29 Nisan 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.57 ₺
EURO 34.85 ₺
STERLIN 40.40 ₺
ALTIN 2,446.90 ₺
BTC 63,758.28 $
ETH 3,305.38 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Cumhuriyet’in Muhteşem 100. Yıl Kareografisiyle Derbi Galatasaray’ın

Yayınlama: 22 Ekim 2023 Pazar 00:10 Okunma: 52

Cumhuriyet’in Muhteşem  100. Yıl  Kareografisi

50 bin Galatasaray  taraftarının   takımla birlikte  yaptığı Cumhuriyet’in   100. Yıl  Kareografisi tek kelimeyle muhteşemdi.

Bu ülkenin   özellikle sportif alanın Cumhuriyet ve  habitifine sahiplenişi her daim oldu ve   olacak.  

Nitekim, dünkü derbinin başlangıcında yapılan  gösteri  cumhuriyet ve değerlerinin hep yükseleceğinin ipuçlarını verdi.

Derbinin  Sıcak Anları

Süper Lig 9. hafta maçında Galatasaray, evinde Beşiktaş'ı ağırladı. Galatasaray’ın 2-1’le geçtiği Beşiktaş karşısında  goller Arjantin’li Mauro Icardi'den geldi. Beşiktaş’ın tek golünü  ise İngiliz Chamberlain kaydetti.*

Beşiktaş  ilk 20 dakikasında topa  daha hakim olan  taraf oldu.

İlk  yirmi dakikadan sonra Galatasaray oyuna  hakim oldu  ve   bunun sonucunda 26. Dakikada  skor avantajı yakaladı, 1-0.

İlk yarı maçın 29. dakikasında Mert Günok, ceza sahası dışında elle müdahalede bulununca  VAR  uyarısı ve izlemesiyle oyun dışı kaldı.

Beşiktaş, maç istatistikleri Galatasaray lehine somutlaşırken, özelikle ceza sahası  aksiyonlarında rakamlar  Galatasaray hanesini gösterdi.

Beşiktaş 10 kişi  kalmasına rağmen,  maçın ikinci devresinde topla  oynayan, maça ağırlığını  koyan taraftı. Beşiktaş  özellikle sağ kanat  organizasyonlarıyla Galatasaray kalesinde  etkili  oldu.

Maçı kaybeden Beşiktaşın maçta en iyi performansı  gösteren  sağ kanatta  görev yapan  Rosier’di.

Oyuna sonradan giren Chamberlain’in ikinci devredeki oyunuyla  takıma  hem oyun  hem skor yönüyle  takıma katkı  getirdi.

Galatasaray’a Notlar

Okan  Buruk dönemindeki 5. derbi galibiyetini alan Galatasaray’da bazı oyuncular  cv’leri  ile alınmış performans gösteriyor.
Anılan  oyuncuların başında Tete  ve Angelino  geliyor. 

Memleketin  Caner  Erkin dışında  etkili bir sol kanat oyuncusu  bulma  sıkıntısı   Galatasaray için de  söz konusu oluyor.

Torreira  derbide de en çok koşan, top kapan ve  ayağına gelen topları olumlu kullanan ismiydi.

Kerem her zamanki  gibi hareketliydi, ancak; oyuna  ofans ve defans  katkısı vasata  yaklaşamadı.

Kaan  Ayhan İngiltere’deki  M.United  maçında  defans  yönüyle  etkili olurken, derbide aynı etkiden uzaktı.  Özellikle ikinci devre  10  kişi kalmasına rağmen  Beşiktaş  orta sahada  daha çok  top aldı  ve çevirdi.

Galatasara’da Zaha  vasat oynarken, kendinden beklenen  yaratıcı  oyunu gösteremedi. 

Galatasaray hafta içinde oynayacağı B. Münich  karşılaşması öncesi  skor yönüyle moral buldu, skoru  aldı. Oyun  yönüyle soru işaretleri bıraktı.

Beşiktaş’a Notlar

Beşiktaş Buruk Yılmaz  sorumluluğunda  çıktığı ilk derbiyi kaybetti.

Beşiktaş  derbi istatistiklerinde ilk yarı sınıfta kaldı. Özellikle  ceza  sahasında topla buluşma  analizlerinde  sıfır çekti.

Beşiktaş’ın  maç boyunca  dikkati çeken  en önemli oyun eksikliği, kaleciden oyunu başlatma  ısrarıydı.

