28 Nisan 2024 Pazar
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.80 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 63,634.71 $
ETH 3,302.86 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

A Milli Takım'ın Ekimde EURO 2024 Bileti Ayrıldı!

Yayınlama: 13 Ekim 2023 Cuma 08:48 Okunma: 47

Ekim Ayı

Ekim ay  olarak  sonbaharın yüzünü gösterdiği, soğukların  başladığı, enerji zamlarının  arttığı ve günlerin kısaldığı   halleri gösterirken  A Milli takıma ise  Ekim  ayı iyi geldi. 

A Milli Futbol Takımı, UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası EURO 2024 Elemeleri D Grubu altıncı maçında deplasmanda Hırvatistan ile karşılaştı. Maçtan  1-0’lık  sonuçla  ayrılan  A Milli  Takım  puanını  13   çıkararak D grubunda  liderliğe  yükseldi.

 

A  Milli  Takıma  İtalyan İşçiliği

Hırvatistan gibi dünya  futbolunda ekol olan  bir takımla deplasmanda  planladığı oynayan   A Milli  Takım   her haliyle   maça  iyi hazırlandığını  gösterdi.

Vincenzo Montella dokunuşlu   İtalyan işi sadece   dörtlü  defans  kurgusu  olarak 1.bölgede  değil;  2.  ve 3.  bölgelerde de  etkili işledi.

Kenar yönetiminde  Vincenzo Montella takıma dokunuşlarını  ilk 11 tercihleriyle gösterdi.  Bu oyunda  klasik İtalyan anlayışına gol atmanın  zorluğunu Hırvatistan yaşadı.  Süper ligde Adana Demirspor  deneyimi  ve  başarısı Vincenzo Montella’nın  yarışkan  kimliğini  de  A  Milli Takıma da yansıtacak izlenimi  verdi.

 

Hırvatistan Maçında A  Milli Karne

A Milli Takım, içinde bulunulan koşullar gereği teknik  yönetim  değişikliğiyle  maça kontrollü tempolu  başlamaya çalıştı.  Dakikalar  ilerledikçe A Millilerin  direnci ve  özgüveni arttı. 

A Milli Takım;

Maçın ikinci yarısında Hırvatistan’dan baskı  görse de ilk yarıda etkili alan savunmasıyla Hırvatistan’a  pozisyon vermezken,   geriden  oyun  kurmasına izin vermedi.  

 

A Milli Takımın ceza  sahası  içindeki bilinçli ofansif  zenginliği sürekli  olamadı. Ancak  rakipten  dönen   her topa  çabuk sahip oldu.  Daha  hızlı   top  kullandı.

Hırvatistan ilk yarı boyunca 1 ve  2. Bölgede  stoperleri  arasında  top  çevirerek  3. Bölgeye topu  taşıyamadı.

Şok preslerle top  kapmada süper ligin en iyisi olan  İsmail  Yüksek  Real Madrid’in göz bebeği Luka Modriç’in ve Brozovic’in  rahat  top  yapmasına izin vermedi. 

 

İsmail ikili  mücadelelerde  ve tembel  topları  kapmada  açık ara maçın en iyisi olarak  performans  gösterdi.

İsmail’in oyununa  Salih Özcan, İrfan Can Kahveci ve Kerem  Aktürkoğlu da eklenince Hırvatistan orta  saha hakimiyeti kuramadı.

Hakan  Çalhanoğlu’nun   taktik olarak  oyunu kontrol etmesi takımı yönetmesi  olumlu ancak hep  kendisinden  beklenen yaratıcı  oyununu sahaya yansıtamadı.

Hırvatistan maçında da  vasat oyununun üzerine  çıkmadığı gözlendi 

 

Montella’nın defans  dizilimindeki  Samet Akaydın  tercihi çok eleştirilmişti.  Samet  maç boyunca  hatasız  oynadı, yaptığı  müdahaleler skorun korunmasına katkı getirdiği gibi,  topu  da stop pas  stop  pasla  iyi kullandı.

Samet  mücadele gücünün yanında top kullanmada %92 ile  en iyi  maç performanslarından birini çıkardı.

Defans  kurgusunda Abdülkerim Bardakcı yanına  kim tandem olursa olsun bu maçta  da  Samet  ile uyum içinde oynadı.

 

Sağda  Ferdi Kadıoğlu   her zamanki  hem defans  hem de ofans görevlerini hatasız  yaptı. Skor avantajını  ele  geçiren  A Milli  Takım ikinci yarıda bulduğu  kontralarda  Ferdi sağ kanat bindirmelerinde  her  pozisyonun içindeydi.  

Defans  dörtlüsünün  solundaki Cenk Özkaçar  yerini  yadırgamadı  temaslı oyundan kaçmadı. 

Forvette  Barış Alper attığı golden bağımsız olarak  söylemek gerekirse;   fizik  gücünü oyundan çıkana kadar etkili kullandığı  gözlendi. Bonservis değeri  en yüksek Hırvatistan’ın stoperlerden Sutalo  ve Gvardiol’oyu  bunalttı.  Barış  Alper  skor  katkısıyla da  A Milli  Takımda ilk golünü kaydetmiş oldu.

 

Hırvatistan’ın 12  Yıllık Sürekliliği  Bitiyor Mu?

2022  katar  dünya kupası üçüncüsü olan  Hırvatistan  Milli Takımının  bir çok uluslararası başarısı bulunuyor.
Takım  jenerasyonu olarak son 12  yıldır  birlikte oynama  alışkanlığı olan  oyunculardan kurulu Hırvatistan’ın Türkiye karşısındaki oyun peformansı  vasata  bile yaklaşamadı.

Hırvatistan Milli Takım Teknik Direktörü Zlatko Dalic, "Türkiye  karşılaşmasını kilit bir maç olarak gördüğünü, İki önemli  forvetlerinin  yokluğunu belirtse de oyun planı etkisizdi.

 

Hırvatistan’da defans hatalarının çokluğu dikkati çekerken, Modric, Brozovic ve Barisic’in bilindik performansları  yoktu. Ofansta ise  Pasalic, Brekalo, ve Musa etkili olamadılar.

Livakoviç  ise yediği golde  kalesini  erken  terketmesiyle  hatalı  çıkış  yaptı. Livakoviç   ceza sahası dışında  Barış  Alper’in aşırtma vuruşuna  kırmızı  kart korkusuyla elle  müdahale  edeyince  golü kalesinde  gördü.

Söz  Sonunda

EURO 2024'e katılacak 20 takımın belli olacağı grup aşaması, 16-21 Kasım 2023'te oynanacak karşılaşmalarla sona erecek maçlar  sonunda 10 grupta ilk 2 sırayı alan takımlar EURO 2024'e katılma hakkını elde edecek.

 

15 Ekim  Pazar  günü  Konya’da oynanacak  Letonya  maçının  da kazanılmasıyla UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası EURO 2024 Elemelerine  katılma  hakkı  elde  edilecek olması  bu maçın  önem ve değerini artırıyor.

A  Milli takımın mücadeleyi  bırakmaması,  takım   olmayı hatırlaması ve  deplasmanda alınan  1-0’lık  Hırvatistan galibiyeti ile  A Milli Takımın puanını  13  yükseltmesi  ve grup lideri olması sevindirici  oldu. Bu  sonucun A Milli  Takım ile  Türk  halkı  arasındaki bağları  güçlendirmesine katkı getirmesi beklenir.

 

 Çünkü;  bu galibiyetin  duygusal ve  zihinsel  yenilenmeye  neden  olması  bekleniyor.  

İletişim  ve Erişim    
Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1
 

Tercüme