27 Nisan 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.40 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 63,200.32 $
ETH 3,221.47 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Beşiktaş ve Fenerbahçe’de Derbi Öncesinde Hal ve Gidişler!

Yayınlama: 9 Aralık 2023 Cumartesi 09:35 Okunma: 163

Memleketin Derbi Hali

Derbi, aynı şehirlerin  takımları arasında oynanan maçlardır. Bir maçın derbi olabilmesi için  (1)Takım olma  ve  (2)Aynı şehrin sınırları içinde bulunma  koşulları vardır.  Gezegende  takımlar arasında  önemli ve değerli  derbiler   gözlenir. 

Memleket  futbolunda  derbi  maçları  konusunda  zengin  bir birikimimiz var.   Başta İstanbul,  Ankara,  İzmir  ve  Adana  şehir  derbileri hem  sportif rekabetleri hem  de  sosyolojik  ve  kültürel yaşam biçimlerini spor  kamuoyuna  sunuyorlar.  Bu  yapısıyla  memleket  derbileri  Simon Kuper  imzalı şu sözü tam teyit  ettiriyorlar,

“Futbol asla sadece futbol değildir.” 

Hakikaten memleket  derbileri başta İstanbul derbileri olmak  üzere  futbolun  sadece oyundan ibaret olmadığını gösteriyor. Zira derbi kültüründe sosyoloji,  toplumsal  sosyal psikoloji ve ekonomi  etkenleri devreye giriyor. Derbilere başka bir  hava  getiriyor. Çünkü, derbiler futbolun teknik ve  taktik özelliklerin yanında kültürel  yönlerini de belirginleştiriyor. Zira futbol, sosyo-kültürel  ve  sosyo-eğlence için   toplumsal bir  olgu olma  özelliğini derbi maçlarında daha  da yükseltiyor (Karaağaçlı, 2021).

Memlekette  Ses  Getiren Derbiler

Türkiye’nin  temel derbileri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş   arasında  yaşanıyor. Elbette    yazının  ilk satırlarını oluşturan “aynı şehrin takımları”  betimlemesine uyan  aynı şehirli   çok sayıda takımımız  vardır.  Ankara   derbisi  olarak,   MKE Ankaragücü  ile Gençlerbirliği, İzmir’de Karşıyaka ile Altay, Adana’da Adana Demirspor  ile  Adanaspor… cennet memleketin   diğer gözde derbilerdendir.  Bu derbiler gözdedirler   çünkü; heyecanları, duyguları, yarışkanlıkları  farklı  iklimli,  havalı, sulu  ve karakter  zenginlikleri  içeren  kültürel bağlamlarla doludur.

Güncel Derbinin Etkili Değişkenleri

Durum ve zaman futbolun iki temel değişkenidir. Süper Lig'in 15. haftasında karşılaşacak olan Beşiktaş ile Fenerbahçe maçları bu iki değişken açısından iyi oyuna işaret ediyor.

Saha ve taraftar avantajı derbinin itici gücü olarak Beşiktaş hanesine yazarken; takımların 1, 2 ve 3. bölgeleri geride  kalan resmi maçlar  ışığında şu fotoğrafları veriyor:

Kaleciler; Beşiktaş’ta kalede Mert Günok derbi deneyiminde Livakoviç’ten önde  görünüyor.

Bu sezon Mert  Günok 19 resmi maçta 21 golü kalesinde  görürken, Livakoviç 14  maçta  18  gole engel olamadı.

Her  iki kalecinin son  maçlarda maçı  çevirdi denilebilecek performansının olmaması  da çıkılacak derbideki taraftarlara  güven katsayısını  düşürüyor.

Defanslar; Beşiktaş   ve Fenerbahçe’nin son  Avrupa  maçlarındaki aldıkları  farklı  mağlubiyetler her iki takımın da  takım savunmalarındaki zaaflarını gösteriyor.

Gerek Beşiktaş gerekse   Fenerbahçe maç kadrolarında  maça başlayacak ilk 11 için  ortak sorun savunma  düzenlerinde  gözleniyor.

Beşiktaş’ta Onur, Necip, Colley ve  Umut dörtlüsü  alan savunmasında  ve adam  paylaşımında  sorunlu görünüyor.

Fenerbahçe'de topa hem sert  hem de kullanmada ayakları iyi olan Rodrigo Becao’nun yokluğu  defans  düzenini  son  beş maçtır bozmuş  durumda.

