23 Nisan 2024 Salı
ads
DOLAR 32.57 ₺
EURO 34.67 ₺
STERLIN 39.96 ₺
ALTIN 2,411.05 ₺
BTC 66,662.49 $
ETH 3,190.56 $
BİST 9,645.02

2022'de başkent Ankara'da kupalar kalktı madalyalar takıldı

GÜNCEL 5755
Yayınlama: 31 Aralık 2022 Cumartesi 09:49 Kaynak: Haber Merkezi

2022'de başkent Ankara'da kupalar kalktı madalyalar takıldı

Bir yılı daha geride bırakıp, yeni yıla büyük umutlar taşırken, 2022 sporda yine unutulmazların yaşandığı bir sene olarak kayıtlara geçti. Başkent Ankara biten yılda, kazanılan kupalar ve madalyalar ile gurur ve mutluluk tadarken, başarısızlıkların ardından hayal kırıklığı ile baş başa kaldı.

Şüphesiz bu yılın en önemli organizasyonu, Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası oldu. Milli takım olarak yer almadığımız ancak ligimizde futbol hayatını sürdüren oyuncuları yakından takip ettiğimiz futbolun bir numaralı organizasyonu, Lionel Messi ve arkadaşlarının rakiplerini birer birer geride bırakıp, Arjantin’e Dünya Kupası zaferi kazandırması ile sonuçlandı. Turnuva ilk kez kuzey yarım kürede kış mevsiminin yaşandığı ve lig maçlarının devam ettiği dönemde düzenlenirken, futbolun ateşi ve saha içi rekabeti, taraftarların içini ısıttı. Dünya ve Avrupa futbolunun son 16-17 yılına, Ronaldo ile birlikte damga vuran Messi, ‘Kariyerimin son dünya kupası’ dediği organizasyonda, en büyük hayalini gerçekleştirip, ülkesine büyür bir onur yaşattı. 

ANKARAGÜCÜ ŞAMPİYON OLDU GENÇLERBİRLİĞİ SIKINTILI

Önceki sezon, Gençlerbirliği ile birlikte Süper Lig’den bir alt lige inen Ankaragücü, oluşturduğu güçlü kadrosu sonrasında favori olarak başladığı Spor Toto 1. Lig mücadelesini, zirvede tamamlayıp, bir yıl aranın ardından yeniden Süper Lig’e yükseldi. 

Ligin 35. haftasında Samsunspor ile sahasında 0-0 berabere kalan Ankaragücü, kendi evinde Balıkesirspor’u 4-1 yenen Ümraniyespor ile birlikte, bitime 3 hafta kala Süper Lig’e yükselmeyi garantiledi. 

Sarı-lacivertliler, ligin tamamlanmasının ardından, binlerce taraftarının katılımı ile 19 Mayıs Spor Kompleksi alanında görkemli bir şampiyonluk kutlaması yaptı. 

Geçen sezonu ve 2022 yılını büyük bir hayal kırıklığı ile kapatan Gençlerbirliği, 2021- 2022 döneminde 4 kez genel kurula giderken, 1.5 sezon kapalı kalan transfer tahtasını, kısa süre önce açmayı başardı. 2023 yılının Mart ayında 100. yaşını kutlamaya hazırlanan kırmızı-siyahlılar, Spor Toto 1. Lig’in ilk yarısını 7 puanla son basamakta tamamladı ve camiası ile taraftarlarını endişenin içinde bıraktı. 

Beştepe’nin diğer konuğu Hacettepe ise TFF Üçüncü Lig’den Bölgesel Amatör Lig’e indi. Mor-beyazlılar, isim değişikliği ile bu sezon da mücadelesini üçüncü ligde sürdürüyor.

