1.Fenerbahçe’de Galibiyetin Temelleri; 3 Özneli

Fenerbahçe  UEFA   Avrupa  Ligi 3. hafta maçında İstanbul’da  Stutgart’ı tek golle geçti.

Tek gollü galibiyetin  sırrı; (1)Başkan Saran, (2)Teknik  adam Tedesco ve (3)Stopper Skrinniar  özneleri olarak gözlendi.

İlk  özne; başkan Sadettin Saran yönetime geldiğinden  bu yana Fenerbahçe  Başkanlığı’na algı, yaklaşım  ve iletişim olarak farklı  pozitifler sunmaya başladı.  Eş deyişle  Saran;  rakiple, hakemle ve TFF  ile  ve  bu oyuna emek veren  emektar  futbolcuların  dediği gibi “ezeli rakibi ezeli dostu” Galatasaray  ile didişmedi.

İkinci öznede Tedesco; Mourinho sendromundan ve O’nun soru  sordurmayan tuhaf basın toplantılarından sonra her soruya verdiği sakin  ve bilgi  temelli cevaplarla  Tedesco takım, futbolcu  ve  basın  etkileşiminde açık, net  ve dürüst görüntüler verdi.

Üçüncü özne  olan takım  savunmasının ve  takımın “oyun kaptanı” Skrinniar dikkati çekti. Skrinniar  pozisyon bilgisiyle ilk toplara  müdahaleleri ve kaleden  aldığı toplarla çok  stopperin yaptığı  yan  paslarla  “top benden  gitsin”  anlayışı yerine; yerden  ve  dikine oynayan oyun formasyonuyla  “oyun  geri  huniden  kurulur”  anlayışının etkili  ismi  oldu.

2.Fenerbahçe’nin Stutgart  Karnesi

Fenerbahçe,  fizik gücü ve atletik  performansı  yüksek Stutgart karşısında,   en az rakibi  kadar   fizik  kalite  ve  kondüsyonla  karşılık  verdi.

Memleket takımların  Avrupa coğrafyalı takımlara  karşı  en  zayıf hali  olan “fizikman  çöküş ve  sert temastan yılış” hali,  son iki  gündür önce  Galatasaray  sonra  Fenerbahçe ve Samsunspor ile görülmedi.

Fenerbahçe,  Alman  Ligi’nin lig 3. Stutgart’a  alan  ve zaman  bırakmaması anılan  bu fizik  ve temas  yoğun oyun planıydı.

Planın kurucusu  Tedesco’nun  70  dakika  oyundan düşen, yorulan ve aksayan  oyuncu  b u l a m a m a s ı  eş  deyişle oyuncu değişikliği  yapmaması “takımın  fizik  kalitesinin” somutlanmasıydı.

Fenerbahçe’de Skrinniar  ve  Twente ve Parma bonservisli Oosterwolde sol stoperdeki hatasız oyunuyla  ve maç sonu  açıklamasıyla “yerim burası”  dedi.

Fenerbahçe’de   4’lü savunmanın diğer ikilisi Semedo  ve Brown iyi mücadele ederken;   orta alanda  Alvarez  bir yanında  İsmail diğer yanında  Asensio’yla uyum  içinde  oynayınca bu oyunun  kalbi  2. Bölge  Fenerbahçe  emniyetinde  oldu.

Fenerbahçe’de ikili ön liberoda   İsmail  Fenerbahçe’ye ilk  geldiği Jesus  dönemindeki   soyadı   gibi  yüksek  performansıyla  Fenerbahçe’nin  en yumuşak karnı olan takımın defans  hattını rahatlattı.

Kerem Fenerbahçe’ye geldiğinden bu güne kadarki   en hareketli  maçlarından  birini  çıkardı.

 Kerem,   temel oyun  formasyonu olan   hareketli oynamayı   Stutgart karşısında daha iştahlı  göstererek attığı  tek  golle  de takımı adına tabela  yapan isim oldu.