Geriden oyun kurmanın başta gelen formasyonu  kalecinin  ayak hakimiyetinin  en az elleri kadar güçlü  olmasıdır.

Beşiktaş  1. Bölgede  rakip 2-3 metre  yakınındayken,   ceza  sahası içinde  ayağa pas  yapması ile kaptırdığı   toplarla  pozisyon  yokken  kalesinde Galatasara’ya gol  aksiyonları  verdi.  

Penaltı da  böyle bir pozisyon sonucu  çıktı.

Beşiktaş    taraftarının   yaz başından beri  sezon başlamadan önce istediği  lider oyuncu eksikliğini  derbide de yaşadı.

Her maçın  başlangıç hazırlığı, aktif anı,  içindeki krizleri  ve bitiş öyküsü başkadır.  Beşiktaş derbide skoru lehine  çevirecek  oyun aklıyla  topa  basan  ve takımı yönlendirecek  yaratıcı  oyuncu  eksikliğini yaşadı.

Beşiktaş’ın açık ara en iyisi sağbeki Rosier’di.

Kalede Mert ilk  golde  hatalıydı. Mert’in   kırmızı  kart  pozisyonu  dışında pozizyon hatası yapmadı. Ersin  geriden topla  oyun kurmada güven ermedi.  Ersin derbi maçın  atmosferini  kaldıracak  özgüveni gözlenmedi.

Bu oyunda, pozisyon  bilgisi en az  oyun kurgusu  kadar önemelidir.

Beşiktaş’ta stop-pas stop-pas yapmasıyla  takımın oyun aklı olması beklenen Ghezzal  çok defa yerini kaybetti. Ghezzal İkili mücadelelerde özellikle Toreira ve Kaan  karşısında etkisiz kaldı.

Süper  Kupa Finali

Fenerbahçe  ile  Galatasaray arasındaki Süper Kupa finali  yılın son haftası Suudi Arabistan’da oynanacak.

Bu final seçim yeri yönüyle reklam, sponsorlar, televizyon yayınları ve bahisler  kalemlerinde kulüplere önemli bir gelir olacak.

Ancak; Finalin zamanlaması yanlış.

Yılın son günü bu finalin oynanması Avrupa’da ve Türkiye’de maçlar yapacakları  unutulmuş gibi  yılın son  haftasına bırakılması  külliyen yanlış.

Sonuçta;
⦁    Süper Ligin 9. Haftasında Galatasaray art arda 8. Galibiyeti  hanesine yazdırdı.

⦁    Futbolculuk kariyerinde hem Galatasaray hem de Beşiktaş forması altında çok sayıda derbi oynayan Okan Buruk, teknik direktör olarak ilk derbi sınavını Beşiktaş karşısında vermişti son derbide de . Sarı-kırmızılı takım, Buruk yönetimindeki 5. derbiyi galibiyetle tamamladı.

⦁    Taraftarlarının R.Park’ta da  yalnız bırakmadığı Beşiktaş zirve yolunda   yara  aldı.

⦁    Nice  8-9  puan farklarının  kapandığı  lig rekabetinde bu mağlubiyet, Beşiktaş başkanı Sayın A.N. Çebi’yi da  kongre  kararına götürürken takımın da bundan  sonraki maç hazırlıklarını ve maç  motivasyonunu olumsuz etkileyeceğinin fotoğraflarını verdi.

⦁    Derbinin  hakemi Halil Umut Meler  kritik pozisyonları  net süzüp  kararlarına yansıtamadı. Penaltı  olmayan pozisyonda penaltı verip  VAR’ın kurtarması; Mert’in kırmızı  kartının  da  VAR’dan  gelmesi H.U. Meler karnesine  (-) notlar oldu.

⦁    2022  Katar Dünya  Kupası’ndan kalma mirasla memlekete  de yansıyan  maç uzatması takıntısı bir türlü  giderilemiyor.

⦁    Dünkü derbide  uzayan 105 dakikalık oyunda bunu gösterdi.

⦁    Bir maç bu kadar uzatılmaz.  Bu kadar süreye  5  oyuncu  değişikliği de yetmez.  Derbinin  de bir futbol maçı olarak   105  dakika oynanması  fizik-kimya  bulgularına ve  insan performanslarına  uymaz!

*Galatasaray – Beşiktaş Süper Lig  Maçı (2-1). 20.10.2023.

İletişim  ve Erişim    

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme