6 Mayıs 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.31 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.62 ₺
ALTIN 2,413.99 ₺
BTC 63,478.98 $
ETH 3,088.20 $
BİST 10,267.09

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

City of Manchester’den Fenomensiz Skorla UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu

Yayınlama: 11 Haziran 2023 Pazar 08:36 Okunma: 90

İstanbul ve Atatürk Olimpiyat Stadı İngilizlere İyi  Geliyor

İstanbul’da 2005  yılında Liverpool İtalyan Milan’ı yenerek  Avrupa futbolunun en büyüğü  olurken;   bu  kez   2023  yılında  Manchester City  yine bir İtalyan takımı İnter’i mağlup etti Avrupa futbolunun bir numaralı organizasyonunda şampiyonluğa  ulaştı.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 2005 yılında oynanan finalde İtalya'nın Milan ile İngiltere'nin Liverpool takımları karşı karşıya gelmiş, Milan'ın ilk yarıyı 3-0 önde tamamladığı  halde, 3-3'lük skorla uzatma bölümüne ve penaltılara taşımayı başaran Liverpool, rakibine penaltılarda üstünlük sağlayarak şampiyonluk kupasının sahibi olmuştu.

Bu kez 2023  yılında yine  Atatürk Olimpiyat Stadı'nda  Manchester City   İtalyan takımı İnter’i 1-0 mağlup ederek kupaya uzandı.

Manchester City’den Bir  İlk

Kupaya uzanan Manchester City,  tarihsel kesitinde ilk kez Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu.

Manchester City, daha önce 2021 yılında Chelsea ile finalde karşılaşmış ve rakibine 1-0 yenilerek kupa  elinden  kayıp  gitmişti.

Maçın Gidişi ve Gelişi

Maç her  iki takımın da garanti oyunuyla başladı.  Bu görünüm  beklenen bir oyun  anlayışıydı.

İlk yarı  her iki takımın da top  rakipteyken presiyle  ve savunma  kurgusuyla geçti.

İlk devrede topla daha fazla oynayan taraf Manchester City oldu. Rakibini yarı sahasında karşılayan Inter ise hızlı hücumlarla pozisyona girmeye çalıştı.

Maçın ilk yarı skoru da pozisyon zenginliğinden ve skordan uzaklığının bir sonucu  olarak 0-0 tamamlandı.

İkinci yarıda  Manchester City  tam olarak bildiğini  yaptı  ve  bir pozisyonda 9  oyuncuyla  İnter ceza  sahasına  geldi.  68. Dakikada İspanyol  Rodri  savunmadan  sekip  boşta kalan  topa net vuruşla  tabelayı değiştirdi 1-0.

Finalde Üzgün Hakan ve Kupalı İlkay   

Finalde  her iki  takımın  savunma  planından dolayı, gerek  İlkay Gündoğan  gerekse  Hakan   Çalhanoğlu  beklenen oyunlarını sergileyemedi. 

Maçın stresi ve taktik seyri İlkay  ve   Hakan’ın en iyi performanslarını  göstermelerine  engel  olarak görüldü.

Finalin  sonunda dev kupa, tarihte ilk kez Türk kökenli bir futbolcunun elinde yükseldi. City  kaptanı İlkay Gündoğan takımıyla zafere ulaşıp sevinirken; Inter'de forma giyen milli futbolcumuz  Hakan Çalhanoğlu  ise kupayı kaybederek üzüldü.

Maçın Kritik Adamı Bernardo

Finalde  hem  yaptığı bir hata  hem de   oyun içinde aldığı   her topta   İnter’li oyuncuları bezdirdi.

Bernardo Silva'nın hatalı geri pasında topa hareketlenen Lautaro Martinez kaleci Ederson ile karşı karşıya geldi  ancak yararlanamadı.

Pep  Guardiola’dan Bir Sezonda 3.Kupa

Premier Lig'de şampiyonluklara ambargo koyan Manchester City, Federasyon Kupası'nın ardından UEFA Şampiyonlar Ligi'ni de kazanarak  bir sezonda  üç kupanın sahibi oldu.

Pep  Guardiola böylece Barcelona’dan  sonra    Bir  Sezonda  3 Kupaya  City of Manchster’de  ulaşmış oldu.

Pep  Guardiola  maç sonu açıklamalarında,  kendisi  ve takımı  için  ısrarla söylenen “özel bir teknik adam olma  ve takımını özel yöntemlerle hazırlama” temalı   konuşmalara ve sorulara  “hayır  özle değilim, öyle  hissetmiyorum” demesi de  O’nun ne  kadar  işinin profesyoneli  olduğunun  en  güncel somut  hali oldu.

Maç Sonu

Manchester City, UEFA Şampiyonlar Ligi'ni de kazanarak,  Manchester United'ın ardından başaran ikinci İngiliz kulübü oldu.

Büyük semayeli bir kulüp  olarak Manchester City,  kazandığı bu  final ile   birkaç  yıl daha bu  segmentte  süreklilik göstereceğinin  de  somut fotoğraflarını verdi.

İnter de  Avrupa’nın en güçlü  ve başarılı ikinci  takım olarak finalde  iyi  mücadele etti.

Finalin  Adresi  İstanbul-Türkiye

Sonuçta Türkiye’nin renkli şehri  İstanbul’da 72 bin seyircinin izlediği  ikinci bir büyük  final daha başarılı bir organizasyonla bitti.  

Şampiyon  abartmadan tebrik  edilmeli,   kaybeden  ise yerden yere  vurulmamalıdır. Çünkü  finalin oyun kalitesi  vasatı  geçemedi.

Gerek Manchester City  gerekse  İnter kutlanmalı, bundan  önce ve  bundan sonra yapacakları   çalışma  planları ise çok para  harcayıp  da  başarıdan uzak memleket  takımlarına  da örnek alınmalıdır.

İletişim  ve Erişim
Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

 

Tercüme