Fenerbahçe'de defansta  oyuna başlaması tahmin edilen Osayi-samuel, Djiku, Samet ya da Oosterwolde ve Ferdi tercihleriyle  Ferdi  dışında  güven vermiyor.  Defansın  arkasına atılan her  top ve her yan  ortada  Fenerbahçe defansı  rakiplerine net  gol pozisyonları veriyor.

Orta sahalar; bir takımın  koşu  kalitesi, pres gücü ve top  kullanmadaki becerisinin en etkili olması gereken düzeni 2.  bölgedir.

Beşiktaş’ta  ilk başlayacak 11’de orta saha görevi beklenen Salih, Gedson ve  Chamberlain  takım savunmasına  yardım etmede  fizik  kalite olarak  zorlanıyor ve maçların son  30  dakikasında  oyundan düşüyor.

Skor  katkısında  da Beşiktaş  orta  alanı  kısır gözüküyor.

Fenerbahçe orta sahasında oyuna başlaması beklenen İsmail, Fred, İrfan Can Kahveci ve Szymanski  göreceli olarak  Beşiktaş’a  göre daha  formasyonu yüksek gözüküyor.   Anılan orta saha  diziliminde Fred’in  özel  bir yer  tuttuğunu,  Fenerbahçe’nin son  Sivasspsor  maçı bir daha  gösterdi.

Fred  basit oynama özelliğiyle top  kapma ve kullanmada  takımın açık ara  en iyisi gözüküyor.

Fenerbahçe  orta  sahasında çaylak ama usta Szymanski’nin  hem  oyuna  hem de  skora  katkısı bu  maçta da devam ederse   ve orta sahada bu sezonun  kariyer  maçlarını  çıkaran  İrfan da katkı  verirse  oyun üstünlüğü Fenerbahçe’ye  yazar görünüyor.

Ofansif performanslar; Beşiktaş’ın  ofans  gücü olarak Cenk ve Aboubakar’dan beklentisi yüksek. Beşiktaş’ın ceza sahasına getirdiği her  hızlı top  Cenk  ve  Aboubakar  ile Fenerbahçe kalesinde gol  girişimi  yaratır. Orta sahadan Rebiç  desteği  de  geldiğinde Beşiktaş’ın gol yollarında  etkisi artar.

Fenerbahçe’nin 3. Bölgedeki gol planları olan  Tadic ve  Dzeko  işbirliği bu  sezon  3-2  kaybedilen  Trabzonspor  ve  Danimarka ekibi Nordsjaelland karşısında alınan 6-1’lik  farklı mağlubiyet dışında işe  yaramış görünüyor.  Anılan ikiliye orta sahadan İrfan  ve Szymanski’nin  de katkısı olduğunda,  Fenerbahçe’e skor  katkısı bekleniyor.

Söz  Sonu  İstatistiklerde

Derbinin ev sahibi Beşiktaş ligde çıktığı 14 maçın 8'ini kazandı, 2'sinde berabere kaldı ve 4'ünden de mağlup ayrıldı. Bu sonuçlarla Beşiktaş  26 puanla averajla 3. sırada yer aldı.

Fenerbahçe ise Süper Lig'de 14  maçta 12 galibiyet  aldı. Birer beraberlik ve mağlubiyet yaşayan, Fenerbahçe 37 puan  topladı.

Ligde son  maçı Kadıköy’de 4-2  skorla   Beşiktaş’ın alması  da derbide  mutlak galibiyetin  takım adını söyletemiyor.  Ancak; Olağanüstü Kongresi'nde 35. Başkan olan Hasan Arat yönetiminde ilk maçına çıkacak olan Beşiktaş  taraftarının da desteği ile Fenerbahçe karşısında galibiyet alarak prestij, moral  ve güven kazanmak  isterken;  Fenerbahçe  de Galatasaray’ın  Adana Demirspor galibiyetiyle 40 puanla liderliğe  yükselmesiyle; Beşiktaş karşısında puan kaybı yaşamak istemiyor.

Spor  kamuoyu  da  derbi  heyecanıyla  sakatlıksız,  hakem hatalarından arınık ve  iyi oyun  bekliyor.

Kaynaklar

Karaağaçlı,  M. (2021). Gezegenin Namlı Derbileri Bağlamında Gelen Derbinin Kafa Karışıklıklarına ve Yumuşak  Karınlarına Bakış.  www.yurtspor.com. 30.05.2021.

www.tff.com.Süper  Lig Puan Cetveli. 09.12 2023.

İletişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma

Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı

X                 : M_Karaagacli_

Instagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme