27 Nisan 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.40 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 62,757.78 $
ETH 3,112.35 $
BİST 9,915.62

Belçika-İsveç maçı saldırı nedeniyle askıya alındı... 2 ölü var

FUTBOL 3470
Yayınlama: 17 Ekim 2023 Salı 09:10 Kaynak: Haber Merkezi

Belçika-İsveç maçı saldırı nedeniyle askıya alındı... 2 ölü var

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen silahlı saldırıda, Belçika ile İsveç arasındaki futbol maçı için kente gelen 3 İsveç vatandaşından 2'si hayatını kaybetti. Saldırının İslamcı terörizmle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Pazartesi akşamı meydana gelen silahlı saldırıda 2 kişi öldürüldü. Bir kişi de ağır yaralandı.

Saldırıya uğrayan kişilerin, Belçika ile İsveç arasındaki futbol maçı için kentte bulunan 3 İsveç vatandaşı olduğu belirtildi.

Savcılık, saldırının Ortadoğu’daki olaylarla ilgili olduğuna dair hiçbir belirtiye sahip olmadıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun adaletten sorumlu Belçikalı üyesi Didier Reynders, saldırının “İslamcı terörizmden kaynaklandığını” söyledi.

Belçika medyası, saldırganın Schaarbeek semtinde oturan Tunus kökenli Slayem Slouma olduğunu bildiriyor.

Medyaya göre, Slouma radikalleşmiş bir IŞİD üyesi olarak biliniyor.

Ancak saldırganın ismi konusunda resmi kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Saldırı yerel saatle 19.15 civarında kent merkezindeki D'Ypres bulvarında meydana geldi.

Otomatik bir tüfek kullanan saldırganın, olaydan sonra kaçtığı bildirildi.

Federal savcılık sözcüsü Eric Van Der Sypt, saldırıda iki İsveç vatandaşının öldüğünü doğruladı.

Savcıya göre vurulan üçüncü İsveçli de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Van Der Sypt, saldırının Orta Doğu'daki çatışmayla bağlantılı olduğuna dair hiçbir belirtiye sahip olmadıklarını da vurguladı.

Belçika medyasına göre, görgü tanıkları, saldırganın ateş ederken, “Allahüekber” diye bağırdığını söylüyor.

Belçika medyası, saldırganın, sosyal medya platformu Facebook'ta “3 İsveçliyi öldürdüğünü” söylediği bir video paylaştığını duyurdu.

Videodaki kişi, kendisinin “Allah yolunda bir savaşçı” olduğunu ve İslam Devleti (IŞİD) adına hareket ettiğini belirterek, "İnancımız uğruna yaşar ve ölürüz" diyor.

Saldırganın, 3 binden fazla arkadaşının bulunduğu Facebook hesabında, Pazartesi günü erken saatlerde, 6 yaşındaki Filistinli bir çocuğun ABD'de öldürülmesinden söz eden bir mesaj yayımladığı da, Belçika medyasında yer alan haberler arasında.

Saldırının ardından Belçika Başbakanı Alexander De Croo başkanlığında kriz merkezi oluşturulurken, ilk yarısı 1-1’lik skorla sona eren Belçika-İsveç EURO 2024 grup eleme maçı tatil edildi.

Yaklaşık 700 İsveçli taraftarın, milli maçı izlemek için Brüksel’e geldiği belirtildi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda İsveç halkına başsağlığı mesajı iletti.

İsveç Futbol Federasyonu yetkilileri, “İsveçlilerin öldürüldüğünü duyduk. Ne olduğunu gerçekten bilmiyoruz. Oyuncular artık oynamama kararı aldı. Oyunculara sadece devre arasında bilgi verildi, alışması biraz zaman aldı. Maçın durdurulması en iyi çözümdü” açıklamasını yaptı.

Brüksel'deki saldırının ardından ülke genelinde terör alarmı seviyesi 3’e çıkarıldı. Brüksel’de ise, en yüksek seviye olan 4'e yükseltildi.

Brüksel toplu taşıma şirketi MIVB, King Baudouin Stadyumu ve Heysel metro istasyonlarının tedbir amaçlı kapatıldığını duyurdu.

Fransa İçişleri Bakanlığı, saldırının ardından Belçika sınırında kontrollerin sıkılaştırıldığını açıkladı.

Belçikalı Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Didier Reynders, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, saldırının “İslamcı terörizm” olduğunu dile getirdi.

Adaletten Sorumlu Komisyon Üyesi Reynders, Cuma günü Fransa’nın Arras kentinde bir öğretmenin bıçaklanarak öldürüldüğü olaya işaret ederek, şunları söyledi:

“Fransa'nın ardından Belçika da bir kez daha İslamcı terörizm tarafından vuruldu. Bu kalıcı tehdit karşısında dik durmalı, uyanık ve kararlı olmalıyız.”

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabında, "Kalbim Brüksel'in merkezinde meydana gelen ölümcül saldırının kurbanlarının aileleriyle birlikte” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, X hesabından “Bu gece düşüncelerim Brüksel'deki alçak saldırının iki kurbanının aileleriyle birlikte.Belçika polisine yürekten desteğimi sunuyorum. Şüpheliyi hızla yakalasınlar. Teröre karşı hep birlikte tek vücut olacağız” paylaşımını yaptı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da, "Brüksel'in kalbindeki ayrım gözetmeyen şiddet karşısında şok olduğunu belirterek, "Terör ve aşırılık toplumlarımıza sızamaz. İnsanların kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor. Nefret kazanamayacak” dedi.

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Belçika ile İsveç arasındaki maç, Brüksel'de gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle askıya alındı. İsveçli taraftarların hayatını kaybetmesi üzerine maçın devam etmemesi kararı alındı. İki takımın onayı ve güvenlik güçleriyle yapılan görüşme sonucunda maçın ilk devresi tamamlandıktan sonra askıya alındığı açıklandı.

İsveç'in 15. dakikada Gyökeres'in golüyle öne geçtiği mücadelede, Belçika 31. dakikada Lukaku'nun penaltıdan ağları sarsmasıyla skoru eşitlemiş ve ilk yarı, 1-1 eşitlikle sona ermişti.

 
İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme