29 Nisan 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.47 ₺
EURO 34.89 ₺
STERLIN 40.51 ₺
ALTIN 2,431.21 ₺
BTC 62,163.69 $
ETH 3,176.33 $
BİST 9,915.62

Ankaragücü-Fenerbahçe maçında verilmeyen penaltı kararı doğru mu?

Ankaragücü 5443
Yayınlama: 4 Eylül 2023 Pazartesi 10:47 Kaynak: Haber Merkezi

Ankaragücü-Fenerbahçe maçında verilmeyen penaltı kararı doğru mu?

Süper Lig'in dördüncü haftasında Fenerbahçe, deplasmanda karşılaştığı Ankaragücü'nü 1-0 mağlup etti.

Yayıncı kuruluşun Trio ekibi, Arda Kardeşler ve ekibinin görev yaptığı Ankaragücü - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özellikle maç içerisinde gözden kaçan penaltı pozisyonlarına ve atlanan kırmızı kart anına ilişkin görüşler dikkat çekti.

Fenerbahçe'nin Ankaragücü deplasmanında aldığı galibiyeti getiren gol, Bright Osayi-Samuel'den geldi. 60. dakikada ceza alanı içi sağ çaprazdan şık bir vuruş yapan Nijeryalı oyuncu, maçın skorunu tayin etti. Osayi-Samuel'in dar açıdan attığı golde asisti yapan isim Edin Dzeko'ydu. 

İSMAİL YÜKSEK ATILDI

Fenerbahçe'de bu sezon performansıyla dikkat çeken isimlerden İsmail Yüksek, Ankaragücü maçının 84. dakikasında kırmızı kart ile oyun dışında kaldı. Milli oyuncu, 78. dakikada ilk sarı kartını görmüştü ki 84. dakikada ikinci sarı kartını alarak kırmızı kart ile oyundan atıldı.

İŞTE KARŞILAŞMANIN TARTIŞMALI POZİSYONLARI

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS'un Trio ekibi, Ankaragücü - Fenerbahçe maçındaki hakem kararlarını değerlendirdi. İşte Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran'ın yorumlarıyla masaya yatırılan Ankaragücü - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları...

7. DAKİKADA MERT ÇETİN'E GÖSTERİLEN SARI KARTIN RENGİ DOĞRU MU?

Bülent Yıldırım: Rakip oyuncuların konumu burada.

Bülent Yıldırım: Topun kontrol olasılığı... Evet, yüksek. Top, Dzeko'nun kontrolünde.

Bülent Yıldırım: Kaleye olan mesafe... Evet, bariz gol şansını doğurabilecek kritere sahip.

Bülent Yıldırım: Ben; topun kontrolü, kaleye mesafe ve defans oyuncularının konumu ile hepsini bir araya aldığımda bu pozisyonda bariz gol şansı kriterlerinin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla kırmızı kart, daha doğru olurdu. Müsabakanın hakemi niye yanıldı? Topun yönünün kaleye doğru değil de biraz daha yana doğru açıldığını düşündü. Kriterlerden bir tanesi anlamında soru işareti olduğu için... Faul mutlak.

Bülent Yıldırım: Kriterlerden bir tanesinde dahi video hakeme, 'Müdahale etmeyin, hakemin yorum alanında kalsın' dendiği için de burada video hakem müdahil olamadı. Hakemin de uzakta kaldığını, gerekli çabukluğu için... Bugün, genelde böyleydi. Bu değerlendirmeyi ben yanlış yaptığını...

Bülent Yıldırım: Topun yönünü... Eğer top, Dzeko'nun kontrolünden çok açılmış olsa evet bu yönün bir önemi var. Ancak Dzeko'nun kontrolünde. Dolayısıyla bariz gol şansı daha doğru olurdu.

Bahattin Duran: Ben de kırmızı kartın olması gerektiğini düşünüyorum bu pozisyonda. Bariz gol şansı olduğunu ve pozisyona kırmızı kart verilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. VAR müdahalesinin neden olmadığını anlayabiliyorum. VAR Odası'ndakileri de haklı buluyorum. Çünkü sarı kartı destekleyebilecek onlar için kanıt var. O yüzden VAR ile ilgili bir şüphem yok. Pozisyonda kırmızı kartın olduğunu, neden olması gerektiğini Bülent Hocam da çok güzel izah etti. Edin Dzeko, topu ileri doğru vurmuyor. Çok güzel önüne doğru alacak aslında ve oradan da devam edecek. Bu nedenle pozisyonun kırmızı kartla değerlendirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.

