Dünya futbolunun en büyük organizasyonu olan 2026 FIFA Dünya Kupası, sahadaki rekabetin ötesinde ekonomik gücüyle de tarihe geçmeye hazırlanıyor. ABD, Meksika ve Kanada’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek turnuva, milyarlarca dolarlık dev bir ekonomik hareketlilik yaratacak.
FIFA ve Dünya Ticaret Örgütü iş birliğiyle hazırlanan rapora göre:
Ayrıca organizasyonun dünya genelinde 824 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
Turnuvanın ana merkezi konumundaki ABD, ekonomik pastadan en büyük payı alacak.
ABD’nin ayrıca yaklaşık 1,24 milyon uluslararası ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
İlk kez 48 takımın mücadele edeceği turnuvada maç sayısı 104’e çıkacak. Bu genişleme, turizmden ulaşıma, konaklamadan perakendeye kadar birçok sektörde büyük bir hareketlilik yaratacak.
Turnuva;
Örneğin Los Angeles’ta maçların ekonomik etkisinin 594 milyon doları bulması bekleniyor.
Dünya Kupası, taraftarlar için pahalı bir deneyim olmaya aday:
Final maçı biletlerinin ise 10 bin doların üzerine çıkabileceği belirtiliyor.
Turnuva başlamadan önce tüm sponsorluk paketlerinin dolduğu belirtilirken, 2,5 – 3 milyar dolar arası sponsorluk geliri bekleniyor. Bu rakam, FIFA tarihinin en yüksek ticari gelirlerinden biri olacak.
Organizasyonun sadece ekonomik değil, sosyal katkısı da dikkat çekiyor.
ABD özelinde sosyal etkinin 6,88 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin edilirken, sporun yaygınlaşması ve turizmin artması gibi etkilerin uzun vadede devam etmesi bekleniyor.