Transfer Tuhaflıkları Yerine; “Takım İçi Çözümlerde Yeni Bir Transferdir”
1.İlk Yarı ve Yıl Sonunda Büyük Resim
Futbolda bir sezonun daha yıl sonunda yarısına gelindi.
İlk yarı geldi geçti.
Sezon başı zihinsel tasarılarını düzgün yapanlar ve planlarını sahaya yansıtıp başarı hanelerine adlarını yazdırdılar.
Para harcamayı başarı ile eş görenler, haftalar ilerledikçe bir çuval ecnebi paralarının futbol oynayamadığını somut ve trajik olarak gördüler.
Bu durum, memleketin tuhaf düşünsel ahvalinin futbola yansımasını gösterirken; başarısızlıklarla geçen onca yıllara rağmen; “o sene, bu sene” diyerek gerçek dışı motive ettikleri taraftarlarını da üzdüler.
2.Memlekette “Borç Yiğidin Kamçısı Değil; Izdırabıdır!
Türkiye Futbol Coğrafyası’nda futbol (1)Süper Lig, (2)1.Lig, (3)2. Lig, (4)3.Lig ve (5)BAL düzeyi olmak üzere futbol beş ayrı ölçekte oynanmaktadır.
Anılan futbol liglerinde istisnasız transferlere düşkünlük had safada devam ederken, harcanan paraların karşılığının başarı ve güçlü oyun olarak alınamadığı yadsınamaz bir gerçektir.
Seyri güzel, konuşulması hemen her ortamda cazip bu oyunun baş aktörleri olan futbol kulüpleri, kadroları kurarken hesapsız transferler yaparak kulübü borçlandırma “borç yiğidin kamçısıdır(!) yerine; “borç yiğidin ızdırabıdır!” olarak Bankalar Birliği’ne muhtaç oluyorlar.
Borçlanma ise başarısızlığı adeta teitkliyor. Tarihsel kesitte bir çok örneği olduğu gibi anlı şanlı kulüpler zamanla yok oluyorlar.
3.Esame mi? Sahaya Katkı mı?
Yeni yılın ilk günüyle birlikte sezon arası transfer dönemi başlıyor.
TFF'den yapılan resmi açıklamaya göre, Birinci Transfer ve Tescil Dönemi 30 Haziran 2025 tarihinde başlayıp, 12 Eylül 2025 tarihinde sona ererken; İkinci Transfer ve Tescil Dönemi ise 5 Ocak 2026'da başlayacak ve 10 Şubat 2026'da tamamlanacak.
Transferde ortalıkta dolaşan isimler ve girişimler dikkate alındığında; yine “bilinçsiz, ihtiyaçlara uygunluk dışında” esamelere yönelik transfer haberleri alınıyor.
Oysa, takım olabilmenin yolunun yıldızlar topluluğundan geçmediği unutulmamalıdır.
Taş gibi takım olmanın yolunun(1)Mental ve psikojik iklim, (2)Fizik ve temaslı kalite, (3)Teknik ve taktik disiplin ve (4)Takım olarak topluca açılıp kapanan oyundan den geçtiği unutulmamalıdır.
4.Memleket Futbol Coğrafyası’nın Büyüklük Hali
Memleket futbolunun düşünce garipliklerinden biri de; “transfer aylarında boy boy transfer fotoğraflarının verilmesi ve uçakların inmesidir (!)”.
Çünkü, futbol kamuoyunda alıcı kitlesi çok olan transfer hallerini sormayı ve yazmayı futbol basını çok sever.
Öyleki; her fırsatta “başkanım yine uçaklar inecek mi? sorusunu sorarlar.
Kulübün büyüklüğünü esamesi ve bonservisi yüksek futbolcularda gören başkanlar da “elbette uçaklar inecek” derler.
Oysa, memleket futbolunun hayrına uçakların inmesi değil; kalkması daha sağlıklıdır.
Çünkü, her inen uçağın getirdiği, özellikle 35 yaş üstü demode futbolcular için giden döviz memlekete ve kulüplere finansal zarardır.
Çünkü; 35 yaş üstü futbolculara yapılan “önemli olan yaş değil; performans güzellemelerinin (!) ise nedense uçakların kalkmasında yani transfer satışlarında olmaması tuhaflığı da başka türlü açıklanamaz!
5.Söz Sonunda; “Takım İçi Çözümler de bir Transferdir”
Başarı ve başarısızlık yaşamın her alanında olduğu gibi cazip oyun futbolda da olağandır. Sportif hedefler, gelirler ve giderlerin iyi hesaplanmasıyla bilinçli transferlerin yapılması gereği bu yüksek enflasyonist endüstriyel futbol ortamında daha da yaşamsal önem taşımaktadır.
Bu noktada, takımlar için kilit soru; “alırsak ne değişirden çok, almazsak takım içinde nasıl çözüm buluruz?” olmalıdır.
Ekonomik ve pragmatik olan davranış soruna takım içinde yaklaşmaktır. Zira; pahalı ve gösterişli transferlerle büyüklük gösterisinde bulunmak akıl dışılıktır.
Çünkü; “takımın iç dinamikleriyle yapabildikleri kadar karşı rakiplerinin yapamadıklarını da sorgulama” futbolun takım ve saha içi en gerçekçi ekonomik ve teknik davranış açılarındandır.
İletişim ve Erişimi
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KARAAĞAÇLI
T.C.G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğretim Üyesi
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1) : w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2) :https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
ORCID:https://orcid.org/0000-0003-3488-1021
Süren Yayın Ortamları ve Portalları
Futbol-spor-yorum :www.yurtspor.com.yazarlar
Eğitim,sosyoloji,güncel:www.mektepligazete.com.köşeyazıları
Bilim-araştırma :www.mektepligazete.tebeşirbülten.com
Tüm yayınlar blogu :mustafakaragacli.blogspot.com
Bilişim Medyaları
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
X : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1