Deniz Çoban: Bence de bu, bir kırmızı kart olmalı. Video yardımcı hakemin neden karışmadığını anlayabiliyorum diyorsunuz. Aslında ben, video yardımcı hakemlere böyle pozisyonlarda 'karışılmasın' niye denildiğini anlayamıyorum. Niyeyse UEFA'nın da böyle bir tutumu var. Bariz gol şansı pozisyonlarında video yardımcı hakemin devreye girmesi için çok çok çok açık bir pozisyon olması gerektiğini söylüyor ve bir element varsa destekleyin diyor ama ben, aslında topun yönü elementinin de burada olmadığını düşünüyorum. Ancak görüntüden, DVD'den UEFA öyle bir çıkarım yapıyor. Neden? Oyuncunun topu biraz olsun sağa çekiyor olması bence onun avantajına. Niye? Soldaki iki oyuncudan uzağa götürüyor topu. Mesela bu pozisyon ceza sahasının 1 metre içinde şurada olsun. Burada bu oyuncu, topu dışarıya doğru götürüyor olsa kaleye olan mesafeden dolayı, açısı daraldığı için, alıp içeriye dönemeyeceği için bariz gol şansı olmaz derim ben de topun yönünden dolayı ama bu, burada oluyorsa oyuncu hem soldaki oyunculardan topu uzağa taşıyor hem arkasında onu düşüren oyuncudan topu kurtarıyor hem de top kontrolünü kaybetmemiş alacak, inecek, golü yapacak. Benim açımdan bu net bir gol şansı.

Bülent Yıldırım: Dzeko, topu sağlıklı kontrol edemeyip biraz daha ileri itmiş olsa hakemin sarı kart kararı %100 doğru olacak. Ancak top kontrolünde.

Bahattin Duran: Topun hızı, çok yüksek değil. Kontrol edebileceği bir hızda.

67. DAKİKADA FENERBAHÇE'NİN PENALTI BEKLEDİĞİ POZİSYONDA DEVAM KARARI DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Top, burada Fred'e geliyor. Ankaragücülü oyuncu, ayağını sokuyor.

Bahattin Duran: Fred'in ayağına net bir teması var. Benim için bu pozisyonda penaltı verilmesi daha doğru karar olurdu. VAR tarafından bakarsak bu müdahalenin yeterli olmadığını düşünebilir. VAR tarafını anlayabiliyorum. VAR, buna müdahale etmeyebilir ama buna sahada penaltı verilmesinin daha doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Topla oynayan Fred. Kitsiou, alan genişleterek sol ayağını uzatacak. Topa da geç kalacak. Arkadan bir temasla, dikkatsiz bir hamleyle, üstten de tamamlayıcı bir kol hamlesiyle rakibini düşürecek. Benim için tartışmasız bir penaltı.

Deniz Çoban: Eğer bu kadarıyla kalsaydı, 'Penaltı değil' derdim.

Deniz Çoban: Ama Kitsiou, alan genişletmeye devam ediyor. Sağ ayağını getiremiyor. Ne yapacak? Topu da çalmış o tarafa almışım. Benim açımdan da bu, bir penaltı.

Bülent Yıldırım: Çok net bir penaltı.

Bahattin Duran: Üçümüz de penaltı dedik. Sizin VAR ile ilgili yorumlarınız neler?

Deniz Çoban: Ben, VAR'ın karışmayacağını düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Şimdi VAR'a, 'Küçük temaslarda futbol, temas oyunu; siz karışmayacaksınız' dendi. Çok net, kontrolsüz bir şeyler olacak veya çok net bir hamle olacak dendiği için anlayış göstereyim. Ancak bu pozisyon, penaltı.

Deniz Çoban: Özellikle bu sezon ilk haftadan itibaren söylemeye başladığım bir şeyi de tekrar etmek istiyorum. 'VAR nerede, VAR niye karışmadı?' diye her şeyi de VAR üzerinden konuşmaya da başlayınca hakemlerin de yükünü alıyoruz. Dün Galatasaray maçı oynanıyor, sahada 4 tane hakem var. 3 tane karar da VAR masasında çözülüyor.

Bahattin Duran: Şunu da söylememiz gerekiyor değil mi? VAR; açık ve bariz hataları düzeltmek için... Karar var, daha doğru karar ne? Penaltı. VAR Odası'ndaki arkadaşlar da sahada olsalar biz bunu böyle görsek penaltı verirdik derler ama buradaki o ince detayı izleyicilerimizden de istirham ediyoruz anlamaları gerekiyor. Penaltıysa işte penaltıdır olmuyor her zaman.

