29 Nisan 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.57 ₺
EURO 34.85 ₺
STERLIN 40.40 ₺
ALTIN 2,446.90 ₺
BTC 63,758.28 $
ETH 3,305.38 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Cumhuriyet’in 100. Yılında 61. Türkiye Kupası’nın Sahibi; Fenerbahçe

Yayınlama: 12 Haziran 2023 Pazartesi 08:52 Okunma: 64

Dokuz  Yıl  Sonra  Gelen Kupa

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe ile Süper Lig’in renkli takımı Başakşehir karşı karşıya geldi. Fenerbahçe,  2-0'lık net   skorla kupaya  uzandı.
Böylece  Fenerbahçe 9 yıllık kupa hasretini sona erdirerek, Türkiye Kupası'nda 7. kez şampiyonluğa ulaştı.

Son sekiz sezonun yedisinde  Avrupa’da Türkiye’yi temsil eden  Başakşehir  ile  son dokuz yıldır  hiç kupa alamayan Fenerbahçe karşılaşmasının  özeti,   Türkiye  Kupası  Finalinde  Fenerbahçe  sınıfı  geçti.

Jorge Jesus  Türkiye’ye   geldiği  ilk maçlardaki  3. Bölgede  pres yapma ve   rakibi çıkarmama plan  karakterini  sahaya  yansıttı. Bu karakter  61. Ziraat Türkiye  Kupası’nın  Fenerbahçe’ye  gelmesinin  temel  faktörü olarak  gözlendi.

Final  maçının ilk  devresinde   Fenerbahçe  istediği  oyunu oynadı.

Çünkü  Fenerbahçe,  oyunda   istekli, saha  ve adam presini iyi  yaptı. 

Fenerbahçe’nin  bu oyunu   Başakşehir’e  hata  yaptırdı. 

Karne  Fenerbahçe

Fenerbahçe’de   takım performasını  yükselten  oyuncuların  başında özellikle  ilk devredeki  oyunuyla Arda  Güler geldi. Finalde Arda bir  asist yaptı ve maçın  en değerli  oyuncusuna layık görüldü.

İrfan Can Eğribayat, maç boyunca  kritik  hata  yapmadı.

Fenerbahçe’de   Arao  sezonu en çok  top kapan ve ikinci gole  asist  yapan isim oldu.

Fenerbahçe’de   iki golle  duble yapan  Michy Batshuayi   kendisinden  bekleneni verenler arasındaydı.

Fenerbahçe’de   Ferdi Kadıoğlu, Serdar Aziz, Attila Szalai, Luan Peres’den  oluşan geri dörtlü  maç boyuncu maceraya girmedi.   Sağlamı  seçip oynadı.

Miha Zajc ve   İrfan Can Kahveci  maçta vasatın üzerine çıkamadılar.

Bu sezounun  Süper Lig’de 29  olmak üzere toplamda  33 gollü  ve yedi asistli Enner Valencia final maçında sezonun en etkisiz  maçını  çıkardı.
Valencia girdiği gol pozisyonlarını değerlendirmezken,  ayağına gelen topları olumlu kullanamadı.

Başakşehir  Karnesi

Başakşehir  son sekiz sezonun yedisinde  Avrupa’da Türkiye’yi temsil ederken bu  sezonu  da Süper Lig’de  5. sırada tamamladı.  Başakşehir  Süper Lig’de  topla en çok  oynayan ikinci takım  olarak da  final maçında zaman  zaman   topa hakimiyetini  gösterdi. Ancak   gol  pozisyonları üretmede etkili  olamadı.

Başakşehir’de iki golü kalesinde gören, Muhammed Şengezer  kritik  gol pozisyonlarını  çıkardı.

Başakşehir’de performas  olarak Berkay Özcan, Deniz Türüç, Philippe Keny ve  Joao Figueiredo  dikkat çeken simlerin başındaydı.

Başakşehir’de  Emre Belezoğlu  tarafından peformansları  beğenilmeyerek  ilk yarıda oyundan  alınan Lucas Biglia,  Serdar Gürler  ve Caner Erkin takım çıkarken katırdıkları  toplarla  dikkat  çekti.

Caner  Erkin’in  oyundan çıkınca formasını yer atması profesyonellikle  bağdaşmadı.

Çünkü; yıllardır üst düzey  futbol oynayan  Caner  Erkin’in “ekmek  yediği yeri  inkar eden” bu tavrı sadece  maçın gerilimi  ve sezonun  yorgunluğuyla   açıklamazken, üst düzey  futbolcuların  gençlere  “rol  model  olma”  gibi  bir misyonları  da  olduğu unutulmamalıdır.

Türkiye’de  En Fazla  Maç  Oynayan  İki Takımı

Başakşehir  ve Fenerbahçe 2022  yılı Haziran  ayında  başladığı 55’er  maçlık   trafiğiyle bir sezonda  en çok maç oynayan iki  takımı olarak  görüldü.

Her sene  şampiyon olunamaz.  Kulüp tarihinde  finaller oynamak  da değerlidir. 

Başakşehir   finale gelene  kadar  Türkiye Kupası’nı kazanan Galatasaray, Trabzonspor ve  MKE Ankaragücü’yü elemesiyle  finali  ne kadar hak ettiğini  gösterdi.
Fenerbahçe  2022-2023  sezonunda  Süper Ligi  Galatasaray’ın ardından ikinci olarak tamamlaması ve  61. Türkiye  Kupasını Cumhuriyet’in 100.  Yılında  almasıyla   tebrikleri hak ederek  sezonu iyi kapattı.

Söz  Sonu

Fenerbahçe, adına  Ziraat Türkiye Kupası’nı alması deprem  gerçekli  zamanın ruhunda önemli ve değerlidir.

futbolda son kupasını 25 Ağustos 2014'te kazanan Fenerbahçe o  dönem takımın teknik sorumlusu  Ersun Yanal yönetiminde 2013-14 sezonunu şampiyon olarak tamamlamış ve  Süper Kupa'da Galatasaray'ı penaltılarda geçerek kupaya ulaşmıştı.

Bu sezonda  Süper Kupa'da Galatasaray'la karşılaşacak  Fenerbahçe böylece, kulüp başkanı Ali Koç döneminde de futboldaki ilk kupasını kazanmış oldu.

Final Bitti Jorge Jesus Dönemi  de Bitti!

Maç sonunda yaptığı açıklamasıyla  Jorge Jesus dönemi Fenerbahçe’de  bitmiş oldu. Jesus   bu kararını önceden aldığını  ve  yönetime bildirdiğini söylerken de bugüne kadar  hiç  söylemediği “ben de mükemmel  değilim”  ifadesiyle de   kendisinden  hiç beklenmeyen “ö z e l e ş t i r i s i n i” de yapmış oluyordu.

İletişim  ve Erişim
Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1
 

Tercüme