29 Nisan 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 32.45 ₺
EURO 34.83 ₺
STERLIN 40.80 ₺
ALTIN 2,438.67 ₺
BTC 63,630.57 $
ETH 3,310.12 $
BİST 9,915.62

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

107 Dakikalık Derbinin Oyun ve Skor Üstünlüğü Fenerbahçe’deydi

Yayınlama: 9 Aralık 2023 Cumartesi 23:27 Okunma: 162

Uzun  Derbinin Kısa Yargısı

Uzatmalarla  107  dakika süren  derbinin kısa  yargısı, “oyun ve tabela dominasyonu  Fenerbahçe” şeklinde oldu.

Bu yargıya maçı  izleyen   her zaman farklı  destek ve  motivasyonla takımlarını teşvik eden her  Beşiktaş  taraftarı  da  “evet”  der.

İstatistiklerle Derbi

Maçın ilk yarısı  1-1 bitti, ama topla  oynamada  Fenerbahçe’nin  yüzde 60 üstünlüğü vardı. maç bitiminde ise  Beşiktaş ceza sahası içindeki  pozisyonu  42 oldu. Fenerbahçe’nin  derbide  21  şutundan  9u  isabetli şut  hanesinde görüldü.

Derbide  3  penaltı vardı. ikisi  tabelaya yansıdı  biri kaçtı.

Maçın tamamında oyun üstünlüğü Fenerbahçe’deydi.

İsimlerle  Derbi

Ev sahibi Beşiktaş  için  Olağanüstü Kongresi'nde 35. Başkan olan Hasan Arat yönetiminde ilk maçına çıkma  ve 40 bin  taraftar desteği  dışında   söz  yok.

Bu sezon Beşiktaş  sakatlıklar ve fomsuzluklarla konuşuluyor.

Beşiktaş’ta 7  net golü çıkaran ve Tadiç’in  ikinci penaltısında aynı  köşeye vuruşunu çıkaran Mert   kalesinde  takımını maçta tutan isimdi.

Chamberlain  Beşiktaş’ta  kaleci  Mert    dışında ayakta kalan  ikinci isim oldu.

Chamberlain geride  kalan kariyeri  gereği  tartışılmaz  ama oyun sürekliği, reaksiyonu  ve  katkısı yönlerinden elbette  tartışılır. Chamberlain  maç  boyunca  sakin  ve oyun  içinde olmasıyla takımına katkı verdi.

Beşiktaş defansı  Onur  ve  Umut ile  Osayi ve  Ferdi karşısında  savunmada direnemedi.

Bu oyundaki sürekliliği  gereği ve emeğe saygım  gereği bir şey demem ama, Necip  maçın daha  ilk  beş dakikasında görmesi gereken sarı kartlık  hareketlerini maç boyunca  sürürdü. 

Necip, önlibero olarak çıktığı derbide  ilk  müdahalelerde zamanlama hatası yaptı. 97. Dakikada ise  yine bir topa  geç müdahale ile sarı  kartı gördü.

Coley de hem  alan  hem de adam  savunmasında  Fenerbahçe’nin 3. Bölgedeki gol planları olan  Tadic ve  Dzeko karşısında  bariz hatalar  yaptı.

Rıza  Çalımbayın  puan kayıplarının nedeni olarak  gördüğü  isimlerin “oyunun gereğini yapması  gerekiyor”  söylemi  de derbi sonrası bir kez daha tekrarlandı.

Beşiktaş’ta forvette Cenk penaltı yaptırdığı pozisyon dışında ceza sahası içinde  etkisizdi.

Fenerbahçe sezon başı beğenilen oyun anlayışını  topla  hızlı oynama  ve  kaptırılan topları geri alma süresini  kısaltarak Beşiktaş karşısında tam uyguladı.

Fenerbahçe İsmail Kartal tarafından planlanan  oyun  anlayışını  107  dakika  boyunca etkili  uyguladı.

Fenerbahçede kalede Livakoviçin performasını değerlendirmek doğru olmaz. Beşiktaşın 1  şut  attığı ve penaltı dışında pozisyonu olmayan  derbide  Fenerbahçede  Ferdi maçın  açık ara  en iyisiydi.

Ferdi 107. Dakikada  bile  3.  Bölge  presi yaptı. Deparlı  oyunuyla  bu oyunda fizik  kalitenin  ne  kadar  önemli olduğunu  her  pozisyonda Mulekayı   çaresiz bırakarak gösterdi.