Nene vasatın üstüne çıkamazken, En-Nesyri   “bu  oyunda ben  nasıl  gol atacağım?!” tuhaflığında ceza sahasında   etkili  olamadı. En-Nesyri  “saniye golü  kaçırtır” kehanetini  doğrularcasına tek  vuruşlarda topların suyunu çıkarınca skora katkı  veremedi.

3.Fenerbahçe Stutgart’ın Dişli ve Atletik Formasyonuna  Alan  ve Zaman Bırakmadı!

Stutgart,   Alman ekibi olarak Bundesliga’da  lig  3. Cüsü  olarak geldiği  İstanbul’da istediği oyunu yansıtmadı. Bunun nedeni; Fenerbahçe’nin Stutgart’a  alan  ve zaman bırakmama  oyun disipliniydi.

Stutgart  tarafında; kalede Nübel,  1.  Bölgede Jaquez ve  Hendriks, orta  2. Bölgede Mittelstadt  ve Tiago,  3. Bölgede ise Khannous performansı dikkat   çeken  isimler oldu.

4.Maç Sonunda; Kadıköy’den  Görünenler

Fenerbahçe Stutgrat karşısında mükemmel oyunlu değil;  ama “nasıl oynanması  gerekiyorsa öyle  oynadı.”

Fenerbahçe,  Süper Lig’de 4, Avrupa kupalarında 2 kez gol yemediği  maçı lehine  öldürüp  tamamlarken;

Stutgrat galibiyetiyle; Avrupa kupalarında Alman takımlarına karşı 2. galibiyetini aldı.

Bu güne kadar Alman takımlarıyla 13 kez rakip olan Fenerbahçe, kötü sonuçlar aldı. İlk galibiyetini 4 Ekim 2012'de Borussia Mönchengladbach'a karşı deplasmanda 4-2'lik skorla alan sarı-lacivertliler, diğer müsabakalarda 4 beraberlik, 8 yenilgi yaşamıştı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'ndeki 3. maçında 2. galibiyetini alırken; Tedesco’nun  önce fizik  sonra  taktikle evrilip gelişen  oyun planıyla; ilk haftada Dinamo Zagreb’e karşı alınan 3-‘lik mağlubiyeti;, 2. haftada Nice karşısında alınan 2-1’lik galibiyetle  unuttururken, 3.  Haftada alınan Stutgart  galibiyetiyle özgüvenini pekiştirmiş oldu.

5.Söz  Sonunda Tebrikler;  “Galatasaray, Fenerbahçe ve Samsunspor

Türkiye  Futbol  Coğrafyası  adına;  önce  Galatasaray’ın Bodo’yu  3-1,  Fenerbahçe’nin Stutgart’ı 1-0  ve  Samsunspor’da  Dinamo Kiev’i  3-0’la  geçmesiyle, haklı tebrikleri alırken, gelecek  maçlar için özgüvenleri ve  umutları daha  diri  ve dinamik  yinelemiş oldular.

Kaynak Maç

Fenerbahçe-Stutgart. UEFA   Avrupa  Ligi 3. hafta Maçı. İstanbul: Kadıköy. 23.10.2025 (1-0)

İletişim ve Erişimi

e-posta   : mkara@gazi.edu.tr  

Web  (1) : w3.gazi.edu.tr/~mkara         

Web  (2) :https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

ORCID:https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Süren Yayın  Ortamları ve Portalları

Futbol-spor-yorum      :www.yurtspor.com.yazarlar

Eğitim, sosyoloji ve güncel:www.mektepligazete.com.köşeyazıları

Bilim-araştırma           :www.mektepligazete.tebeşirbülten.com

Tüm yayınlar  blogu    : mustafakaragacli.blogspot.com

Bilişim Medyaları

Facebook  (1): Kirizma

Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı

X                 : M_Karaagacli_

İnstagram    : mustafa.karaagacli1

Youtube       :AkademikAda