oysa, görünen Kadıköyde  klavuz  Avcı  Hocaydı.

8.    Abdullah  Avcı’nın  maç performansına  karşın; Fenerbahçe’de  İsmail  Kartal “bizde adale sakatlığı olmaz!”  gerekçesinin  ne kadar  zayıf olduğunun faturasını  Djiku, Becao, Serdar ve Fred'in sakatlıklarının yokluğunda Trabzonspor’a sahasında  kaybederek ödemiş oldu.

Kaynakça

*Fenerbahçe-Trabzonspor Süper Lig 11. Hafta  Maçı. 04.11.2023

İletişim  ve Erişim    
Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1
 

Tercüme