27 Nisan 2024 Cumartesi
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.48 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 62,983.01 $
ETH 3,119.46 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

A Milli Karnede Yumuşak Karınlar

Yayınlama: 27 Mart 2024 Çarşamba 09:24 Okunma: 792

A  Millilerden Ses  de Görüntüde Yok!

Euro 2004  öncesi hazırlık maçları  oynayan A Milli Takımımız  Macaristan  ve Avusturya   karşısında varlık gösteremedi.

İlk  önce  Macaristan’a   tek gollü ardından  da  Avusturya  6-1’lik  skorla mağlup   oldu.

Bu  sonuçlar hazırlık  maçları  diye  hafife  alınırsa  gerçek Euro 2004 sahnesinde hayat bulunamaz.

Avusturya’da  Viyana’da  hava   soğuk  olunca,  sahada  da  adeta donduk.

A  Millilerin 4 Yumuşak Karnı

Yumuşak  karın,  hangi ahvalde  ele  alınırsa  o  durumun zayıf   taraflarını gündeme  getirirken;  konuşulması  da  insana  çok haz  vermez ve  mutlu  etmez!

Anadolu  insanının deyimiyle, sorunlar  halı  altına süpürülürse; gerçek maçlarda da  skor bunlardan  farklı  olmaz!

Son  iki hazırlık maçında A Milli  Takımın gözlenen  üç  yumuşak karnı şu   noktalarda toplanıyor:

  1-Fizik kalite yok: Son iki hazırlık  maçında A Milli  takım için  en başta  söylenmesi  gereken  teşhis; “fizik kalite  zayıflığıdır.”  Çünkü; bir  takımda ne kadar sanatkar  oyuncular olsa da  fizik direnci olmayan takımların modern  futbolda artık başarılı olamayacağı gerçeği;  bizimkilere  dün  akşam  Viyana’da futbol  dayağı   olarak  hezimet  bir skorla döndü.

2-Kadro istikrarı yok:  Devamlı değişen 11’ler  ile  kadro  istikrarı  sağlanamaz.  Kadro istikrarının  ilk adımı,  birlikte  oynama  alışkanlığı sağlamadır. Sakatlıklar  dışında  A Milli  Takımın  14 Haziran’da başlayacak 45  gün  gibi  kısa  kalan bir süreçte  1, 2  ve 3. bölgelerde  bir iskeleti yok!

Kadro istikrarında ilk kurgulanması, sahaya yansıtılması gereken nokta; kaleci  ve defans  dizilimidir.  Birbiriyle bundan sonra  hiçbir maçta  bir daha   yan yana  olamayacak  isimlerle yani; Kaan, Merih,  Ozan, Cenk,  Mert ile  iki hazırlık maçı oynandı.

2.bölgenin mimarı ve takımın her şeyi İtalya’da İnter’de  şampiyonluğa koşan  Hakan Çalhanoğlu dışında bir  isim   performansı gözükmedi.

Bu oyunun  kalbi orta  sahadır. Orta  sahası güçlü olan takınlar  oyunun da kontrolunu elinde tutarlar.  A  Milli  takımın son iki  hazırlık maçında aldığı  skorlar  orta sahada varlık  gösterememesinin bir  sonucuydu.

3-Kırılgan ve dağılan kadro var: Skordan bağımsız yorum yapma gerekçesi  hem oynayana, hem  yorumlayan artı  bir  şey kazandırmaz. Çünkü; bu oyunda bazı maçlar  skora  göre açıklanır ve yorumlanır.

Son iki hazırlık  maçı  da   skor  olarak A Milli  Takımın  karnesinin  kırıklarla dolu  olduğunu açığa  çıkardı.

Avusturya karşısında da  ilk devre  topla  oynamada  51’e  49   üstünlük olmasına rağmen ve Montello’nun  dediği  gibi de ilk yarıda etkili bir oyun  sahada yoktu.

Zira,  zayıf  oyun  akışında ikinci yarıda   6-1’lik hezimet sonuç geldi.

Gollere  skor olarak  cevap  verme  bir yana; takımın kırılgan yapısı da gelecek  maçlar  için  umut vermedi.

4-Geriden oyun kurma ısrarı var:  Alman Neuer gibi iyi ayaklı kalecilerle   geriden oyun  başlatma ve pas  desteğiyle  2.  bölgeye çıkma her takımın her maçta yapabileceği bir oyun planı  değildir.

Avusturya gibi  diri, ileride  preste  ısrarcı  ve ileride baskı kuran takımlara karşı defanstan pasla çıkma  yanlışı erken golle sonuçlandı.

Bu oyun anlayışıyla  Euro  2024’de  gruptaki  rakiplerimiz olan  Portekiz  ve Çekya karşısında daha farklı sonuçlar  alınır.

Söz  Sonu  Maç  Sonu

Hazırlık  maçı  da  olsa Avusturya karşısında  6-1 lik  sonuç, nerden bakılırsa  bakılsın hezimet  bir  tabeladır.

Rakip analizinde  Avusturya’nın  fizik gücü  yüksek, merkezden  oyun  kuran ve rakibine 1. Bölgede baskı kuran  oyun planına  A Montello’nun  dersine  iyi  çalışmadığı ve maç  içinde takımın mental  kırılganlığına  çare bulamadığı gözlendi.

Yeni Hazırlık Maçlarıyla  Daha  Yakışıklı  Bir A  Milli Takım Bekleniyor

A  Milli Takım,  Euro 2024  hazırlıkları kapsamında 4 ve  10 Haziranda  iki hazırlık  maçı daha yapacak. O maçlara  kadar  Montello önce kendi  zihninde   geriden çıkma  ısrarından ve her maça  farklı  11’le  çıkma istikrarsızlığından vazgeçerek; daha gerçekçi  oyun planları üzerinde çalışırsa Avrupa  Şampiyonasında  memleket daha  yakışıklı  bir  A Milli Takım izlemeye  hazırlanmış olur.

İletişim  ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta        : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook (1):Kirizma
Facebook (2):MustafaKaraağaçlı
X  :M_Karaagacli          : _
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Tercüme