Samet  kendine güveni  geldikçe ve  maç ritmini buldukça daha iyi oynayacağını  gösterdi.

Djiku  oyunda  kaldığı  süre  içinde savunma performansıyla 42 gün süren sakatlığını  atlattığını gösterdi.

Crespo yine çok  mücadele etti. Mücadele etmediğinde iyi oyunu olmayan Crepo orta sahada Fred   ile Fenerbahçenin presle top  kapma katsayısını yükseltti.

Fenerbahçe orta sahasında oyuna başlayan  Fred, İrfan Can Kahveci ve Szymanski  göreceli olarak  Beşiktaş orta sahasına üstünlük  kurdu.  İrfan  ofansifte Szymanski   ise hem ofansif hem de savunma yönünde Beşiktaşın geçiş oyunlarına ilk  müdahalelerde   pozisyonları  engelledi.

Szymanski  yaptırdığı  iki  penaltı  ve attığı golle  takımın  vazgeçilmezlerinden olduğunu  gösterdi.  Szymanski  “bu  adamı  nerden bulmuşlar” diyenleri  de  haftanın en güzel ilk beş golü içinde  yeri hazır olan attığı golle keyiflendirdi.

Fenerbahçe orta saha  diziliminde Fred’in  özel bir yer  tuttuğu  Beşiktaş  maçında   bir kez daha  görüldü. Fred  basit oynama özelliğini  top  kapma ve kullanmada  derbide de  gösterdi 

Galibiyetin  Şifreleri

Bu oyunda bazı maçlar  skora göre değerlendirilip  yorumlanır.

Kasım 2014 yılından  bu yana     9 yıl sonra Beşiktaş’ı evinde  mağlup etmeyi başaran Fenerbahçe  derbide her yönden üstün olan taraftı.

15. süper lig maçında hal ve gidişe bakıldığında, Fenerbahçede  Dzeko,   12 gol 2 asist, Tadiç 7 gol  6 asist,  Szymanski   8 gol 4 asist  ve İrfan 6  gol 3 asistle takımlarını 40  puana  ulaştıran isimlerin başında yer aldılar.

Basın  Toplantılarında  Kartal ve Çalımbay Hocalar

İsmail kartal derbiyi  galip tamamlayınca  basın toplantısında soruları  aldı ve cevapladı.  Aynı tavrı ve tutumu Fenerbahçenin mağlup olduğu  maçlar için de  yapması  kendisinin konumu gereği  spor kamu oyunun beklentisidir.

Rıza  Çalımbay basın toplantısında “Beşiktaşa  geleli daha bir ay olmadı” diye gün saydığını gösterdi.  Rıza  Çalımbay takımda  isimli futbolcuların dediklerini yapmadığını  söylerken,  2  galibiyet, 1 beraberlik  ve 1  mağlubiyetle kendi istatistiklerini dillendirdi.  Deneyimi ve teknik direktörlüğü herkese nasip olmaz  futbol kariyeri olan  Rıza  Çalımbay maç  sonu sakatlıkları  dile getirirken,  107 dakikada rakip kaleye  1 şut  atan  takımının  bu  hal ve gidişinde kendisini ise nedense  dışarda  tutmaya devam etti.

Derbi Sonunda Çıkan Tablo  ve Gelen  Avrupa  Haftası

Derbi maçın sonunda, Süper  Ligin iki dominantı Fenerbahçe  ve Galatasaray  15 hafta  sonunda  40  puanla ligin tepesinde yer alırken, Fenerbahçe   29  gol  artısıyla  Galatasaray   ise 22  gol artısıyla sadece birer maç  kaybedip birer maç  berabere kalmalarıyla toplam  5 puan kaybetmeleriyle  süper lig tarihinin   en iyi tablosunda yer  aldı.

Bu  görkemli  başarı  performanslarını  Türk Futbolu adına  hafta içinde  Fenerbahçe  ve Galatasaray  takımlarından spor  kamuoyu  olarak beklerken,  iki  takımımıza da şimdiden iyi sonuçlar  ve ülke puanına katkılar  için  başarılar diliyoruz.

 Kaynaklar

Beşiktaş-Fenerbahçe 15. Hafta Süper Lig Maçı. “1-3” İstanbul, 09.12.2023.

www.tff.com.Süper  Lig Puan Cetveli. 09.12 2023.

İletişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  
Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
X                 : M_Karaagacli_

Tercüme