FİLEYE KIRMIZI-BEYAZ FORMALILAR DAMGA VURDU 

Basketbol erkek ve kadınlarda şampiyonluk iddiasından uzak duran başkent ekipleri, voleybolda erkek takımları ile öne çıkma geleneğini yine devam ettirdi. Önceki sezon, Efeler Voleybol Ligi’nde 40 yıl sonra şampiyonluk sevinci yaşayan Ziraat Bankkart, bu başarısını geçen sezon da tekrarladı ve zirveye çıktı. Voleybol AXA Sigorta Efeler Ligi play-off final serisinde iki başkent takımı, Halkbank ile Ziraat Bankkart karşı karşıya geldi. Halkbank karşısında, 3 maçı da kazanan Ziraat Bankkart, 2021-2022 sezonunu şampiyon tamamladı. Kırmızı-beyazlılar, Şampiyonlar Kupası maçında bu kez Kupa Voley’i kazanan Arkas’ı 3-0 yenerek sezondaki ikinci kupasına uzandı. 

PTT Kadın Voleybol Takımı, Balkan Kupası sınavını başarı ile geçip, organizasyonu birincilik kupası ile tamamlarken, elde etiği sonuçtan dolayı Avrupa kulvarına, Challenge Cup’ta devam hakkı kazandı. Türkiye Erkekler Basketbol Birinci Ligi’nde mücadele eden takımların katıldığı Federasyon Kupası’nda, kürsünün ilk basamağına Gölbaşı Belediye TED Ankara Kolejliler takımı çıktı. 

ASKİ’NİN PEHLİVANLARI REKORLARINI GELİŞTİRDİ 

Ata sporumuz güreşte başarılar 2022’de devam ederken, minderin son dönemdeki iki yıldızı ASKİ’nin pehlivanları, Rıza Kayaalp ve Taha Akgül, hem Dünya hem de Avrupa şampiyonalarında zirvede yer aldı. Serbest sitilde güreşen Taha Akgül, Sırbistan’da Dünya, Macaristan’da Avrupa şampiyonu oldu. Akgül, kariyerinin 3. dünya, 9., Avrupa şampiyonluğu sevincini yaşadı. Grekoromen sitilde mücadele eden Rıza Kayaalp de Sırbistan’da Dünya, Macaristan’da Avrupa şampiyonluğunu elde edip, altın madalya kazandı. Kayaalp, 5. kez dünya, 11. kez Avrupa şampiyonu olarak, rekorlarını geliştirdi. Minderde ayrıca; Kerem Kamal, Murat Fırat ve Feyzullah Aktürk de altın madalya kazandı. ASKİ Güreş Takımı, grekoromen sitil güreş ligini de ilk sırada tamamladı. 

SULTANLARIN ŞÖLENİNE ANKARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI 

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından organize edilen Voleybol Milletler Ligi’nin 2022 final müsabakaları, Ankara’da oynandı. 13-17 Temmuz 2022 tarihlerinde düzenlenen finallere 8 takım katıldı. 3 ayaktan oluşan Milletler Ligi’nin, ilk haftasına da başkent ev sahipliği yaptı. Filenin Sultanları, başarılı geçirdikleri etapların ardından, finalde yeniden başkent seyircisi ile buluştu. Ankara Spor Salonu’ndaki voleybol şöleninde, ay-yıldızlılar yarı finalde İtalya’ya yenilirken, üçüncülük müsabakasında da Sırbistan’a kaybetti. Turnuvayı, finalde Brezilya’yı 3-0 yenen İtalya şampiyon oldu. 

ETİMESGUT BELEDİYE AMPUTE AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE 

Ampute Futbol Süper Ligi 2021-2022 sezonunda Gaziantep Şahinbey Belediye’yi geride bırakıp birinci olan Etimesgut Belediye Ampute Spor Kulübü, Ampute Futbol Avrupa Şampiyonlar Ligi’nin finalinde Polonya temsilcisi Wisla Krakow’u 5-2 yenerek şampiyonluğa ulaştı ve büyük bir gurur yaşattı.

larak başarılar gelmeye devam etti. Milli eskrimci Aleyna Ertürk, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Gençler ve Yıldızlar Dünya Şampiyonası’nda yıldız kadınlar epe kategorisinde altın madalya kazandı Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu bünyesindeki Down Sendromlular Futsal Milli Takımı, Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Down Sendromlular Futsal Dünya Kupası’nda dünya üçüncüsü oldu. Brezilya’daki 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları’nda Kadın Voleybol Takımı, finalde İtalya’yı 3-1 yenerek şampiyonluğa ulaştı. Para Tekvando Milli Takımı, 2024 Paris Paralimpik Oyunları’na kota puanı veren Para Tekvando Grand Prix’inde üç altın, bir gümüş, iki bronz madalyayla zirvede yer aldı. 

AMATÖR BRANŞLARDAKİ DERECELER GURUR YAŞATTI 

Antalya’da düzenlenen Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda bronz madalya elde eden Erkek Kılıç Milli Takımı, Türkiye’ye organizasyon tarihindeki ilk madalyasını kazandırdı. Milli sporcu İlke Özyüksel, Mısır’da düzenlenen Dünya Modern Pentatlon Şampiyonası’nda bronz madalya elde etti ve bir Türk sporcu büyükler kategorisinde ilk kez kürsüye çıktı. İlke Özyüksel ve Buğra Ünal, Dünya Modern Pentatlon Şampiyonası’nın karışık bayrak yarışında bronz madalya kazandı. Kolombiya’da düzenlenen Büyükler Dünya Halter Şampiyonası’nda 67 kiloda mücadele eden Yusuf Fehmi Genç, Türkiye’ye 7 yıl sonra altın madalya kazandırdı. Golbol Kadın Milli Takımı, Portekiz’in Matosinhos şehrinde gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nın finalinde Güney Kore’yi 10-4 yenerek şampiyon oldu. KUPALAR ANADOLU EFES VE ÇBK MERSİN YENİŞEHİR’İN Basketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası maçları Ankara’da oynandı. Erkeklerde, Fenerbahçe Beko’yu yenen Anadolu Efes ile kadınlarda Fenerbahçe Alagöz Holding’i mağlup eden ÇBK Mersin Yenişehir Belediye takımı kupayı kazandı. Atatürk’ün Ankara’ya gelişi anısına her yıl geleneksel olarak düzenlenen Büyük Atatürk Koşusu’nun 87.’sini, erkeklerde Hüseyin Can, kadınlarda Sümeyye Erol ilk sırada bitirdi.

AHMET ÇALIKVE GÖKMEN BARIŞ ARAMIZDAN AYRILDI 

Gençlerbir liği alt yapısından yetişen ve takım kaptanlığı yapan, ardından da Galatasaray’a transfer olan milli futbolcu Ahmet Çalık, Gölbaşı’nda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Son olarak Konyaspor forması giyen 27 yaşındaki futbolcu, 8 kez A milli takım forması giymişti. Uzun yıllar Ankaragücü’nün savunmasında görev alan, futbol kariyerinin bitiminin ardından Ankaragücü teknik ekibinde çalışan Gökmen Barış 48 yaşında hayata gözlerini yumdu. 
Ankara Spor Basınının duayen ismi uzun yıllar Hürriyet Gazetesinde muhabirlik ve yöneticilik yapan Neşet Özmen de aramızdan ayrıldı. Dünya futbolunun efsanesi Brezilyalı Pele, yılın son günlerinde yaşama veda etti.

19 MAYIS STADI İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Ankaragücü ve Gençlerbirliği başta olmak üzere, Ankara’nın futbol takımlarına ev sahipliği yapan ve 2018 yılının Ağustos ayında yıkımına başlanan tarihi 19 Mayıs Stadı’nın yerine yeniden yapılacak stat için inşaat çalışmaları bu yılın Ağustos ayında başladı. Yaklaşık 3 yılda bitirilmesi planlanan stadın seyirci kapasitesi 45 + 5 bin olarak planlanıyor. Yeni stadın, Türkiye’nin düzenlemek için girişimde bulunduğu 2028 ve 2032 Avrupa Futbol Şampiyonalarında kullanılması düşünülüyor

 
İlk Yorumu Sen Yaz
code
Tercüme