90. DAKİKADA ANKARAGÜCÜ'NÜN PENALTI BEKLEDİĞİ POZİSYONDA DEVAM KARARI DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Arda Kardeşler'in yüz ifadesine de bakınca çok tereddütte olduğunu anlıyor muyuz?

Deniz Çoban: Şurada çok yanlış bir yerden geliyor. Hareketlenmiyor.

Bahattin Duran: Şimdi süratini arttırması lazım. Daha hızlı bir şekilde...

Bülent Yıldırım: Hemen gelmesi lazım.

Deniz Çoban: İyi yerde konumlanması lazım, konumlanamıyor.

Deniz Çoban: Hareketliyken bu oluyor. Belki de bu kırmızılı oyuncu önünü kapatıyor.

Deniz Çoban: Göremediği için de bu yüz haline bürünmüş olabilir.

Bahattin Duran: Fikrimi baştan söyleyeyim. Ben bu pozisyonun penaltı olduğunu düşünüyorum. Daha önce VAR niye karışmaz gibi şeyler söyledim ya burada VAR'ın niye karışmadığını da anlayamadım. Bir kere Ankaragücülü oyuncunun net bir şekilde topla oynadığı görülüyor. Hanousek, topu tıkladı...

Bahattin Duran: Dikkatsiz bir şekilde geldi. Top, oyun alanındayken hareketi devam ettirdi ve Hanousek'i indirdi. Bu, benim için net bir penaltı. Şimdi burada VAR'ın karışması gerekiyor. Çünkü burada net kanıt var. Top, oyun alanı içerisinde. Topla Osayi-Samuel oynayamamış ve rakibini indirmiş. O kısmı anlayamadım. Benim için bu pozisyon penaltı, VAR müdahalesi gerekli.

Bülent Yıldırım: Bu pozisyon penaltı. Ceza alanı içerisinde böyle hamle yapamazsınız.

Bülent Yıldırım: Atladınız. Topa temas yok. Devam, devam, devam... Süpürüyorsunuz yani. Benim için tartışmasız bir penaltı ve video hakem müdahalesi gerekir.

Deniz Çoban: Hocam, şüphe götürmeyecek kadar açık bir penaltı. Video yardımcı hakem de buna karışmayacaksa neye karışacak? Ama naçizane Merkez Hakem Kurulu'na, üyelerine ve hakemlerimize de bir tavsiyemiz var. Bir pozisyon oluyor, o pozisyon özelinde hakemi haklı çıkartmak için türlü kriterler, türlü açılar kullanarak hakem de doğru yaptıya getirip işi hakemin sırtını sıvazlayıp yoluna devam ettiriyoruz. Hakem de, 'Ya ben burada hata yaptım' da demiyor. Hakemin hatasını söyleyelim. Elimizdeki malzeme azsa, maça verecek hakem bulamıyorsak hakemin hatasını söyleyelim ve yine maça verelim.

Bülent Yıldırım: En az hata yapanı verelim.

Deniz Çoban: Evet, en az hata yapalım. Birinci haftada Özgür Yankaya, yanlış müdahale yaptı. Eve gönderdik, 3 haftadır yok.

Bahattin Duran: Doğru ama bu kadar uzun süre beklemesi doğru değil.

Deniz Çoban: Bu kadar uzun süre yani... Zaten 10 tane video yardımcı hakemin var, bekliyor.

Deniz Çoban: Alper Ulusoy, Galatasaray - Trabzonspor maçında ikili mücadele yok, iki oyuncunun birbiriyle öyle alan kazanma mücadelesi yok, Trezeguet küçüldü küçüldü küçüldü Galatasaraylı oyuncuya dirseği vurdu aşağıdan. Dediler ki ikili mücadele var, kurtulmaya çalışıyordu, dirsek sekti de geldi falan... Ya hakemi haklı bulmak için kriter aramayalım. Aramayalım yani. Neyse söyleyelim, bir sonraki hafta maçını verelim. Hakem de, 'Ben hata yaptım bunu tekrarlamayım' desin.

Deniz Çoban: Şimdi ben merak ediyorum. Burada hangi kriter kullanılıp da hakem haklı çıkarılacak.

Bahattin Duran: Onu ben de merak ediyorum. Gerçekten bunu merak ediyorum.

Deniz Çoban: Oyuncu, kaymış dikkatsiz. Topa dokunamamış. Rakibini süpürmüş, indirmiş. Bu da topa dokunamamış kaymış indirmiş.

İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme