28 Nisan 2024 Pazar
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.80 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 63,606.94 $
ETH 3,314.09 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

A Milli Takım Montello Faktörüyle EURO 2024’e Ayak Bastı!

Yayınlama: 16 Ekim 2023 Pazartesi 08:30 Okunma: 91

Cumhuriyet’imizin  100. Yılında Muhteşem Ekim Ayı

Ekim ay  olarak  sonbaharın yüzünü gösterdiği, soğukların  başladığı, enerji zamlarının  arttığı ve günlerin kısaldığı   halleri gösterirken  A Milli takıma ise  Ekim  ayı iyi geliyor.

A Milli Futbol Takımı, UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası EURO 2024 Elemeleri D Grubu yedinci  maçında Konya’da Letonya  ile karşılaştı. Maçtan  4-0’lık  sonuçla  ayrılan  A Milli  Takım  puanını  16’ya   çıkardı.

Bu  sonuçla,  daha bir  ay önce  tüh gitti-vah kaçtı!  diye  ulusal basında  eleştirilen,  A  Milli  Takım  EURO 2024’e ayak bastı.

Almanya  Bileti Son Maça  Bırakılmadan Alındı

3 gün  önce Hırvatistan gibi dünya  futbolunda ekol olan  bir takımı  deplasmanda tarihinde deplasmanda ilk kez 1-0  yenerek,  Konya’daki maça  özgüven yüksekliği içinde çıkan  A Milli  Takım Letonya’yı da  farklı  mağlup etti. 

Montella  Değişkeni  A Milli  Takımı  Değiştirdi

27  Eylül’de  imza  atan Montella  18 gün içinde 2 galibiyetin Mimarı  oldu.

A  Milli  Takım Vincenzo Montella dokunuşlarını her   hattıyla  son iki maçta gösterdi.

Montella maç  sonu değerlendirmesinde; “teknik adam olarak  değişip geliştiğini,  özellikle  iletişim  olarak  daha  mesafe  aldığını söylerken, çalışma  ve gelişmeye kadar önemsediğini gösterdi.

A  Milli  Takım,  EURO 2024’e   kesin rezervasyonun yapıldığı Letonya maçına beklendiği gibi baskılı  ama  sabırla başladı.  İlk devre ne yaptığını bilen milli takım,  ilk  yirmi dakika oyunu 3. Bölgeye yıktı.   

Sağdan Ferdi ve Yunus ile  sol kanattan Cenk ve Kerem ile  kanatları  etkili  kullandı. 

Yunusun ofsayt gerekçesiyle VAR’dan  dönen  gol  de bu oyunun  somut  yansımasıydı.

İkinci yarıda  Yunus’un jeneriklik ve futbol okullarına  derslik  vuruşu  da  sağdan-sola hızlı atak yönünün  değişimiyle  Letonya defansının  yerleşimin bozulması vardı.

A Milli Takımda Farkı Oluşturan Ayrıntılar 

A  Milli  Takım, son iki galibiyetiyle    memleket  futboluna özgüven  getirdi.

İlk 11’de  8 oyuncunun  süper lig lisanslı   olması  özel bir  memleketin futbol formasyonuydu.

Kalede  Uğurcan, oyun 1-0  iken tam vücut büyüklüğünü göstererek  çıkardığı   tola  maçın kader  anının  adamı oldu.  Uğurcan’da  fark yaratan  bir  özelliği de  uzun  süredir  Yerli kalecilerde  görülmeyen  her  topu  hızlı  pasla çıkan ayak  hakimiyetiydi.

Geri dörtlüde Ferdi, Abdulkerim, Samet  ve Cenk maç boyunca  hatasız  oynadılar.

Yunus  ve  Kerem  dikine oyunlarıyla  takıma  hücum sürekliliği  sağladılar.

İsmail  yine açık ara  bu maçın da  en iyisiydi.  İsmail’in  10’luk performasını  görmek ve takdir   etmek  için excelli istatistiklerine  hiç girmeden maçın 92. Dakikasında  rakibin 1. bölgesinde  deparlı şok presle  kaptığı topu Bathsuayi kafa bencil  golcüler gibi  kaleye vurma yerine; Cenk’in önüne buyur at  diye servisini izlemek yeter. 

İsmail’in maç sonu açıklamaları ve sıfır  ego konuşma tarzı da  çok anlamlıydı.

Kaptan  Hakan  A Milli Takımda her zamanki  oyunlarından birini çıkardı.  Kaptanlığı  ve  oyuncu kişiliği tartışılmaz  Hakan’ın oyunu kontrol etmesi  ve  takımı yönetmesi  olumluydu.  Ancak kendisinden  beklenen yaratıcı  oyununu Hakan’dan yine  göremedik.

Barış Hırvatistan maçına göre hem oyunda  hem skorda  yoktu. Cenk sonradan girdiği oyunda attığı  gollerle  pozisyon bilgisini  gösterdi.
Zeki ikinci devre girdiği oyunda sağ kanat organizasyonlarının içinde olmasıyla  dikkat çekti. 

Söz  Sonu Maç  Sonu

2016,2020  ve 2024  için  EURO  bileti alan  A  Milli Takımın   artık  daha  ileri seviyeleri ve  istikrarlı turnuva  performanslarının yakalama  ve sürdürme   görevi  bulunuyor.

Her  turnuvaya sancılı  dokuz doğurarak   gitmeye  alışan sonra da ”biz bitti demeden bitmez!”  diyen  A Milli Takım  bu defa  bir  maç öncesinde  EURO  2024  erken rezerve  yaptırdı.  

Son maçını  Kasım  ayında deplasmanda  Galler  ile oynayacak A Milli  Takım  D  grubunda  liderlik maçına çıkacak olmasıyla da  tebrikleri   ve  alkışları ne kadar  hak  ettiğini gösteriyor.

Süper Ligde Adana Demirspor  deneyimi  ve  başarısının yanı sıra Vincenzo Montella’nın  yarışkan  kimliğiyle de bu takıma  daha iyi işler  yapacağının  sinyallerini veriyor.

Montello  duruşuyla Türkiye Markasına yakıştı.

Bu buluşmaya  vesile  olan  TFF  yönetimini  de kutlamak gerekiyor.

Bir de  bu son iki maçta  görülmeyen, Arda, Cengiz, Ozan, Mert, Altay, Enis ve  Umut … adlı bu takıma önceki maçlarda katkısı ve emeği olan A Millileri de unutmadan turnuvanın  kadro  mühendisliğini adaletli  yapmak gerekiyor.

Bu  sonuçlarla A Milli  Takım ile  Türk  halkı  arasındaki bağlar 42 bin  Konya’da  alkış tutan taraftarıyla daha da güçlenirken, bu galibiyetin duygusal ve zihinsel  yenilenmeye  neden  olması  bekleniyor.  

İletişim  ve Erişim    

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 
Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web         (3): www.yurtspor.com
Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web         (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme